Hírek

Egyeztető értekezlet önkormányzati tűzoltóknak
2016. november 07. 13:20
Egyeztető ülés zajlott 2016. november 5-én, az MTSZ székházában az önkormányzati tűzoltóságok számára. A munkamegbeszélésen szó esett többek között a lehetséges fejlesztési irányokról, az önkéntesség szerepéről és finanszírozási kérdésekről is.

Informatív és intenzív egyeztető fórum – nagyjából így lehetne összefoglalni azt a megbeszélést, amelyet a Magyar Tűzoltó Szövetség kezdeményezett az önkormányzati tűzoltóságok parancsnokai számára. Összesen 53 önkormányzati tűzoltóság képviseltette magát az ország minden részéből. Az ülést az MTSZ elnöke, Dobson Tibor tű. ddtbk. vezette; a szövetség részéről jelen volt Balog László, az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetségének elnöke, aki egyben az MTSZ Önkormányzati Tagozat vezetője, valamint Kelemen Zsolt, az MTSZ alelnöke is. A szövetség meghívására az eseményen részt vett Dr. Simon Miklós, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke, Dr. Bérczi László tű. ddtbk. országos tűzoltósági főfelügyelő, Varga Ferenc tű. ddtbk., az FKI igazgatója, valamint Illés Katalin országgyűlési szakértő.

Bérczi László előadásában kiemelte: a jelenleg működő 60 önkormányzati tűzoltóság rendkívül fontos része Magyarország mentő tűzvédelmének. Az itt szolgálatot teljesítő tűzoltók összesen 542 településen 1,1 millió ember mentő tűzvédelmét látják el, javítva ezzel a diszlokációt. Bérczi László arra is rámutatott, hogy az sms-riasztási rendszer az elmúlt időszak tapasztalatai alapján jól működik, az önkormányzati tűzoltók rendszerbe történő integrálása sikeres. A következő időszakban a fő megoldandó kérdéseket a gépjárműpark megújítása és a finanszírozási helyzet javítása jelentik majd.

Ezt támasztotta alá Simon Miklós is, továbbá elmondta, hogy a katasztrófavédelem átalakítása még folyamatban van, és az eddig elért sikerek mellett számos megoldandó kérdés maradt még – többek között az önkormányzati tűzoltóságok bérezését és az eszközfejlesztését illetően.

Varga Ferenc előadásában az önkéntesség fontosságára hívta fel a figyelmet; Hirt Ferenc országgyűlési képviselő hozzászólását Illés Katalin tolmácsolta, és a pályázati forrásokkal kapcsolatban osztotta meg tapasztalatait.

Az előadásokat követően a jelenlévő parancsnokok kötetlen fórumon oszthatták meg kérdéseiket, felvetéseiket, tapasztalataikat. Kiemelt téma volt a gépjárműpark megújításának kérdése, de emellett szó esett még a pontrendszerről, a bérezési kérdésekről, az önkéntesség és az utánpótlás-nevelés fontosságáról. A megbeszélés egyik fontos tanulsága volt, amit többen is felvetettek, hogy az érdekérvényesítésre nagyon nagy szükség van, ennek pedig a legjobb eszköze a Magyar Tűzoltó Szövetség és annak keretében az Önkormányzati Tagozaton belül végzett közös munka.

 


 

Kapcsolódó képek:

Egyeztető értekezlet önkormányzati tűzoltóknak Egyeztető értekezlet önkormányzati tűzoltóknak Egyeztető értekezlet önkormányzati tűzoltóknak
>>> További képek a galériában <<<