Az MTSZ-hez csatlakoznak a különleges mentőszervezetek
2017. január 19. 14:08
2017-ben a különleges mentőszervezetek – az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságok mellett – a megújult Magyar Tűzoltó Szövetség részei lesznek. A szövetség ezzel a változással a katasztrófavédelem minden területére kiterjedő kompetenciákat egyesít, a tervezett köztestületté alakulásnak köszönhetően pedig még szorosabban kapcsolódhat Magyarország hivatalos mentő tűzvédelméhez.

Dobson Tibor tű. ddtbk., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a változásokat, valamint a szövetség céljait, eredményeit, sajtóbeszélgetésen ismertette a sajtó képviselőivel 2017. január 18-án, a KÖTÉL Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület felújított szertárában. Dobson Tibor elmondta: a következetes szakmai érdekképviseletnek és a kormányzati figyelemnek köszönhetően az önkénteseknek juttatott állami támogatás évek óta folyamatosan nő (a 2008-as 114 millió forintos támogatáshoz képest tavaly 600 millió forint) és egységes elveken alapszik, amely jelentősen javítja a beavatkozási hatékonyságot. A szövetség 2016-ban is kiemelt figyelmet fordított a szakmai munka koordinálására és a mentő tűzvédelem fejlesztésére. Ennek szellemében valósult meg Balatonföldváron az elmúlt évek legnagyobb szakmai rendezvénye. A „Korszerű technika – korszerű módszerek” címmel 2016. szeptember 24-25-én tartott rendezvényen közel kilencszáz tűzoltó vett részt.

Dobson Tibor hozzátette: tavaly is fontos szerep jutott a határon túli kapcsolatok ápolásának, hiszen a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózatban megkezdett munka folytatásaként az MTSZ 2016-ban elméleti és gyakorlati továbbképzések mellett számos eszközátadás (a védőfelszerelésektől a felújított tűzoltógépjárművekig) zajlott le a szövetség képviselőinek koordinálásában. Ugyancsak kiemelte a nemzetközi kapcsolatokat, ahol a Szövetség a szomszédos és a Visegrádi országokra koncentrálva végzi tevékenységét.

Kelemen Zsolt, az MTSZ alelnöke kiemelte, a Szövetségen belül a létesítményi tűzoltóságok és az önkormányzati szerepét, hisz előbbiek az üzemek tűzvédelmében, míg az önkormányzatiak mintegy 1,5 millió állampolgár védelmében működnek közre. A kistelepülések védelmében hasonlóan fontosak az önállóan beavatkozó egyesületek, akik jelenleg 800 ezer, az újabbak belépésével 1,2 millió állampolgár elsődleges védelmét láthatják el.

Bodó László a házigazda KÖTÉL egyesület vezetője bemutatta azokat a felszereléseket és a hozzájuk kapcsolódó képességeket, amellyel a különleges mentőszervezetek komoly speciális felszerelést és tudást igénylő helyzetekben is bevethetők. Az eltűnt személyek keresésétől a különleges mentési formákig – magasból és mélyből mentés, vízi mentés stb. – számos szakterület képviselői megtalálhatóak ezekben a szervezetekben, így az általuk érkező tudástöbblet komoly előnyt jelent majd a Szövetség eddigi kompetenciái (önkéntes, önkormányzati, létesítményi) mellett az állampolgárok és javaik védelmében.

A tervezett köztestületté válásával a szövetség tagjai intézményesített keretek között kapcsolódhatnak be kisebb és a gyors lefolyású eseteknél önállóan, a nagy és a sorozatban előforduló veszélyhelyzetekben közreműködőként, a hazai katasztrófavédelem munkájába, amely lehetővé teszi az erőforrások hatékonyabb koordinálását. A különleges mentőszervezetekkel kiegészülve a tagszervezetek szinte valamennyi veszélyhelyzet területén képesek beavatkozni: A MTSZ ennek köszönhetően, a szükséges kompetenciákkal rendelkezve, hatékonyan képes bekapcsolódni a hivatásos szervek munkájába.