Hírek

Beavatkozások 2024. aug. 5–11.
2024. augusztus 14. 08:43
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Veszprém

Összeütközött egy kamion és egy személyautó Ukkon, a Petőfi utcában, azaz a 84-es főúton. A személyautóba beszorult egy ember. Őt feszítővágóval szabadították ki a műszaki mentést végző sümegi önkormányzati és gógánfai önkéntes tűzoltók, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik kórházba szállították.

Vas

Elhagyta az utat, kidöntött egy tűzcsapot és egy gázcsonkot is megrongált hétfőn délelőtt egy személyautó Peresznyén, a Rákóczi utcában. A kőszegi önkormányzati, a horvátzsidányi, a répcevisi és helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. Az egységek a helyszínt vízsugárral biztosították, a gázcsonkot egy akkumulátoros feszítővel elszorították és a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereit. A balesetben nem sérült meg senki.

Tűz keletkezett egy lakatlan épületben, és a lángok a tetőszerkezetre, valamint egy melléképületre is átterjedtek kedden délelőtt Kerkáskápolnán, a Fő utcában. Az esethez riasztott lenti és szentgotthárdi hivatásos, valamint a bajánsenyei és őriszentpéteri önkéntes tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek megbontották az ingatlan több részét is, a még izzó gócpontokat pedig eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Pest

Száraz fű, bozótos, erdő aljnövényzete kapott lángra hétfőn délután Tápiószecső határában. A tűz tizennégy szalmabálára is átterjedt, a lángok gyorsan és nagy területen terjedt, lakóházakat veszélyeztetett. A nagykátai, a gödöllői, a monori hivatásos, a tápiószecsői, a sülysápi, a tóalmási önkéntes tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, eloltották a lángokat, majd átvizsgálták a leégett öt hektáros területet. A tűzoltók munkáját a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Ásás közben gázvezetékbe vágott egy munkagép kedden délután Nagymaroson, a 12-es főút 11-es kilométerénél. A megrongált vezetékből gáz szivárgott, ezért annak környezetét a tűzoltók lezárták. A helyi önkéntes és a váci hivatásos tűzoltók összeszorították a vezetéket, ezzel ideiglenesen megszüntették a gázkiáramlást, majd biztosították a helyszínt a gázművek kiérkezéséig. 

Kigyulladt egy családi házzal egybeépített garázs kedden délután Gödön, a Teleki Pál utcában. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a garázsról a tűz átterjedt a ház tetőszerkezetére, amely teljes egészében égett. A váci és a fővárosi hivatásos, valamint a váci önkéntes tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták a lakóházat, a munkájukat a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A ház lakhatatlanná vált, az ott élő három ember rokonokhoz költözött.

Kigyulladt egy személygépkocsi kedden délután Délegyháza külterületén. A gépkocsi teljes egészében égett, a tűz átterjedt a környezetére is. A szigetszentmiklósi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók eloltották az égő autót, az ezer négyzetméteren égő száraz növényzetet, visszahűtötték a felforrósodott fém alkatrészeket, majd átvizsgálták a kiégett járművet és a leégett területet. 

Tolna

Teljes terjedelmében égett egy parkoló személyautó hétfőn este Nagymányokon, egy Munkácsy Mihály utcai lakóház előtt. A tűzesethez a bonyhádi hivatásos és a nagymányoki önkéntes tűzoltók vonultak, akik vízsugarak segítségével oltották el a lángokat, amelyek egy távközlési oszlopot is elértek. Személyi sérülés nem történt.

Kétezer négyzetméteren égett avar, gaz és szemét tegnap délután Faddon, a Táncsics utca végén. A tűzesethez a paksi hivatásos, a tolnai önkormányzati és a faddi önkéntes tűzoltók vonultak, akik három vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat.

Bács-Kiskun

Körbálák és fél hektáros területen tarló égett kedden délelőtt, Kömpöc külterületén. A kisteleki, a kiskunmajsai, a szegedi és a kiskunhalasi hivatásos, valamint a csólyospálosi önkéntes tűzoltók három vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. A tűzoltók munkáját erőgéppel segítették.

Főzés közben belobbant a szivárgó gáz csütörtökön késő délután Tiszaalpáron, a József Attila utcában, egy családi ház hátsó konyhájában. A kiskunfélegyházi hivatásos és a lakiteleki önkéntes tűzoltók kiérkezésekor már nem volt tűz a helyszínen. A tűzoltók a tűzzel érintett területet átvizsgálták, a szükséges utómunkálatokat elvégezték, a gázszolgáltató szakemberei is a helyszínre érkeztek. A mentők egy embert kórházba szállítottak. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Két személygépkocsi ütközött össze szerdán Napkoron, a Sényői úton. A nyíregyházi hivatásos és a napkori önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a közúti akadályt. A mentők egy embert szállítottak kórházba.

Zala

Nyerges vontatóba rohant egy kisbusz csütörtökön reggel az M7-es autópálya 226-os kilométerénél, Becsehely térségében. Utóbbi járműbe egy ember beszorult, őt a letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók kiszabadították, majd átadták a mentőknek. Az egységek áramtalanították a kisbuszt, a helyszínt pedig átadták a LE-KO kamionmentő szakembereinek. A mentők egy embert könnyű sérülésekkel szállítottak kórházba.

Földmunkálatok során átvágtak egy gázvezetéket csütörtökön délelőtt Kemendolláron, a Dózsa György utcában. A település önkéntes tűzoltói ledugózták a vezetéket, áramtalanították a közeli házat és vízsugárral biztosították a helyszínt, ahova a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei is kiérkeztek. A helyreállítási munkálatok idejére százötvenegy fogyasztónál szünetelt a gázszolgáltatás. Az eset során senki sem sérült meg.

Csongrád-Csanád

Egy hektáron lángolt az avar csütörtökön a 4414-es útnál, Maroslele közelében. A makói és a hódmezővásárhelyi hivatásos, valamint a maroslelei önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat, a tűzeset során nem sérült meg senki.

Vasárnap szabadtéri tűzeseteknél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak Csongrád-Csanád vármegyében. Szegedre három alkalommal riasztották az egységeket, de Mórahalomra, Röszkére és Domaszékre is vonultak. Volt ahol a száraz, füves terület lángolt, máshol az erdő aljnövényzete égett. A legnagyobb tűz Szeged területén, a Tisza árterében pusztított három hektáron. A szegedi, a hódmezővásárhelyi és a ruzsai hivatásos, valamint a mórahalmi önkéntes tűzoltók oltották el a lángokat. Reggel nyolc órától délután öt óráig dolgoztak az egységek a tűzeseteknél. Személyi sérülés egyik helyen sem történt.

Baranya

Villanyoszlopnak ütközött egy terepjáró tegnap délután Magyarszéken, a Kossuth utcában. Az oszlop a járműre dőlt, szerencsére a benne utazó négy ember nem sérült meg. A terepjáró egy utánfutóban lovakat szállított, az állatoknak sem esett baja. A balesethez a komlói hivatásos és magyarszéki önkéntes tűzoltókat riasztották, az egység a helyszín biztosítása mellett áramtalanította a terepjárót. A villanyvezeték sérülése miatt átmenetileg harminc fogyasztási helyen volt áramkimaradás, a szolgáltató estig kijavította a hibát.