Beavatkozások 2019. feb. 25. – márc. 3.
2019. március 05. 08:45
A múlt héten a tavasz korai beköszönte miatt elsősorban a nádas- és avartüzek adtak munkát szerte az önkéntes tűzoltóknak.

Fejér megye

Sárkeresztúri tűz

A kigyulladt aljnövényzetről több lakóházra átterjedt a tűz február 28-án este Sárkeresztúron. A Vörösmarty utcában felcsapó lángok az erős szélben az égő nádasról, bozótosról és szemétkupacokról gyorsan terjedtek. A szomszédos Szabadság utcában kettő, régi építésű ház tetőszerkezete is lángba borult, másik kettő tetőhéjazata ugyancsak meggyulladt, egy ötödik családi házat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók gyors beavatkozásukkal megvédték a tűztől. Az oltási munkálatokat a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította, a lángokat négy megyéből több mint ötven hivatásos tűzoltó tizenegy vízsugárral és kéziszerszámokkal fojtotta el, érkeztek egységek a megyeszékhely mellett Pusztaszabolcsról, Sárbogárdról, Siófokról, Paksról és Érdről. Az egyik lakóháznál a mezőfalvi önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat, a lajoskomáromi önkéntesek pedig a katasztrófavédelem három vízszállítója mellett további egy járművel segítették az oltáshoz szükséges víz pótlását. Az utómunkálatok részeként a tűzoltók hőkamerával vizsgálták át a leégett területet és az épületeket. Személyi sérülés nem történt, a megégett házakban élő tizenegy ember rokonoknál töltötte az éjszakát. A tűz keletkezésének okát, körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tű. fhdgy., Fejér MKI

Pest megye

Busztűz Budapesten

Egy menetrend szerinti, éppen az éjszakai műszakot kezdő busz gyulladt ki nem sokkal éjfél előtt a XII. kerületi Eötvös úton. A teljes terjedelmében égő jármű oltásához a II. kerületi hivatásos tűzoltókat, valamit a rózsadombi önkéntes tűzoltókat riasztották. A buszt a tűz keletkezésekor minden rajta tartózkodó személy elhagyta, személyi sérülés nem történt.

Fotó, tudósítás: Rózsadomb ÖTE / Facebook

Hatalmas nádastűz Farmosnál

Közel kettőszáz hektáros területen égett a nádas és a száraz aljnövényzet február 28-án Farmos település külterületén. A szárazság és a feltámadó szél miatt gyorsan terjed a tűz, három tanyát is veszélyeztettek a lángok. A legnagyobb riasztási fokozatban tizenhat tűzoltógépjárművel, közel nyolcvan tűzoltó oltotta el a lángokat, majd vizsgálták át a leégett területet. A tűzoltóknak köszönhetően lakóházakra nem terjedt át a tűz, személyi sérülés nem történt. A hivatásos tűzoltók mellett a farmosi, a tápiógyörgyei, a tápiószecsői, a tóalmási, a kókai és a nyáregyházi önkéntes tűzoltók voltak a helyszínen.

Fotó: Pest MKI

Szalmabálák égtek Örkényben

Négyszáz darab szalmabála kapott lángra szombaton éjfél előtt Örkény külterületén, egy ötszáz négyzetméteres tárolóban. A dabasi, monori hivatásos és a délegyházi önkéntes tűzoltók vasárnap délelőtt fejezték be a végleges oltást. A munkájukat egy erőgép is segítette. A bálák teljesen megsemmisültek, valamint az épület tetőszerkezete is károsodott a tűzben, az anyagi kár jelentős.

Fotó: PMKI Dabas HTP

Tolna megye

Tűzeset Dunaföldváron

Gyümölcsösben összehordott rőzse égett, amelyhez a dunaföldvári önkéntes tűzoltók vonultak ki. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Fotó, tudósítás: Dunaföldvár ÖTE / Facebook

Bács-Kiskun megye

Vegetációtűz Kiskőrösnél

Péntek délután Kiskőrös-Középcebén mintegy 5 hektáron alakult ki vegetációtűz. A tüzet a kiskőrösi hivatásos és kiskőrösi önkéntes tűzoltók oltották el.

