Hírek

Könyv Széchenyi Ödön életéről – török szemmel
2022. szeptember 02. 10:52
Szécheny Ödön: gróf és pasa egyszerre. A Magyar Tűzoltó Szövetség kalandos életű első elnöke, a magyar és a török tűzoltás megreformálója számos tanulmányt, életrajzi regényt ihletett meg. Az MTSZ kiadásában most megjelent és ingyenesen letölthető könyv sajátossága, hogy török szerző műve.

​Annak ellenére, hogy Széchenyi Ödön, a „tűzpasa” temetése óta száz év telt el, a gróf továbbra is a magyar-török barátság egyik szimbóluma. Az 1990-es években Isztambulban a pasa nevét viselő Tűzoltó Múzeum nyílt, sírjánál évről évre megemlékezéseket tartanak, minden évben tűzoltó hét keretében ünnepel az isztambuli tűzoltóság, míg a két ország tűzoltói kölcsönös látogatásokkal teszik szorosabbá kapcsolataikat, így adva át a „Széchenyi-legendát” a következő generációk számára.

Mindezen kezdeményezések mögött azonban nem más állt, mint a megboldogult Abdurrahman Kılıç (1952–2021), a termodinamika professzora, tűzoltó parancsnok, a Tűzvédelmi Alapítvány alapítója és tiszteletbeli elnöke, tűzbiztonsági és tűzoltósági szakértő – és nem utolsósorban lelkes történész, aki megszállottan kutatta a török tűzoltás múltját, hogy jobban megismerhesse a jelenét.

Az MTSZ most ingyenesen letölthetővé teszi a szerző Széchenyi Ödön életútjáról szóló kéziratának magyarra fordított, szerkesztett változatát.

A letöltéshez kattintson a könyv borítójára!