Beavatkozások 2024. júl. 29. – aug. 4.
2024. augusztus 06. 08:13
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Somogy

Összeütközött két személygépkocsi hétfőn délután a Szőkedencs és Csákány közötti kereszteződésben. A baleset következtében az egyik autó az árokba sodródott. A zalakarosi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, amelyekben összesen hatan utaztak. Az egységek a forgalom irányításában is segítettek. A mentők két ember könnyű sérülésekkel szállítottak kórházba.

Pest

Távközlési oszlopnak ütközött egy személygépkocsi hétfőn a kora esti órákban Dunabogdányban, a Kossuth Lajos utcában. Az ütközés következtében az oszlop megdőlt, az autó az árokba csúszott. A visegrádi önkéntes és a szentendrei hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd biztosították a helyszínt. A gépkocsiban egyedül a sofőr utazott, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

Munkavégzés közben gázvezetékbe vágtak szerdán a kora délutáni órákban Szobon, a József Attila utcában. A megvágott vezetékből szivárgott a gáz, ezért annak környezetét a tűzoltók lezárták. A nagymarosi önkéntes és a vámosmikolai önkormányzati tűzoltók összeszorították a vezetéket, ezzel ideiglenesen megszüntették a kiáramlást, majd biztosították a helyszínt a gázművek kiérkezéséig.

Száraz gaz, avar kapott lángra hétfőn délelőtt Sülysáp külterületén. A szárazság és a feltámadt szél miatt a tűz gyorsan és nagy területen terjedt. A helyi önkéntes, a nagykátai, a gödöllői és a monori hivatásos tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, eloltották a lángokat, majd átvizsgálták a leégett négy hektáros területet. A tűzoltók munkáját a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat segítette.

Zala

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy családi ház előtt parkoló személyautó hétfőn délután Becsehelyen, a Zrínyi Miklós utcában. A letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók elfojtották a tüzet, áramtalanították a kocsit, majd visszahűtötték. Személyi sérülés nem történt.

Két helyszínre is szabadtéri tűz miatt riasztották a keszthelyi tűzoltókat kedden. Saját városuk Kárpát utcájában ezer négyzetméteren égett a száraz fű kedden éjszaka. Az egység eloltotta a tüzet. Kedden este pedig Balatongyörökön, a Kilátó utcában égett a közeli erdő aljnövényzete, mintegy fél hektáron. A keszthelyi hivatásos és a balatongyöröki önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Több helyen keletkezett szabadtéri tűz hétfőn Szabolcs-Szatmár-Beregben. A nyíregyházi Kanász utcában hatszáz négyzetméteren égett száraz fű, Tiszavasváriban a Széles utca mögötti területen ötszáz négyzetméteren lángolt az aljnövényzet és kommunális hulladék, a szakolyi Balkányi utcában háromszáz négyzetméteren égett fű és avar. A helyszíneken a nyíregyházi hivatásos, a tiszavasvári önkormányzati, valamint a szakolyi önkormányzati és önkéntes tűzoltók oltották el a tüzeket.

Nógrád

Tűz keletkezett egy családi házban kedd délután Salgótarjánban, a Karancs úton. A százhúsz négyzetméteres, kétszintes épület konyhájából a lángok az előszobára is átterjedtek. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói három vízsugár segítségével megfékezték a tüzet. Az egységek kivittek a házból két gázpalackot, amelyeket nem ért hőhatás. Az oltási munkálatokban két szabadnapos tűzoltó, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntese is részt vett. A ház két lakóját kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai.

Veszprém

Kigyulladt egy megközelítőleg kétszáznegyven négyzetméteres családi ház tetőszerkezete Ajkán, a Gárdonyi Géza utcában. A város és Veszprém hivatásos tűzoltói és a helyi önkéntesek előbb áramtalanították az ingatlant, majd öt vízsugárral eloltották a lángokat. A beavatkozást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Személyi sérülés nem történt.

Hajdú-Bihar

Nyolcvan hektáron égett a cserjés, füves terület Berettyóújfalu közelében, kedd délután. A berettyóújfalui, a püspökladányi, a hajdúszoboszlói hivatásos és a nagyrábéi önkéntes tűzoltók oltották a lángokat. A tűz tovább terjedésének megakadályozása miatt munkagépek is dolgoztak a körbetárcsázáson. A tűzoltást a Hajdú-Bihar vármegyei műveleti szolgálat irányította.

