Hírek

Vízszivattyúzás árvíz után
2024. szeptember 23. 10:51
Az árvíz elvonulásával természetes módon mindenki szeretné gyorsan visszaállítani az eredeti állapotot, a belterületeken és a házak pincéiben alagsoraiban lévő vizet eltávolítani. Önkéntes tűzoltó egyesületeink rendelkeznek ehhez vízszivattyúkkal, mégis érdemes megfontolni, hogy mikor kerüljön sor a vízszivatásra.

Belterületekről az ár levonulásával szinte azonnal megkezdhető a víz eltávolítása lehetőség szerint tömlővezetéken keresztül a folyómederbe.

Más a helyzet a pincékben, alagsorokban lévő víz eltávolításával. Amíg a folyó vízszintje magasabban van az adott épület alagsorával addig a víz eltávolításával akár károkat is okozhatunk a falazatban, ugyanis a talajban lévő víznyomás hatására az eltávolított víz helyébe új áramlik.

Ezért célszerű az önkéntes tűzoltóságoknak egyedileg mérlegelniük és a lakókkal egyeztetve sorrendet felállítaniuk a településen a szivattyúzás menetére.

A csalódások elkerülése érdekében arról is tájékoztassuk a lakókat, hogy az adott szivattyú típussal várhatóan mennyi víz marad a pincében a szivattyúzás után.