Tűzoltó nap Kabán az önkéntesség jegyében
2019. május 06. 10:50
Ünnepélyes állománygyűlést tartott a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 30-án, Kabán, ahol egyúttal a Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület 130. évfordulóját is megünnepelték.

A városba látogattak a megye tűzoltói, hogy megemlékezzenek Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről és tisztelegjenek a mindennapok hősei előtt. Kettős ünnep volt ez Kabán, hiszen ezen a napon ünnepelte megalakulásának 130. évfordulóját a Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ünnepi beszédében kiemelte az önkéntesség fontosságát, elmondta, hogy " a mai kor tűzoltói Flórián oltalma alatt őrködnek a bajba jutott emberek felett".

Beszédet mondott Kaba város polgármestere, Szegi Emma is, aki méltatta a tűzoltók munkáját. Az ünnepségen Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a Hajdúdorogi Főegyházmegye képviseletében köszöntötte az állományt, majd a kiemelkedő tűzoltóknak elismeréseket adott át.

A tűzoltók munkáját jutalmazta még a megyei igazgató, a környező városok polgármesterei és a tűzoltószövetség is. A tűzoltó nap fontos része a tűzoltók munkájának bemutatása, tűzoltással és a roncsvágással. A Területi Tűzmegelőzési Bizottság füstsátorral és olajtűz szimulátorral készült a kabai bemutatóra. A püspökladányi hivatásos és a kabai önkéntes tűzoltók a mentőszolgálattal és a rendőrséggel közösen egy közúti balesetet, műszaki mentést mutattak be.

Ezt követően pedig a Hajdú Speciális Kutató - Mentő Egyesület a kabai templomtoronyból egy sérültet mentettek le, kötéltechnika segítségével.

A programokat a püspökladányi zenekar és a kabai tánccsoportok műsora színesítette.

Fotó: Szabó Tamás-HBMKI