RescEU: az eddigi tapasztalatok
2019. december 14. 10:35
Az EU idén nyáron létrehozott egy repülőgépekből és helikopterekből álló tűzoltó flottát. Mik az eddigi tapasztalatok?

A rescEU cselekvési programja

A rescEU-t 2019 márciusában hozták létre. Néhány hónappal később, augusztus 13-án Görögországnak katasztrófahelyzettel kellett szembenéznie: 24 órán belül összesen 56 erdőtűz tört ki az országban. Az ország segítséget kért az EU-tól a régióban pusztító erdőtüzek megállításához. Az Európai Polgári Védelmi Mechanizmus azonnal reagált a rescEU történetének első mozgósításával. A rescEU tartalékflottából két olasz és egy spanyol repülőt indítottak azonnal Évia szigetére. Az uniós tagállamok közötti szoros együttműködés sorsdöntő volt a pusztító tüzekkel szemben, és az emberéletek megmentéséért folytatott küzdelemben.

A rescEU-t 2019 márciusában hozták létre. Néhány hónappal később, augusztus 13-án Görögországnak katasztrófahelyzettel kellett szembenéznie: 24 órán belül összesen 56 erdőtűz tört ki az országban. Az ország segítséget kért az EU-tól a régióban pusztító erdőtüzek megállításához. A rescEU tartalékflottából két olasz és egy spanyol repülőt indítottak azonnal Évia szigetére. Az uniós tagállamok közötti szoros együttműködés sorsdöntő volt a pusztító tüzekkel szemben, és az emberéletek megmentéséért folytatott küzdelemben.

A flotta „sztárjáról”, a Bombardier 415-ről itt írtunk bővebben.