Fotó, tudósítás: Kiskőrös ÖTE / Facebook

Vegetációtűz Lakitelken

Tegnap este 10 órakor a Lakitelek ÖTE tagjai kaptak riasztást, miszerint tűz ég a falu közepén, a művelődési ház végében, a polgármesteri hivatal háta mögött lévő fás területen, méterekkel az önkormányzat farakásai mellett. Az önkéntesek gyorsan a helyszínre érkeztek és a tüzet eloltották. Az utómunkálatok sokáig elhúzódtak.

Fotó, tudósítás: Lakitelek ÖTE / Facebook

Komárom-Esztergom megye

Vegetációtűz Tokod-Ebszőnybányánál

Tokod-Ebszőnybányán egy viszonylag nagy területen száraz fű égett a hegygerincen. Az oltást a Tokod ÖTE tűzoltói végezték.

Fotó, tudósítás: Tokod ÖTE / Facebook

Aljnövényzet és szemét égett Bajóton

Február 27-én Bajótra riasztották a tűzoltókat. Összehordott szemét, és aljnövényzet égett – itt a komáromi hivatásosok mellett a Sárisáp ÖTE és a Tokod ÖTE tűzoltói vettek részt az oltásban.

A sárisápiak számára a nap sűrűnek bizonyult, hiszen hazafelé kapták a telefonhívást, miszerinta Sápi erdő Annavölgyi oldalán tüzet láttak. Az egyesület több tagja is bekapcsolódott az oltásba, amit nehezített a kárhely nehéz megközelíthetősége is. A mintegy két hektáron pusztító tüzet a nyergesújfalui hivatásos tűzoltókkal együtt fékezték meg.

Fotó, tudósítás: Sárisáp ÖTE / Facebook

Tolna megye

Tarlótűz Bonyhádnál

Február 26-án a bonyhádi önkéntesek 15 hektáros tarlótűzhöz kaptak riasztást. Nem sokkal később a megyei műveletirányítás ismét a segítségüket kérte egy káreset felszámolásához, így Izménybe vonultak egy másik, ezúttal öt hektáros tarlótűzhöz.

Fotó, tudósítás: Bonyhád ÖTE / Facebook

Győr-Moson-Sopron megye

Nádastűz Győrújbarátnál

Február 28-án érkezett a riasztás: a győrújbaráti horgásztó közelében ég a nádas. A győrújbaráti önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. A hirtelen feltámadt szélben nagyon gyorsan terjedt a tűz, pillanatok alatt a lángok martalékává vált a nádas. Az oltást nehezítette, hogy egy lápos területről lévén szó csak gyalogosan lehetett megközelíteni a helyszínt.

Az oltást D, és H sugarak segítségével végezték el az egységek.

A helyszínre érkeztek még a csornai, pannonhalmi és pápai hivatásos tűzoltók mellett a győrszemerei önkéntesek is. Az egységek a tüzet sikeresen körülhatárolták, eloltották.

Fotó, tudósítás: Győrújbarát ÖTE

Vegetációtűz Ivánban

Február 25-én Ivánon, az Árpád utcában egy családi ház kertjében, száraz fű, gallyak égtek. A kapuvári hivatásos tűzoltók mellett a répcelaki önkormányzati, a répcelaki önkéntes, valamint az iváni önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre.

Fotó, tudósítás: Iván ÖTE / Facebook

Vegetációtűz Ásványrárón

Február 28-án az ásványrárói önkéntes tűzoltók kaptak riasztást, hogy az ásványrárói szivattyúházzal szemben avar, fa ég. Az egyesület 4 fővel vonult a helyszínre. Riasztották még a lébényi hivatásos egységet is. A nagy szél ellenére sikerült megfékezni a tüzet, 2 "D" sugárral és kéziszerszámokkal.

Fotó, tudósítás: Ásványráró ÖTE / Facebook

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Nádastűz Mezőcsáton

Március 3-án este a Tiszakeszi és Mezőcsát között ütötte fel a fejét egy nádastűz, amit a mezőcsáti önkéntes tűzoltók oltottak el.

Fotó, tudósítás: Mezőcsát ÖTE / Facebook