Az MTSZ 150 éve (monográfia)

A Magyar Tűzoltó Szövetség százötven éve (1870–2020)

A fennállásának százötvenedik jubileumát idén ünneplő Magyar Tűzoltó Szövetség megbízásából készült történelmi monográfia elsődleges célja, hogy mindenkihez közel hozza a tűzoltás hazai történetét, és megmutassa: ez egyúttal hazánk története is. A szövetség egész élete, a mindennapjai, tagjainak küzdelmei elválaszthatatlanul összeforrottak hazánk történéseivel. Az MTSZ tagjai, tisztségviselői a magyar történelem viharainak részesei, elszenvedői és alakítói voltak.

Ennek a történetnek az egyik legnagyobb tanulsága, hogy hazánk tűzoltása a kezdetektől fogva összeforrott az önkéntes tűzoltás nemes eszményével. Ahogyan gróf Széchenyi Ödön, a magyar tűzoltás „atyja” fogalmaz: „Honfiaink lovagias és bátor jellemvonása után ítélve […], társadalmi viszonyaink közt […] legcélszerűbbnek az önkéntes tűzoltó egyletek rendszere látszik.”

Az elmúlt másfél évszázadban – és ezáltal a könyv lapjain is – számos olyan történetre lelhetünk, amely saját jogán is megnevettet és felemel. Ezekből a történetekből pedig egy igazi magyar eposz rajzolódik ki: a szereplői olyan emberek, akik önszántukból mindvégig azon dolgoztak és dolgoznak, hogy Magyarország biztonságos legyen mindenki számára.

A könyv megvalósulását Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

A könyv ingyenesen letölthető ide kattintva [pdf formátumban].