Hírek

Toronydaruból mentettek a felkészítő gyakorlaton
2019. július 09. 10:09
Felkészítő gyakorlatot tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Egri Vár Zárkándy-bástyájánál múlt szerda délután, melyen önkéntesek is részt vettek.

A gyakorlaton az egri hivatásos tűzoltók közel húszan, az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai pedig kilencen vettek részt. A felkészítést azzal a céllal szervezték, hogy a hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelem irányítása alatt álló önkéntesek készség szinten elsajátítsák a magasból történő tűzoltás és életmentés taktikai elemeit. A feltételezés az volt, hogy a felújításon dolgozó toronydaru kezelője rosszul lett, saját erejéből a daruból nem tudott lejönni, ezért segélyhívást adott le. A megyei műveletirányítás a hivatásos és az önkéntes szakembereket riasztotta a helyszínre.

A gyakorlás elméleti oktatással kezdődött, először Hegedűs Zoltán a Mamut KFT-től bemutatta a toronydarut. Elmondta, hogy a nagy szélben, a műszerek jelzésekor a munkálatokat azonnal be kell fejezni, megmutatta, hogy lehet áramtalanítani a munkagépet.

Ezt követte a GEOTEAM KFT képviseletében Árvai János építésvezető előadása, a szakember kiemelte, hogy a hosszú órákon át magasban végzett munka megerőltető az emberi szervezet számára és több eset is volt már, mikor segítséget kellett hívni, mert valaki rosszul lett a kezelőfülkében. Az elméleti részt a feltételezett sérült mentése követte, melyet egy bábuval helyettesítettek a gyakorlat ellenőrzői.

A mentést a hivatásos és az önkéntes egységek különböző módszerrel hajtották végre. A speciális mentőcsoport tagjai a daru létráján másztak fel a fülkéhez, ott alpintechnikai eszközökkel kötélpályát építettek ki, amelyen keresztül leengedték a mentésre szoruló sérültet. Az egri hivatásos tűzoltók az emelőkosaras gépjárműről közelítették meg a magasban lévő kezelőfülkét, és a bajbajutottat a jármű kosarába helyezve hozták le.

A szakembereknek a tikkasztó hőségben sem okozott nehézséget a közel harminc méteres magasságban a mentés, több mint két órán át gyakorolták a beavatkozás mozzanatait, hogy egy esetleges éles helyzetben rutinszerűen tudjanak segítséget nyújtani, ha szükség lenne rá.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.


 

Kapcsolódó képek:

Toronydaruból mentettek a felkészítő gyakorlaton Toronydaruból mentettek a felkészítő gyakorlaton Toronydaruból mentettek a felkészítő gyakorlaton
>>> További képek a galériában <<<