Hírek

Milyen az önkéntes tűzoltóságok aránya az egyes országokban?
2024. október 07. 08:43
A CTIF Önkéntes Tűzoltó Bizottság 12. ülésén többek között az egyes országok eltérő vagy azonos gyakorlatáról, az egyes tűzoltóságok szerepéről is lehetett ismereteket szerezni. Ezeket foglaljuk össze.

Általános gyakorlatként a CTIF tagszervezetei többségében az adott ország tűzoltó szövetségei, akik valamennyi tűzoltó szervezeti formációt (hivatásos, létesítményi, önkéntes esetenként katonai) képviselik.  

Összességében megállapítható volt, hogy Európában az önkéntes tűzoltók fontos szerepet játszanak a tűzvédelemben és a katasztrófaelhárításban, az országok jelentős részében az önkéntesek aránya 80% feletti.

Országok közötti különbségek

Az önkéntes tűzoltóság szerveződése és támogatása különböző országokban eltérhet. Például:

Németország

Németországban a tűzoltók 93,5% önkéntes, ez 1 millió önkéntes tűzoltót jelent, amihez 277 ezer ifjúsági tűzoltó tartozik. Az önkéntes tűzoltók (Freiwillige Feuerwehr) 22 ezer település védelmét látják el, amihez csatlakozik 113 hivatásos önkormányzati tűzoltóság, mivel ilyen szervezet csak a 100 ezer fő feletti városokban van. 

Ausztria

Az osztrák tűzoltóság jelentős része önkéntesekből áll, 4462 önkéntes tűzoltóság, 6 hivatásos és 312 létesítményi tűzoltóság alkotja az Osztrák Tűzoltó Szövetséget. Az önkéntesek száma közel 260 ezer, amihez még 34 ezer ifjúsági tűzoltó tartozik. Biztosításuk teljes körű. A 10 tartományból hatban van hivatásos tűzoltóság: Wien, Graz, Inssbruck, Klagenfurt, Linz, Salzburg.

Franciaország

Az országban a tűzoltóságok közel 80%-a önkéntes alapon működik (sapeurs-pompiers volontaires). A párizsi tűzoltóság (hadsereg) és a marseille-i haditengerészeti tűzoltóalj (haditengerészet) katonai egységek, amelyek Párizs és Marseille tűzvédelmét biztosítják. A többi megyei tűzoltóságokba szerveződik. Franciaországban megközelítőleg 246 900 tűzoltó van, amelyek 78%-a önkéntes.

Svédország

Itt is jelentős az önkéntes tűzoltók aránya. A 9,1 millió lakosú országban 5300 hivatásos tűzoltó és 11 000 önkéntes tűzoltó dolgozik, ez utóbbiak az ország területének legnagyobb részét lefedik a 650 önkéntes tűzoltólaktanyával, míg a hivatásosok 125 helyen működnek.

Finnország

A finn tűz- és mentési feladatok nagy része az önkéntes tűzoltóságokra hárul. Az országban több mint 600 önkéntes tűzoltóság működik. 400 településen az önkéntes tűzoltóságok látják el az összes tűzoltó- és mentőszolgálatot. Finnország lakosságának körülbelül 47%-a él ezekben a településeken, és az ország területének 95%-át teszik ki. Az önkéntes tűzoltóság mintegy 15 000 képzett tűzoltót számlál. Ehhez csatlakozik több mint 500 ifjúsági szervezet 10 000 fiatal tűzoltóval, általában 8 és 16 év között.

Finnország hivatásos tűzoltó- és mentőszolgálatát körülbelül 5000 főállású alkalmazott látja el.

Bulgária

A minimálbér kétszeresét fizeti az állam a munkáltatónak a kiesett munkaidő miatt tűz esetén, képzés és gyakorlat idejére pedig egyszeres kompenzációt fizet.

Szlovénia

A szlovéneknél ezerháromszáznál is több önkéntes tűzoltóság van, 50 ezernél is több vonulós tűzoltóval (a Szlovén Tűzoltó Szövetség összes taglétszáma egyébként 170 ezer felett van, ebbe természetesen beletartoznak többek között az ifjúsági és a tartalékos önkéntesek is). A hivatásos tűzoltóságok száma ehhez képest tizenhárom, és az országban mindössze 630 hivatásos tűzoltót tartanak számon.