Magyar-török kulturális évad

A Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a 2023. december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal.

A Magyar Tűzoltó Szövetség számos alkalommal vett részt magyar-török kulturális eseményeken, ami nem csoda – az MTSZ jogelődjének (a Magyar Országos Tűzoltó Szövetségnek) alapítója és első elnöke, gróf Széchenyi Ödön egyfajta kapocsnak tekinthető a két ország között.

Gróf Széchenyi Ödön komoly sikereket ért el a konstantinápolyi (a mai isztambuli) tűzoltóság megszervezésében. Olyannyira, hogy az egymást váltó török szultánok elismerését egyaránt kivívta: 1878-ban Abdul Hamid szultán török császári ezredessé, 1880-ban pasává nevezte ki. Ez utóbbi példa nélkül állt: ez volt az első eset, hogy egy keresztény az iszlámra való áttérés nélkül kapta meg.

Törökországi karrierje ezek után is tovább ívelt: 1912-ben a török tűzoltóezredek és a tengeri tűzoltózászlóalj főparancsnoka, török császári táborszernagy lett. Érdemei elismeréseként IV. Károly magyar király 1918-ban az Osztrák Császári Vaskorona-rend I. osztályával tüntette ki. Isztambulban a Tűzoltó Múzeumot is róla nevezték el.

Gróf Széchenyi Ödön 1922. március 24-én hunyt el Isztambulban, nyolcvankét évesen. Végrendelkezése alapján török-magyar temetést, katonai és tűzoltó megemlékezést kapott.


Széchenyi pasa és a konstantinápolyi tűzoltói – képeslap (XIX. sz. vége)

 

A Magyar Tűzoltó Szövetség eddigi, a magyar-török barátság jegyében zajló tevékenységei

(az eseménnyel, kiadvánnyal kapcsolatos bővebb információkért kattintson a linkre!)

Események

Gróf Széchenyi Ödön emléktábla – Az eredeti tervek szerint 2020. március 24-én delegáció utazott volna Isztambulba, hogy tisztelegjen az MOTSZ alapítójának és első elnökének, gróf Széchenyi Ödönnek a sírjánál, valamint hogy emléktáblát avasson a török tűzoltó múzeumnál. (Az esemény a kialakult járványügyi vészhelyzet miatt végül későbbre tolódott, de az emléktábla időben elkészült.)

Előkészítő találkozó – Dobson Tibor tű. ddtbk., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke 2020. október 5-én találkozott Osman Sahbaz tiszteletbeli török konzullal. A találkozásról számos török híroldal beszámolt. Az újságcikkek rámutattak: gróf Széchenyi Ödön, a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség első elnöke a török-magyar kapcsolatokat is erősítette, hiszen nem csak Magyarországon, hanem Törökországban is rendkívül sokat tett a modern tűzoltás ügyének előremozdításáért.

Török delegáció az MTSZ-nél – A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke meghívására 2020. október 5-én, a török és a magyar kapcsolatok fejlesztésén belül, a két ország tűzoltó delegációinak jövőbeni – lehetőségek szerinti – találkozásáról történő egyeztetésre érkezett a szövetség budapesti székhelyére Osman Sahbaz, tiszteletbeli konzul úr.

Isztambulban felavatták gróf Széchenyi Ödön emléktábláját – A Magyar Tűzoltó Szövetég 150 éve, gróf Széchenyi Ödön által történt megalapítása, valamint szintén a nevéhez fűződő magyar és a török szervezett tűzoltóság létrehozása tiszteletére 2020. október 7-én megemlékezést tartottak az Isztambuli Tűzoltó Múzeumban.

Gratulációk a török nagykövettől, az MTSZ jubileumára – Ahmet Akif Oktay, Törökország budapesti nagykövete levélben gratulált Dobson Tibor tű. dandártábornoknak, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének a szervezet fennállásának 150. évfordulója alkalmából, 2020. október elején.

Tiszteletadás gróf Széchenyi Ödön sírjánál, Törökországban – 2022. március 24-én Isztambul Nagyváros Önkormányzata Európai Oldali Parancsnoksága és Magyarország Isztambuli Főkonzulátusa közös szervezésében került sor Gróf Széchenyi Ödön pasa sírjának megkoszorúzására a Feriköjben (Isztambul  egyik negyedében) található katolikus temetőben.

Egyeztetés gróf Széchenyi Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából – 2022. szeptember 27-én gróf Széchenyi Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából a személyéhez méltó emlékülés előkészítéséről tárgyalást folyatatott a MTSZ elnöke a Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatójával, Mustafa Aydogdu-val.

Küldöttség Isztambulban – Dobson Tibor tű. vőrgy., az MTSZ elnöke vezette delegáció járt Isztambulban gróf Széchenyi Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából, 2022. október elején, ahol a gróf sírjának és az általunk adományozott emléktáblájának koszorúzására is sor került 2022. október 1-jén az isztambuli tűzoltó múzeumban és a katolikus temetőben.

Gróf Széchenyi Ödön emlékest és kiállítás – A Magyar Tűzoltó Szövetség 2022. december 5-én, 18 órai kezdettel, a Budapesti Yunus Emre Török Kulturális Központban – együttműködve a Központ igazgatójával és a Katasztrófavédelem Központi Múzeum vezetőjével – gróf Széchenyi Ödön halálának 100. és a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség megalakulásának 152. évfordulója alkalmából emlékestet szervezett.

 

Kiadványok

(A kiadványokkal kapcsolatos bővebb információkért kattintson a linkre, vagy a borítókra!)

A reformer, akinek két hazája volt; életrajzi kötet gróf Széchenyi Ödönről – 2020. szeptemberében, török és magyar nyelven jelent meg az az életrajzi tanulmánykötet, amely gróf Széchenyi Ödön, a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség első elnökének magyarországi és törökországi életútját mutatja be. A kiadvány a Magyar Tűzoltó Szövetség támogatásával készült el. Könyv Széchenyi Ödön életéről, török szemmel – Szécheny Ödön: gróf és pasa egyszerre. A Magyar Tűzoltó Szövetség kalandos életű első elnöke, a magyar és a török tűzoltás megreformálója számos tanulmányt, életrajzi regényt ihletett meg. Az MTSZ kiadásában 2022 szeptemberében megjelent és ingyenesen letölthető könyv sajátossága, hogy török szerző műve.