Hírek

Tűzoltó tábor – beszámoló
2019. augusztus 02. 11:14
A Tárkány ÖTE tűzoltó táboráról szóló beszámolót tesszük közzé, amely kiválóan illusztrálja, hogy egy önkéntes tűzoltó egyesület messze nem csak a tűzoltásban, hanem a közösségformálásban is komoly szerepet vállalhat.

A Tárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a tavalyi évhez hasonlóan idén is vállalta, az Önkormányzat EFOP program keretein belül, a gyermekek 1 hetes napközis táboroztatását. A tűzoltó tábor 2019. július 22. és 26. között zajlott. A táborban szinte minden nap 30 gyerek vett részt, akik napi négyszeri étkezést kaptak a helyi önkormányzatnak köszönhetően. Reggelente a művelődési házba érkeztek 8 órára a gyerekek, ahonnan reggeli után átvonultunk a Tűzoltószertárhoz. A reggel elmaradhatatlan sorakozója a Klapka indulóra kezdődött. Majd egy rövid reggeli torna következett, melyet néhány gyerek tartott a társainak. Végül a gyerekek tűzoltó tánca zárta a sort, melyet a tavalyi táborban tanultak. A tábor ideje alatt a reggel mindig ezzel kezdődött.

A hétfőn a résztvevők a helyi tűzoltóság történetéről, a régi tűzoltási szokásokról, eszközökről kaptak egy rövid tájékoztatót. Bemutatásra került a szertár épülete is. Ezt követően a gyerekek megismerhették a 2018. decemberében kapott Mercedes gépjárműfecskendőt. Részletesen megnézhették a táborozók a tűzoltó autó felszereléseit, és azok használatát. Tízórai után egy vicces, mutogatós memória játékkal foglaltuk le a táborozókat. Ebéd utáni helyszínünk ismét a tűzoltószertár volt. Egy kanyargós akadálypályát építettünk a gyerekeknek, melyen párosával próbálhatták ki a vakvezetést.  Egy elsötétített gázálarcban kellett a játékosnak a társa irányításával végig mennie a pályán. A délután további részében ugróiskoláztak és aszfaltkrétával rajzolhattak a gyerekek a szertár előtti elkerített területen. A tábor napi zárása 3 órakor volt.
    

Kedden reggeli után a kis csapat elvonult az óvoda melletti KRESZ pályához. Itt Berkes István, nyugalmazott rendőr egy rövid előadást tartott a szabályos közúti közlekedésről, majd közösen megbeszélték a közlekedési táblák jelentését. Ezt követően kisebb csoportokban gyakorolhatták a helyes kerékpáros és gyalogos közlekedést. Köszönjük Berkes István segítségét. Tízórai után a gyerekeket két csapatra osztottuk. Az egyik társaság megismerhette az íjászat eszközeit és alapjait, majd kipróbálhatták a tapadókorongos vesszővel való lövést. A másik csapatnak egy akadálypályán kellett végig menni az alábbi akadályok között: palánkmászás, gólyalábazás, mozgóhídon futás, mocsárjárás, a veszélyt jelző táblák kockából való kirakása, ezt követően négyes síléccel kellett a pályát befejezni. Miután minden csapat végzett csere következett.  A táborozok az íjászatot nagyon élvezték. Ebéd után a gyerekek megnézhettek egy próbariasztást, majd kipróbálhatták magukat kis tűzoltóként. Sisakban tűzoltóautós falutúrán vehettek részt.


    
A szerdai napon a délelőtti program a Művelődési Házban néptáncos, játékos foglalkozás volt, melyet a bábolnai Cseperedők Néptánc Csoport vezetői Bors Erika és Török Sándor tartottak. Köszönjük, hogy eljöttek hozzánk és emelték táboruk fényét. Tízórai után ugyanitt kézműves foglalkozás zajlott, ahol gyöngyöt fűztek és tűzoltó sisakot készítettek a táborozók. Ezt követően csillámtetkót kapott minden gyermek. Ebéd után a szertárnál megismerhették a tűz és tűzrakás történetét. Megtanulták a szakszerű tábortűz rakását és gyújtását. A parázson virslit sütöttek maguknak. Ezután megtanulták azt is, hogyan kell helyesen eloltani a lángokat.

Csütörtökön a reggelit követően buszos kirándulásra indult a kis csapat a Tárkányi ÖTE jóvoltából. Az úticél Tatabánya volt. Felmentünk a Turul  Emlékműhöz, majd elsétáltunk a Szelim-barlanghoz. Következő megállónk a Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság volt, ahol Csordás János tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő várt bennünket. Megmutatta a híradó ügyeletet, majd egy próbariasztást tekinthettek meg a gyerekek. Ezt követően a tűzoltóautók bemutatása következett. A táborozók megismerhették a magasból mentő autó működését. Minden gyerek kipróbálhatta a gyorsbeavatkozót. Ezen a napon az igazgatóság éttermében ebédeltünk, melyet a Tárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület finanszírozott. A délután folyamán kellemesen elfáradva és élményekkel gazdagodva fél háromra érkeztünk meg kis falunkba. Köszönjük a Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak a lehetőséget és az élménydús napot.

Pénteken reggeli után a már szokásos reggeli torna és tűzoltó tánc következett a tűzoltószertárnál. Erőnléti foglalkozás keretén belül, egymás segítésével, megtanultak balestmentesen fára mászni a lurkók. A délelőtt hátralevő részében megismerték a tömlőgurítás és hajtogatás technikáját. Ezután az ifjúság belekóstolhatott az osztott sugár szerelésbe.  A következő programunk a „meglepetés lufidurrantás” sok gyerek arcára mosolyt csalt. Az ízletes ebédet egy finom torta követte, melyet ezúton is köszönünk Unti Andreának és Szabó Ferencnek.

Az étkezést követően mindenki kivágta és összeragasztotta a saját karton tűzoltó autóját, melyet a Megyei Katasztrófavédelem ajánlott fel egyéb ajándékok mellett.

A délután a vizes programoké volt. A sportpályán vízi pisztoly összecsapást rendeztünk, majd a szertár udvarán vízibomba csata volt.

Elmondhatjuk, hogy a tűzoltó tábor nagyon sikeres volt, ahol a gyerekek jól érezték magukat. A programok a táborozóknak élményekben gazdag lehetőséget nyújtottak a nyári szabadidő hasznos eltöltésére.

A tábor ideje alatt felajánlásokat kaptunk üdítő és sütemény formájában, melyet köszönünk szépen Fásiné Csonka Erikának, Farkas Károlynénak és Nagy Tibornénak. A hét folyamán segítőink voltak: Varga Lajos, Varga Cintia, Vargáné Nyikus Zsuzsanna, Rabiné Hadnagy Bernadett, Balázs Renáta, Farkas Helga, Buda István, Balázs Dóra, Horváth Ferenc, Horvátné Szőke Tímea, Farkas Kornél, Csordás János és Répási János, Vigh Gusztávné,  Farkasné Lengyel Katalin, Répási Sándorné.
Diáksegítőink: Varga Benjamin, Lakatos Ramóna, Rabi Martin, Rabi Laura, Burai Vanessa, Talabér Flóra, Csordás Flóra, Kovács Bálint.

Köszönjük mindenkinek az önzetlen segítséget!

Tárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület