150 éves az MTSZ


Illusztráció: a Magyar Nemzeti Bank által az MTSZ és a szervezett tűzoltás 150 éves évfordulójára kibocsátott 50 Ft-os pénzforgalmi érme első napi veretének díszcsomagolásos képe

 

Százötven éve, 1870-ben alakult meg a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség, a jelenlegi Magyar Tűzoltó Szövetség közvetlen jogelődje. Másfél évszázad történelem: nem csupán a tűzoltóké – legyen szó akár önkéntes, akár önkormányzati, akár létesítményi tűzoltókról –, hanem egész Magyarországé. Nincs mit csodálkozni ezen: a szövetség egész élete, a mindennapjai, tagjainak küzdelmei elválaszthatatlanul összeforrottak hazánk történéseivel.

A jubileumi év részeként a Magyar Tűzoltó Szövetség 2020-ban kiadványokkal, programokkal emlékezik meg az eddig munkáról, a dicső múltról, melyekről honlapunkon számolunk be.

 

Bízom benne, hogy Ön, tisztelt Olvasó, figyelemre érdemesnek találja történetünket.

 

Budapest, 2020. február 1.


Dobson Tibor
tűzoltó dandártábornok
elnök
Magyar Tűzoltó Szövetség

 


 

Jubileumi év – események, kiadványok

Az eseményeket/kiadványokat kronológiai sorrendben, az esemény/kiadás dátuma szerint töltjük fel.

Monográfia a Magyar Tűzoltó Szövetség történetéről

A Magyar Tűzoltó Szövetség megbízásából készült történelmi monográfia elsődleges célja, hogy mindenkihez közel hozza a tűzoltás hazai történetét, és megmutassa: ez egyúttal hazánk története is. A szövetség egész élete, a mindennapjai, tagjainak küzdelmei elválaszthatatlanul összeforrottak hazánk történéseivel. Az MTSZ tagjai, tisztségviselői a magyar történelem viharainak részesei, elszenvedői és alakítói voltak.

A könyv aloldalához (ahol a könyv letölthető pdf változatban) kattintson ide, vagy a könyv borítójára.

A könyv megvalósulását Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

 

Megjelenés: 2020. január

 

Emléktábla-avatás

Az MTSZ 2020. február 1-jén 11 órakor, az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél – a Budapesten megalakított, első hivatásos tűzoltóság egykori épületének közelében – emléktáblát avatott gróf Széchenyi Ödön tiszteletére.

Az avatásról készült beszámolónk olvasásához kattintson ide, vagy a balra látható fotóra.

A rendezvény megvalósításának támogatói: Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága.

 

2020. február 1.

Bemutatkozó kiadvány

Az MTSZ 150 éves múltját és jelenét röviden, 16 oldalon bemutató kiadvány, amely 2020. március 4-én készült el, a történeti monográfia felhasználásával készült, magyar és angol nyelven. A magyar nyelvű változat letölthető balra, a borítórészletre, vagy ide kattintva. Az angol nyelvű változat külön letölthető ide kattintva.

A kiadvány megvalósulását Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.
2020.
márc. 5.

Emlékbélyeg

A Magyar Posta hazánk egyik kiemelkedő eseményeként értékelte a Magyar Tűzoltó Szövetség megalakításának 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból – a szövetség elnökével történt egyeztetéseket követően – 2020. május 4-én kétféle címletben emlékbélyeget, valamint alkalmi borítékot ad ki.

2020.
máj. 4.

Emlékérmék

A Magyar Nemzeti Bank 2020-ban a Magyar Tűzoltó Szövetség alapításának 150. évfordulója alkalmából két, Holló István tervező keze munkáját dícsérő emlékérmet adott ki, 10 ezer és kétezer forint értékben, valamint egy 50 forint értékű, Kósa István tervezte, hagyományos pénzforgalmi érmét.

Az emlékérmék szokatlanul nagy sikernek bizonyultak: a kétezer forintos érme a kibocsátás napján elfogyott.

2020. 
máj. 4. 

A reformer, akinek két hazája volt – életrajzi kötet gróf Széchenyi Ödönről

Török és magyar nyelven jelent meg az az életrajzi tanulmánykötet, amely gróf Széchenyi Ödön, a Magyar Tűzoltó Szövetség első elnökének Magyarországi és Törökországi életútját mutatja be. Bővebb információk a kiadványról ide kattintva olashatók.

A kiadvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készült el.

2020.
szept. 14.

Szakmai nap

2020. szept. 19-én sikeresen lezajlott a szakmai nap, 464 látogatóval, számos szakmai programmal és érdekességgel. A helyszínen Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott mondott beszédet a Magyar Tűzoltó Szövetség és Magyarország Kormánya között fennálló együttműködésről, illetve készült egy rövid, az MTSZ-t bemutató videó is.

2020.
szept. 19.

Látogatás Törökországban

A Magyar Tűzoltó Szövetég 150 éve, gróf Széchenyi Ödön által történt megalapítása, valamint szintén a nevéhez fűződő magyar és a török szervezett tűzoltóság létrehozása tiszteletére 2020. október 7-én megemlékezést tartottak az Isztambuli Tűzoltó Múzeumban. (Az eredeti tervek szerint 2020. március 24-én delegáció utazott volna Isztambulba, de az utazás a járványügyi korlátozások miatt meghiúsult.)

