Hírek

Gróf Széchenyi Ödön emléktábla
2020. április 09. 13:31
Az eredeti tervek szerint 2020. március 24-én delegáció utazott volna Isztambulba, hogy tisztelegjen az MOTSZ alapítójának és első elnökének, gróf Széchenyi Ödönnek a sírjánál, valamint hogy emléktáblát avasson a török tűzoltó múzeumnál. Az esemény a kialakult járványügyi vészhelyzet miatt elmaradt, de az emléktábla elkészült.

1874-ben a török szultán Gróf Széchenyi Ödönre bízta a török tűzoltóság megszervezését. A Gróf tűzoltólaktanyát és gyakorlóteret építtetett, s az évekig tartó munka annyira lefoglalta, hogy végül Konstantinápolyban maradt.

Az egymást váltó török szultánok megbecsülték, több kitüntetést, magas rangot kapott. 1878-ban Abdul Hamid szultán török császári ezredessé, 1880-ban pasává nevezte ki. 1899-ben a legnagyobb török kitüntetést, az Ozmanie-rend nagyszalagját adományozták számára.

Gróf Széchenyi Ödön 1922. március 24-én hunyt el Isztambulban, nyolcvankét éves korában. Temetése a szultán képviselőinek részvételével török-magyar temetés, valamint katonai és tűzoltó megemlékezés is volt egyben a császári pasa és magyar gróf végrendelete szerint.


Az emléktábla

 


Az emléktábla helye a múzeumban