Emlékezet

A Magyar Tűzoltó Szövetség egyik fontos célja a tűzoltó múlt emlékeinek ápolása, mert az elődeink példamutató munkájából áll. Az egyesületek, ill. a magyar tűzoltó mozgalom egykori kiemelkedő tagjainak emlékét szeretnénk megőrizni azzal, hogy emlékhelyeikről és tevékenységükről egy – a honlapunkon nyilvánosan elérhető – adattárat hozunk létre.

A gyűjtő-kutató munka 2024. júniusában indult.

Szilvay Kornél

Szilvay Kornél 1890. július 25-én született Budapesten, Szilvay Antal és Greff Anna gyermekeként. 1905-ben fejezte be tanulmányait a Magyar Királyi Állami Polgári Fiú Iskolában. A tanulmányai követően a „Schlick-gyárban, Budapestenˮ kezdett dolgozni, ahol gyári tűzoltó lett, majd még abban az évben belépett a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Egyletbe, ahol 1912-től szakaszparancsnok, 1913-tól segédtiszt és a szertárosi feladatokat is ellátta. Felismerte, hogy a tűzoltó személyes felkészültsége és bátorsága mellett meghatározó szerep hárul a megbízhatóan működő tűzoltó felszerelésekre, valamint az eljárásokra, ezért tudatosan kezdett foglalkozni azok korszerűsítésével, a tűzoltás hatékonyságának növelésével. A főváros szolgálatába 1914. február 1-jén lépett, hivatásos tűzoltó lett.

Neve mellett leggyakrabban az ún. szárazoltó berendezését említik. Az 1920-as évek elején Szilvay figyelmének középpontjába a víz alkalmazására épülő oltási technikát kiváltotta, mellyel a vízkár csökkenthető, vagy elkerülhető. Az ún. szárazoltással összefüggő kísérletei eredményeképpen szabadalmaztatta 1923. december 29-ei bejelentési dátummal, a gázzal oltó tűzoltó berendezés elvét. A szabadalmi leírás az újítás lényegét a következőkben foglalta össze: „A találmány szerinti eljárás lényege tehát abban áll, hogy valamely robbanó mótor kipuffogó gázait először lehűtjük, azután compresszor segélyével kellő nyomásra sűrítjük és az így comprimált gázokkal a portartályból ismert módon kiszállított port az eloltandó tűz helyére fúvatjuk.”

A legnagyobb határon túli elismerést a párizsi nemzetközi tűzoltó kiállítás jelentette, ahol a korabeli tudósítás szerint „nagy feltűnést keltett Szilvay Kornél budapesti tűzoltófőtiszt találmánya, a szárazoltógép. A kiállítás megnyitásán bemutatták a magyar találmányt Tardieu francia belügyminiszternek.”