Hírek

Beavatkozások 2024. aug. 18–25.
2024. augusztus 27. 08:15
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Bács-Kiskun

Öt hektáron égett a száraz növényzet kedden délután Orgovány külterületén. A kecskeméti hivatásos és a település önkéntes tűzoltói a tüzet hat vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották.

Vas

Száraz avar égett kedden délután Jákfa közelében. A sárvári hivatásos, az uraiújfalui és a helyi önkéntes tűzoltók vízsugarakkal a tűz továbbterjedését megakadályozták és kéziszerszámokkal eloltották a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Árokba hajtott és a tetején állt meg egy személyautó szerdán délután Kemeneskápolnán, a Fő utcában. A balesetben az autó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A celldömölki önkormányzati, valamint a celldömölki Kráter önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltói áramtalanították és kerekeire állították a balesetben összeroncsolódott autót. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű Túrricsen. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók gyorssugarakkal fékezték meg a lángokat. Demecserben három négyzetméteren égett hulladék, a lángokat a demecseri önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal és gyorssugárral oltották el. Tunyogmatolcson a vasúti sínek között égett nád, a tüzet a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók fojtották el kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel.

Több szabadtéri tűzesetnél avatkoztak be kedden Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói. Tiszaeszláron hatszáz, Tiszavasváriban két helyen összesen négyszáz, Gyürén száz, Tiszabercelen és Máriapócson száz négyzetméteren, Kéken egy hektáros, Gávavencsellőn és Vaján három hektáros területen pusztítottak a lángok. Az egységek kéziszerszámokkal, puttonyfecskendőkkel és gyorssugarakkal számoltak fel a tűzeseteket.

Faágak hasadtak le egy iskola udvarán csütörtökön Nagyecseden. A helyi önkéntes tűzoltók dugólétra és motoros láncfűrész segítségével eltávolították a veszélyes ágakat. Mérken templom felé dőlt meg egy fa, amelyet a nyíregyházi és a mátészalkai hivatásos tűzoltók távolítottak el, gépezetes tolólétra és motoros láncfűrész alkalmazásával. Újfehértón járműforgalomra veszélyt jelentő fát távolítottak el az újfehértói önkormányzati tűzoltók, dugólétrával és motoros láncfűrésszel dolgoztak. 

Hajdú-Bihar

Kabán, a Batthyány utcában háromszáz négyzetméteren égett a növényi hulladék. A kabai önkéntes tűzoltók mellett a püspökladányi és a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat négy vízsugárral és kéziszerszámokkal.

Komárom-Esztergom

Két személygépkocsi karambolozott Tatabánya és Tarján között, az 1119-es út 29-es és 30-as kilométerszelvénye közötti szakaszon. A járművek forgalmi akadályt képeztek. A tatabányai hivatásos, a tarjáni és a vértestolnai önkéntes tűzoltók a forgalmi akadályt megszüntették. Az egyik járműben hárman utaztak, közülük ketten könnyű sérülést szenvedtek. A másik járműben a sofőr utazott, aki nem sérült meg.

Zala

Két helyen adott munkát az erős szél szerdán a zalai tűzoltóknak. Tegnap éjszaka letört egy diófa ága, amely a közlekedést veszélyeztette Keszthelyen, a Szent Miklós utcában. A város hivatásos tűzoltói magasból mentő és motoros láncfűrész segítségével eltávolították az ágat. Délután pedig Kerkáskápolnán akadályozta a közlekedést egy kidőlt fa a Fő úton. A bajánsenyei önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal szüntették meg a forgalmi akadályt. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Összeütközött két személygépkocsi csütörtök reggel az M70-es autópályán, Muraszemenye térségében. Az esethez riasztott letenyei hivatás és önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, amelyekben összesen hatan utaztak. Közülük a mentők egy embert könnyű sérülések miatt láttak el.

Pest

Csaknem négy hektáron égett az aljnövényzet Örkény határában szerdán délután. A dabasi, kecskeméti, monori hivatásos valamint a gyömrői és a délegyházi önkéntes tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet. A tűz oltását az erős szél nehezítette. Személyi sérülés nem történt.

Tolna

Másfél hektárnyi területen gyulladt meg a száraz aljnövényzet és egy kisebb erdős szakasz Tevel külterületén, a 6535-ös számú út 21-es kilométerénél egy leszakadt nagyfeszültségű elektromos kábel miatt. A kiterjedt szabadtéri tűzesethez a bonyhádi, a szekszárdi, a dombóvári és a sásdi hivatásos tűzoltók mellett a teveli önkénteseket is riasztották, az egységek összesen öt vízsugár és kéziszerszámok segítségével határolták körbe, majd oltották el a lángokat. Az elektromos közműhálózatot üzemeltető szakemberek a tűzoltói beavatkozás idejére áramtalanították az érintett szakaszt. A Tolna vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyszíni szemlét folytatott le.

Veszprém

Egy hektáron égett a száraz fű és avar Csikvánd külterületén. A tüzet a pápai hivatásos egységek, valamint a téti és malomsoki önkéntes tűzoltók közösen, összesen három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el.

Teljes terjedelmében égett egy személyautó Taliándörögdön. A beavatkozást a helyi önkéntes tűzoltók kezdték meg, majd a kiérkező ajkai hivatásos egység segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Győr-Moson-Sopron

Száraz fű és aljnövényzet égett mintegy száz négyzetméteren csütörtök délután Felpéc külterületén. A győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltók vízsugarakal fékezték meg a lángokat. Az eset során nem sérült meg senki.

Fejér

Családi ház udvarán lévő melléképület gyulladt ki vasárnap kora reggel Pákozdon. A faszerkezetű, palafedésű ingatlan teljes terjedelmében égett. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók vízsugarakkal elfojtották. Az oltási munkálatokban a pákozdi Noé Speciális Kutató-mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület is részt vett. A tűzben a tíz négyzetméteres melléképület szinte teljesen megsemmisült.  Személyi sérülés nem történt.