A pandémia veszély miatt a magyar tűzoltó delegáció kiutazására nem volt lehetőség, ezért a szervezetet Keller László, Magyarország Isztambuli Főkonzulátusa vezetőjének megbízásából Lakatos Veronika első beosztott és Dr. Fodor Gábor igazgató képviselte. Az eseményen felavatták Kovács Zoltán szobrászművész gróf Széchenyi Ödönről mintázott, és Szabó Tamás szegedi ötvösművész műhelyében készített bronz emléktáblát, illetve átadták az életrajzáról írt négyszáz török nyelvű kiadványt. 

Az eseményről készült beszámoló elolvasásához kattintson ide, vagy a bal oldalt látható, az emléktábláról készült fotóra.

Az emléktáblát és a kiadványokat a Magyar Tűzoltó Szövetség a Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2019-ben nyújtott forrásokból adományozta. 

2020.
okt. 7.

III. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozó

A Kodály köröndtől a Hősök teréig összesen 15 határon túli és hazai önkéntes tűzoltózenekar zenés felvonulását követhetik végig a budapestiek és az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények miatt Magyarországra látogató külföldi vendégek. A zenekarok bemutatkoznak egy gálaműsorban a Hősök terén felállított színpadon.

Az eredetileg aug. 21–23. közé tervezett rendezvény a járványügyi korlátozások miatt elmarad; a tervek szerint az új helyszín Kecskemét, a tervezett új időpont pedig 2021. július 16–18.

 

-

X. Országos Hagyományos És Ifjúsági Tűzoltó Verseny

A rendezvény a járványügyi korlátozások miatt elmarad. A verseny új időpontja: 2021. június 26–27.

2021.
jún. 26–27.

Bélyegkiállítás

A Magyar Posta hazánk egyik kiemelkedő eseményeként értékelte a Magyar Tűzoltó Szövetség megalakításának 150. évfordulóját, és ebből az alkalomból 2020. május 4-én kétféle címletben emlékbélyeget, valamint alkalmi borítékot adott ki. A bélyegek tematikus kiállítás keretében debütáltak a 2020. október 9–11. között, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége székházában. (A beszámoló megtekintéséhez kattintson a bal oldali képre vagy erre a linkre.)

Az MTSZ az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával biztosította az emlékérmeket, emléklapokat és különdíjakat.

2020. 
okt. 9–11.

Rajzkiállítás, rajzpályázat

2020. október 15-én, csütörtökön a 150 éves jubileumát ünneplő Magyar Tűzoltó Szövetség és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria 6-12 éves budapesti gyerekeknek meghirdetett közös rajzpályázatának ünnepélyes díjátadója zajlott. A zártkörű rendezvényen Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte a díjazottakat. Az eseményen a digitális formában beérkezett alkotásokból a szakmai zsűri – melynek tagja volt Béres Ferenc tű. alezredes, az MTSZ Hagyományőrző Bizottságának vezetője is – által készített válogatást tekinthettek meg az érdeklődők. 
A kapcsolódó hír elolvasásához kattintson ide, vagy a balra található fotóra.
 
A díjakat a Magyar Tűzoltó Szövetség Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával biztosította.
 

2020.
okt. 15.

Ünnepi  kibővített elnökségi ülés

A Magyar Tűzoltó Szövetség kibővített, ünnepi ülése, amely a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon zajlik (Bp., VIII. kerület, Dologház u. 1–3.). Az esemény után állófogadás következik, majd az elnökség koszorút helyez el a február 1-jén felavatott emléktáblánál.

A rendezvény a járványügyi korlátozások miatt elmarad.

-

Ünnepi állománygyűlés és megemlékezés az Országházban

Az eredetileg májusra tervezett esemény időpontja a járványügyi veszélyhelyzet miatt módosult. Az esemény jelenleg szervezés alatt áll; a várható időpont 2020. december 5.

A rendezvény a járványügyi korlátozások miatt elmarad.

-

A Magyar Tűzoltó Szövetség 2020. december 5-i időponttal (vagyis napra pontosan százötven évvel a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség hivatalos megalakulása után) a járványügyi szabályok betartásával a Budapest hajó fedélzetén elismerések átadásával egybekötött ünnepélyes megemlékezést szervez.

A rendezvény a járványügyi korlátozások miatt elmarad, pótlása egyelőre bizonytalan.

-

Százötvenmilliós támogatás az önkéntes és az önkormányzati tűzoltóknak

A költségvetés 700 millió forintos forrásán túl 150 millió forintnyi plusztámogatást kapnak az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkormányzati tűzoltóságok - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ma sajtótájékoztatón Budapesten.

A részletekért kattintson ide, vagy a bal oldali fotóra.

 

2020.
nov. 25.

Zászlószalag került az MTSZ történelmi zászlójára

A Magyar Országgyűlés elnökének, Dr. Kövér László úrnak jelenlétében, Dr. Mátrai Márta, a Parlament háznagy asszonya, a Magyar Tűzoltó Szövetség megalakulásnak 150. évfordulója alkalmából 2020. december 16-án, zászlószalagot kötött a szervezet történelmi zászlójára, elismerve a tűzoltóknak hazánk biztonsága, a hivatásbeli és nemzeti összetartozás erősítése, továbbá a szakmai hagyományok őrzése érdekében kifejtett áldozatos szolgálatellátását, valamint példaadó hivatástudatát. Az említett zászlót a szervezet elnöke, Dobson Tibor tű. dandártábornok vitte az Országházba.

Az eseményen készült képekért kattintson ide, vagy a bal oldali fotóra.

2020.
dec. 16.