Hírek

Önkéntes tűzoltó hálózat alakult Szarvason
2015. április 20. 10:53
Megalakult a Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat szombaton Szarvason. Grezsa István miniszteri biztos úgy fogalmazott, az egyesület tagjai megvalósítják azt a nemzetegyesítést, amely a kormánynak a nemzeti együttműködés rendszerében célja és feladata.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa a Kárpát-medencei önkéntes tűzoltók konferenciáján kifejtette: a magyaroknak kötelességük, hogy "szellemileg újra belakják a Kárpát-medencét", a sok kis nép csak közösen tudja érvényesíteni jogait az EU-ban. A Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat megalakítása pontosan ezt a szemléletet tükrözi.
 
Dobson Tibor, a konferenciát szervező Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke elmondta: még ebben a kormányzati ciklusban szeretnék elérni, hogy az MTSZ az egyesületi forma helyett köztestületként működhessen.
 
Molnár György, a rendezvényt társszervezőként jegyző Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója köszöntőjében kitért arra: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezte, hogy hozzanak létre nemzetpolitikai kerekasztalt, amely a külhoni magyarság helyzetét bemutatja, és akciótervet dolgoz ki.
 
Az akciótervben, amelyen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dolgozik, az igazgató szerint a Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózatnak mindenképpen szerepelnie kell.
 
Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő előadásában kifejtette: 105 hivatásos, 60 önkormányzati és 72 létesítményi tűzoltóság mellett jelenleg 595 önkéntes szervezet működik. Eddig tizenhárom önkéntes tűzoltóság kapott jogosultságot arra – miután rendelkezik a megfelelő személyi és eszközi háttérrel – hogy önállóan vonulhasson olyan riasztásokhoz, amelyeknél nincsen közvetlen életveszély, azaz a szabadtéri tüzekhez, vízszivattyúzásokhoz és viharkárokhoz. Ezeket az egységeket nem kell felügyelniük a hivatásos tűzoltóknak, ami nagymértékben csökkenti leterheltségüket - mondta.
A főfelügyelő elmondta: idén további 16 önkéntes tűzoltó-egyesület kapja meg az önálló beavatkozás jogát, jövőre pedig a tervek szerint további tizenhárommal nő a számuk.
 
Varga Ferenc fővárosi katasztrófavédelmi igazgató az önkéntes tűzoltóságok történelmi hátteréről szóló előadásában kitért arra, hogy az önkénteseknek a rendszerváltás után kellett civil szervezetté alakulniuk, korábban a helyi tanács szerveiként működtek. Véleménye szerint a jövőben jó lenne szervezetileg visszatérni a települési önkormányzatokhoz.
 
A rendezvényen – melynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt – részt vettek Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna határ menti, illetve magyarlakta területeinek önkéntes tűzoltóvezetői, illetve tűzoltó-egyesületi tagjai is.
 
A konferencia végén Dobson Tibor adománycsomagot adott át az erdélyi (6-6 sisakot, kámzsát, bevetési kabátot és csizmát), az ukrajnai (12-12 sisakot, kámzsát, bevetési kabátot és csizmát) és a Békés megyei önkéntes tűzoltó szövetség (20 fős mentőszervezeti ruházatot) képviselőinek.