Hírek

Kommunikációs tervek 2024-re
2024. február 08. 09:27
Ingyenes képzési anyagok, múltidézés, önkéntesek munkájának bemutatása, az önkéntesség népszerűsítése: a Magyar Tűzoltó Szövetség kommunikációs tervei 2024-re.

Ingyenes képzési anyagok tűzoltóknak

A tűzoltók, de különösen az önkéntes tűzoltók számára kiemelten fontos a könnyen, ingyenesen hozzáférhető képzési anyagok megléte. Ennek érdekében 2023-tól a Magyar Tűzoltó Szövetség két elemmel bővítette „portfólióját”:

Tűzvédelem folyóirat

A harmincéves múltra visszatekintő Védelem (később „Védelem Katasztrófavédelmi Szemle”) minden számában elméleti és gyakorlati tudnivalók, tűzoltással, tűzmegelőzéssel, tűzvizsgálattal kapcsolatos információk, beszámolók, tanulmányok látnak napvilágot. A folyóirat 2023-tól a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatásával, az MTSZ közreműködésével jelenik meg, és jut el nyomtatott formában (ingyenesen) hivatásos és önkormányzati tűzoltókhoz, valamint elektronikus formában (szintén ingyenesen) önkéntes tűzoltókhoz Magyarország határain belül és határon túl.

Online tudástár: Rescue Security & Safety

A Rescue Security & Safety (RSS) egy 2016-ban indult projekt, melynek célja az önkéntes tűzoltók számára használható mentő tűzvédelmi ismeretek összeállítása és terjesztése. A RSS projekt keretén belül eddig számos témában – élet- és műszaki mentés, elsősegélynyújtás, veszélyesanyag-semlegesítés, biológiai veszélyforrások – születtek tájékoztatók, melyek számos felületen – például online prezentációk formájában, a MÁV és a Balaton-térségi önkormányzatok ügyfélváróinak információs felületein, nyomtatott szóróanyagokon – elérhetők voltak.

A Magyar Tűzoltó Szövetség a 2019-2022 között megjelent anyagokat vette át és bővítette saját tudástárrá. A projekt 2023 óta az MTSZ szakmai irányítása alatt áll, a Miniszterelnökség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával. A jelenleg is zajló hetedik ütem keretében hetente jelentkezünk az elektronikus gépjárművek, lítiumion-akkumulátorok és napelemes rendszerek tűzvédelmével kapcsolatos információkkal, amelyek 2024-re alakulnak az egységes tudástár elemévé.

Terveink szerint 2024 végén indul a nyolcadik ütem, amelyben a napelemes rendszerekkel kapcsolatos tudnivalókat bővítjük tovább (különös tekintettel az elkövetkezendő években hazánkban is megjelenő, otthoni energiatárolási rendszereket érintő anyagokra).

(A tudástár itt érhető el.

A dicső múlt feltárása

Habár a jubileumi év (az MTSZ megalakulásának 150. évfordulója) elmúlt, 2024-ben sem kívánunk megfeledkezni a dicső múlt feltárásáról. Terveink szerint idén is jelentkezünk a magyar tűzoltás múltjából származó emlékekkel, a jelent alapjaiban meghatározó személyiségekkel kapcsolatos információkkal, illetve az önkéntes tűzoltás régmúlt eseményeivel.

Heti beavatkozási összesítők

Továbbra sem feledkezünk meg arról, hogy hétről hétre bemutassuk, hol, milyen beavatkozásokat végeztek az önkéntes és önkormányzati tűzoltók. A beavatkozásokról készült válogatások célja, hogy láttassuk: a nem hivatásos tűzoltók hazánk tűzvédelmének megkerülhetetlen részesei, nélkülük számos településen nehezebb lenne az élet.

Az önkéntesség népszerűsítése

Sem a tudásanyag átadása, sem a dicső múlt feltárása nem működik, ha nincs kinek – az utánpótláskezelés sarkalatos kérdés. Terveink szerint éppen ezért az önkéntesség népszerűsítését, az önkéntes tűzoltói munka bemutatását szolgáló közösségimédia-posztokkal is jelentkezünk idén.