Hírek

Eszközátadás - Somogyi egyesületek, Baranya és Somogy mentőszervezete
2017. december 19. 09:54
A központi költségvetésben 2017-ben hatszázmillió forint állt rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. December tizenötödikén a somogyi egyesületek valamint Baranya és Somogy mentőszervezetének egy-egy egyesülete vehette át a pályázaton nyert eszközöket, felszereléseket.

Hite az Istené, szíve a hazáé, karja a gyengéké, hűsége a törvényes elöljáróké, becsülete az övé…” – a tűzoltók régi hitvallásával kezdte köszöntőjét Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő az eszköz átadó ünnepségen. Az eseményen köszönetet mondott Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere mindazon önkéntesnek, akikre a baj óráiban számítani lehet. A városvezető további támogatásáról biztosította a megyeszékhely önkéntes tűzoltó egyesületét is. Az elnyert eszközökhöz gratulált a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Tardi Tamás Ákos is.

A 29 somogyi önkéntes tűzoltó egyesület felszerelései között a tűzoltói beavatkozás alapeszközei, egyéni védőeszközök találhatóak. Mindezek mellett a pályázaton többen a különféle gépek, berendezések kezeléséhez szükséges képesítés megszerzéséhez, vagy pályaalkalmassági vizsgákra, illetve műszaki, informatikai fejlesztésre nyertek támogatást. Az új - mintegy 23 millió forint értékű - eszközökhöz használatához Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója és Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke kívánt jó erőt és egészséget az egyesületek képviselőinek.

Az ünnepségen mutatta be a HUSZÁR mentőszervezet két tagszervezete, a Somogy és a Baranya Mentőcsoport is a pályázati forrás segítségével – előbbi 8,5 millió, utóbbi 2,5 millió forint támogatásból – vásárolt legújabb csapatszállító járművét, amelyek kulcsát dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője adta át. A csapatok reagálóképességét javító járművekre az égiek áldását kérték az egyházak képviselői.