Hírek

Beavatkozások 2024. júl. 22–28.
2024. július 30. 08:07
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Csongrád-Csanád

Tiszaszigeten a Térvár útra hasadt egy nagy méretű fa ága hétfőn délután, veszélyeztetve a forgalmat. A műszaki mentést a szegedi hivatásos és tiszaszigeti önkéntes tűzoltók végezték el, motoros láncfűrésszel avatkoztak be.

Hétfő kora délután az Ópusztaszer és Pusztaszer közötti út mellett háromezer négyzetméteren száraz fű, aljnövényzet égett. A lángokat a szegedi és kisteleki hivatásos, valamint kisteleki önkéntes tűzoltók rövid idő alatt eloltották.

Somogy

Két személyautó karambolozott kedden kora este a 7-es főút Balatonőszöd és Balatonszárszó közötti szakaszán. Az ütközés következtében az egyik jármű az oldalára borult. A műszaki mentést végző balatonboglári önkormányzati és balatonföldvári önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépkocsikat, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A két járműben összesen heten utaztak, a mentők három sérültet szállítottak kórházba.

Győr-Moson-Sopron

Villanyoszlopnak hajtott egy motoros kedd délután Enesén, a Petőfi utcában. Az enesei önkéntes tűzoltók ellátták a sérültet, biztosították a helyszínt és áramtalanították a járművet, amíg a csornai hivatásos tűzoltóegység és a mentőszolgálat kiérkezett. A motorost súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentőszolgálat munkatársai. Az ütközéstől a villanyoszlop megsérült, ezért az áramszolgáltatót is a helyszínre kérték az egységek. Az érintett szakaszon, egy sávon, váltakozva haladt a forgalom a beavatkozás ideje alatt.

Egy szarvasmarhatelepen lévő, használaton kívüli épületek közötti száraz füves terület égett szerda délután Himodon, a Berek Majorban. A tűz mintegy háromezer négyzetméternyi területet érintett, amelyet a kapuvári, a csornai és a sopronkövesdi hivatásos, valamint a beledi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, több vízsugárral fékeztek meg. Az eset során nem sérült meg senki.

Komárom-Esztergom

Kigyulladt egy családi ház teraszának tetőszerkezete kedd este Annavölgyön, a Bányász utcában. A tűz átterjedt a főépületre és a garázsra is. A nyergesújfalui és bajnai hivatásos, valamint sárisápi önkéntes tűzoltók eloltották a lángokat. Az oltás során a főépületből és a melléképületből a tűzoltók összesen négy gázpalackot távolítottak el. A ház lakhatatlanná vált, az ingatlanban élő két felnőtt és egy gyermek rokonokhoz költözött.

A száraz aljnövényzet lángolt csaknem háromezer-ötszáz négyzetméteren vasárnap délután Vértesszőlősön, a Valusek Dezső utca végén található területen. A tatabányai hivatásos és önkéntes tűzoltók a tüzet körülhatárolták, majd eloltották. Személyi sérülés nem történt.

Jász-Nagykun-Szolnok

Kigyulladt egy hetvenöt négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és a hozzáépített melléképület kedden éjszaka Kőtelken, az Aradi úton. Az ingatlanban hárman tartózkodtak, mindannyian épségben ki tudtak jönni. A szolnoki hivatásos és a kőtelki önkéntes tűzoltók avatkoztak be, munkájuk során két gázpalack felrobbant. Az égő épület mellett két autó parkolt, az egyikük a hőtől károsodott. A ház lakhatatlanná vált.

Nógrád

Gázcsonkot szakított egy traktor kaszálás közben csütörtök délután Endrefalván, a Dobó Katalin úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint az endrefalvai és a szécsényfelfalusi tűzoltók a gázszolgáltató kiérkezéséig védősugár mellett hidraulikus mentőeszközzel a csővezetéket elszorították.

Négy alkalommal riasztották szabadtéri tüzekhez a Nógrád vármegyei tűzoltókat vasárnap. A reggeli órákban Taron, egy Hunyadi úti telken gyulladt meg a növényzet. Délután Nógrádmegyeren, a Petőfi úton fél hektáron égett a száraz fű. Pár órával később Nemtiben, a Fenyves úton egy akácos erdő aljnövényzete égett körülbelül kétszáz négyzetméteres területen. Késő éjjel Nógrádkövesden, a Szécsénkei út mentén egy harminc négyzetméteres bozótosban pusztított a tűz. A lángokat a pásztói, a szécsényi, a bátonyterenyei és a berceli hivatásos tűzoltók, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei fékezték meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Helyesen jelzett a tűzjelző egy nyíregyházi, Debreceni úti üzemben csütörtök, ahol kisebb tűz keletkezett. Hegesztési munkálatok közben egy füstelszívóba szikra kerülhetett, amely miatt a berendezés szűrője begyulladt. Az ott dolgozók elkezdték az oltást kézi tűzoltó készülékkel, majd a nyíregyházi hivatásos tűzoltók szüntették meg a parázslást. Az egység az elszívót több helyen megbontotta, hőkamerával átvizsgálta, további izzást nem tapasztalt. Az épületet háromszázhatvan ember hagyta el, személyi sérülés nem történt.

Fejér

Lakásként használt melléképületben keletkezett tűz csütörtök délután Seregélyesen. A körülbelül hatvan négyzetméteres, tetőtér-beépítéses ház földszintje teljes terjedelmében égett. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók elfojtották, az épületből egy propánbutángáz-palackot kivittek. Az utómunkálatokban a seregélyesi önkéntes tűzoltók is részt vettek. Személyi sérülés nem történt.

Zala

Két helyszínen is szabadtéri tűz adott munkát a tűzoltóknak csütörtökön Zalában. Csütörtök délután száraz növényzet égett egy hektáron Pötréte külterületén. A pacsai és a zalaegerszegi hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók több vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Szintén délután csaptak fel a lángok Keszthelyen, ahol száraz növényzet és gabonatarló égett tíz hektáron a Napsugár utca közelében. A város hivatásos tűzoltói vízsugarakkal, kéziszerszámokkal és egy helyszínen tartózkodó traktor segítségével oltották el a tüzet. Az esetek során senki sem sérült meg.

Pest

Száraz növényzet és kilencven darab szénabála kapott lángra vasárnap délután Dányban, a Rét utcában. A bálák teljes egészében, a növényzet negyven négyzetméteren égett, további területeket veszélyeztetve. A gödöllői hivatásos és a kókai önkéntes tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, eloltották a lángokat, majd átvizsgálták a területet. A tűzoltók munkáját erőgép is segítette.

Bács-Kiskun

Fiatal fenyvesben égett többhektárnyi területen az aljnövényzet Kunfehértó külterületén, vasárnap délután. A kiskőrösi önkormányzati, a bajai, a kalocsai, a kecskeméti és a kiskunhalasi hivatásos, valamint a kiskunhalasi és császártöltési önkéntes tűzoltók, illetve civilek fékezték meg a lángokat, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával.