Bemutatkozik a Horvátzsidányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
0000. 00 00. 07:00
Idén ünnepelte megalakulásának 133. évfordulóját a Horvátzsidányi ÖTE – lássuk, mit érdemes tudni erről a Vas vármegyei egyesületről.

Az egyesület 1891-ben alakult az akkori viszonyoknak megfelelően tűzőrző feladatokra. Horvát falu lévén ­Ognjobranci a tűzoltók eredeti elnevezése. Feladatkörük és eszközparkjuk az idők során folyamatosan bővült; folyamatosan részt vesznek beavatkozásokon, vonulásaik felét műszaki mentés, egy részét tűz­eset teszi ki. A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal együttműködési megállapodásban rögzített feltételek mellett végzik a munkát.

Az ÖTE jelenleg ún. I. kategóriás önkéntes tűzoltó egyesület, ami azt jelenti, hogy – a támogatási szerződés megléte mellett, és folyamatos továbbképzések fejében – önállóan, tehát a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhatnak.

Árvízi védekezés

A helyi önkéntes tűzoltó egyesületek hasznosságát és fontosságát jól mutatja egy 2024. június 10-i eset: ekkor a hosszan tartó, nagy esőzések miatt Horvátzsidányban a patak kiöntött és a vízelvezető árkok sem tudták kezelni a nagy mennyiségű csapadékot a megfelelő módon, így a délelőtt folyamán az önkéntes tűzoltók több, mint 1500 homokzsák segítségével kerülték el a további károkat. A munkában részt vettek a kőszegi, peresznyei, zsirai, undi és répcevisi önkéntes tűzoltók is.

Közösségi élet

Az aktív közösségi élethez az utánpótlásnevelés is hozzátartozik: a horvátzsidányi önkéntesek 2024. július 24–26. között nagy sikerrel (és nagy érdeklődés mellett) megtartották első tűzoltó táborukat, amelyben 8–14 év közötti gyerekeknek tartottak foglalkozást. A második napon délelőtt ellátogattak a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóságra, ahol a gyerekeknek lehetőségük volt megismerkedni a laktanyával és a benne rejlő felszerelésekkel, gépjárműfecskendőkkel. Ezután gyakorolták a tömlőgurítást, majd a -feltekerést is.

De természetesen a Horvátzsidány ÖTE laktanyájának kapui nyitva álltak az idei gyereknapon is: május 26-án ők is csatlakoztak az országos „Nyitott szertárkapuk” kezdeményezéshez, amelynek keretén belül a gyerekek szerte az országban hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó laktanyákban nézhettek körül, és tapasztalhatták meg, mit is jelent tűzoltónak lenni.

A tűzoltó, hagyományőrző, rendvédelmi, fegyveres és tradicionális szervezetek tavalyi zarándoklatán – ahol  a térség önkéntes tűzoltóinak egy része nem bevetési ruhában, káresetnél találkozott – a Horvátzsidány ÖTE szervezte. A vonulók együtt koszorúzták meg a tűzoltók védőszentjének, Szt.Flóriánnak szobrát a horvátzsidányi Peruska Mária Kápolnánál. A hagyomány még 1996-ban kezdődött; a Horvátzsidányi Római Katolikus Egyházközség zarándoklatán, a cél eredetileg elsősorban az önkéntes tűzoltók együvé tartozásának erősítése volt. A zarándoklat életre hívása, az emlékhelyen található szoborpark kialakítása Dumovits István plébános és dr. Prohászka Imre tűzoltó ezredes, volt Győr-Moson-Sopron megyei tűzoltóparancsnok, majd katasztrófavédelmi igazgató nevéhez fűződik.

A horvátzsidányi önkéntes tűzoltók jótékonykodásban is jeleskednek: 2021-ben több, mint másfél millió forinttal támogatták a SMA II betegségben szenvedő kisfiú, Noel családját. 2020 márciusában szabadtéri bográcsozással, 2020 februárjában pedig – néhány település közreműködésével – alumíniumdoboz- és kupakgyűjtésbe kezdtek, amelyben 2230 kilogrammnyi alumíniumdoboz és 5300 kilogrammnyi kupak gyűlt össze.

Eszközbeszerzések: folyamatos pótlás, pályázatok

A horvátzsidányi önkéntesek nem tétlenkednek, amikor eszközbeszerzésekről, a szertár bővítéséről van szó. 2023 júliusában például életmentő automata defibrillátort szereztek be, amit a laktanyában telepítettek, és természetesen a kezelését is megtanulták. Ezt többek között egy adománygyűjtő családi délután segítségével sikerült finanszírozniuk, amely megmutatja, hogy az önkéntesek aktívan kiveszik a részüket a helyi közösségi életből is.

Ráadásul az ÖTE a Magyar Falu Program keretében 5 millió Ft támogatásban részesült, így lehetőségük nyílt egy Renault Trafic csapatszállító jármű beszerzésére is.