Békés

Meggyulladt a búzatarló és egy trágyakazal kedden délután Battonyán, az Aranykalász utca közelében. A helyi önkéntes és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a futballpályányi területen égő vegetációt több vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották. A tűz az épített környezetre nem terjedt át az eset során senki sem sérült meg.

Komárom-Esztergom

Kigyulladt a száraz fű és avar szerda délután Környe külterületén, a Homokhegy dűlőknél. Mintegy két hektárra terjedtek ki a lángok, és hét ingatlant is érintettek, amelyeket három vízsugárral, két puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal határoltak körbe és fojtottak el a tatabányai hivatásos és a környei önkéntes tűzoltók. A tűzben három fészer és egy utánfutó megsemmisült. Az oltási munkálatokat az erős szél és az ingatlanokat szegélyező kerítések nehezítették.

Baranya

Csütörtök negyed tizenkettőkor érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy tarló ég Kővágószőlős és Kővágótöttös között. A pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdték meg a lángok oltását. A tűz erdős területet, egy vízműtelepet és lakóházat is veszélyeztetett. A száraz növényzeten gyorsan terjedt a tűz, ezért a riasztási fokozatot rövid időn belül a legmagasabbra emelték, így a szigetvári, sásdi, komlói, siklósi, dombóvári és véméndi hivatásos, valamint a palkonyai és szentlőrinci és a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók is a helyszínre siettek. Pár perccel egy óra előtt sikerült körülhatárolni a lángokat, a pécsi hivatásos tűzoltók és az önkéntes egységek maradtak a helyszínen a még égő gócok eloltásához. Az oltásban mezőgazdasági járművekkel is részt vettek, melyekkel körbeszántották a még nem égő területet, utat vágtak a bokros területen a tűzoltóknak, valamint égő bálák szétbontásában segédkeztek. A pécsi hivatásos tűzoltók este hat óra előtt végigjárták és átvizsgálták a területet, majd állomáshelyükre vonultak.

Vas

Villámcsapás következtében kapott lángra a száraz vegetáció csütörtök délben Jákfa közelében. A tűz mintegy száz négyzetméternyi területet érintett és a szél miatt tartani lehetett attól, hogy a közeli majort is eléri. A sárvári hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókat riasztották a helyszínre, akik körülhatárolták, illetve eloltották a lángokat, majd a még izzó, parázsló részeket is átnedvesítették. A gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését. Személyi sérülés sem történt.

Száraz fű és hulladék égett vasárnap délután Meggyeskovácsi közelében. A sárvári hivatásos, valamint a rumi önkéntes tűzoltók vízsugárral megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Budapest

Tűz keletkezett vasárnap délután Budapest harmadik kerületében, a Táborhegyi parknál, ahol mintegy másfél hektárnyi területen égett az aljnövényzet, a bokrok és a fák lombkoronái. A fővárosi hivatásos, valamint a rózsadombi, a zuglói és a Folyami Katasztrófavédelem és Speciális Mentő Egyesület önkéntes tűzoltói a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Az oltási munkálatokban huszonöt tűzoltó vett részt tíz tűzoltóautóval. Az egységek munkáját a terepviszonyok, a terület tagoltsága és a széllökések is nehezítették. Az eset során nem sérült meg senki.

Bács-Kiskun

Száraz aljnövényzet égett vasárnap Kunszentmiklóson, a Botond utcában. A nyolc hektáron pusztító tüzet a dunaújvárosi és a szigetszentmiklósi hivatásos, a kunszentmiklósi önkormányzati, valamint a szalkszentmártoni és kunszentmiklósi önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal és három vízsugárral fékezték meg.

Csongrád-Csanád

Vasárnap öt helyen gyulladt ki a száraz aljnövényzet Csongrád-Csanád vármegye területén. Zsombónál, Mórahalomnál, Csongrádon és Csanádpalotán is szabadtéri tűzesethez riasztották a városok hivatásos és önkéntes egységeit. A gyors és szakszerű tűzoltói beavatkozásoknak köszönhetően a tűz nem okozott komolyabb károkat a környezetében.