Hírek

Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon
2016. május 09. 08:14
A Magyar Tűzoltó Szövetség – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együttműködve – a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat tagjai részére tűzoltási és műszaki mentési elméleti-gyakorlati felkészítést szervezett 2016. május 6-án Pilisszentivánon.

A Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltóhálózat 2015 áprilisában alakult meg az NSKI kezdeményezésére azzal a céllal, hogy összekapcsolja a külhoni önkéntes tűzoltó szervezeteket az anyaországi szövetséggel.

A házigazda önkéntes egyesület minden feltételt biztosított a Vajdasági és Székelyföldi tűzoltók szakszerű felkészítéséhez. A felkészítők – a Somogy megyei szövetség, a Kötél egyesület és a Pest megyei Speciális mentők tagjai – sűrű programot állítottak össze.

A nap célja olyan elemek megismertetése és gyakorlása volt, amelyekkel a kistelepüléseken élők gyakran találkoznak. Az önkéntes tűzoltó egyesületek kijelölt vezetőinek szakfelkészítése a településeken előforduló

  • műszaki mentési feladatok, ezen belül gépjárműbalesetek,
  • olaj- és veszélyesanyag-szennyeződések, és
  • az életmentés gyakorolása, valamint
  • a viharkárok felszámolásának módszerei, a vízből mentés,
  • az eltűnt személyek felkutatása módszereinek megismertetése és gyakorlása volt.

A tűzoltó szertárban berendezett „tanteremben” Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok köszöntője után Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltószövetség elnöke ismertette a programot, a célokat és az egyes feladatelemeket és bemutatta a képzést tartókat: Benei Tibort, Bodó Lászlót, ifj. Bodó Lászlót, Baráth Gábort, Kovács Mátét és Peti Istvánt.

A foglalkozás helyét előző nap már drónnal berepülték a képzést végzők, így élethű filmbeszámolóval mutatták be a gyakorlati foglalkozás helyszíneit.

Ezt követően elsőként a viharkárok felszámolásának módszereivel, a jellemző kárfajtákkal (fakidőlés, reklámtáblák, kémények) majd az ezekhez alkalmazható kötésmódokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Egy kis szünet után az eltűnt személyek felkutatásának nehézségeit és jól alkalmazható fogásait, a szükséges technikai eszközöket mutatták meg az előadók. Peti István a megtalált eltűntekkel kapcsolatos bánásmód szabályival ismertette meg a hallgatókat, különös tekintettel a kihűlésre és a folyadékpótlásra.

A közúti baleseteknél a személygépkocsiban rekedt sérültek kimentése, állapotuk stabilizálása és a nagyobb járművek vontatása és kerekeikre billentése volt a kiemelt téma. Minden feladatot elméleti összefoglaló után gyakorlati bemutatás követett, amelyben a hallgatók is aktívan részvettek.

A legösszetettebb feladat a légi balesetben eltűntek felkutatása volt. A feltételezés szerint a repülőgép egy darabja a közeli tóba esett. Itt találták meg a pilótát, akit a vízből kimentettek. Ennek bemutatását már a Pest megyei mentőegyesület tagjai gyakoroltatták a résztvevőkkel. A másik eltűnt felkutatására csatárláncban indultak a hallgatók, miközben mentőkutyák is keresték az eltűntet. Egy magas partoldalon találták meg a sérült utast, akit a meredek partoldalon mentőhordágyba helyeztek és alpintechnika alkalmazásával mentettek le, majd adtak át a mentőknek.

Közben pihentetőként a víz felületén a kifolyt olaj felfogásának egyszerű módszerét, egy levegővel felfújt „C” tömlővel tanulták meg.

Ezután egy fém konténerben egy szobabútorzatot helyeztek el és meggyújtották. A feladat itt a védőruha és a védőfelszerelések helyes használata és a sugárfedezetében történő behatolás gyakorlása volt. Mint kiderült a nagy hőhatás komoly kihívást jelentett a lelkes gyakorlóknak.  

Foglalkozási nap végén a hőtől és a kutatástól kissé fáradt oktatók és oktatottak a Pilisszentiváni egyesület tagjainak vendégeként a szertárban vacsoráztak, ahol sokszor előkerült még egy-egy momentum a nap forgatagából.


 

Kapcsolódó képek:

Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon
>>> További képek a galériában <<<