Hírek

Beavatkozások 2024. jún. 24–30.
2024. július 02. 08:36
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Tolna

Szalagkorlátnak ütközött egy személyautó hétfőn délután a Tolna vármegyei Sárpilisen, az M6-os autópályán. A baleset helyszínére a szekszárdi hivatásos, továbbá a bátaszéki önkormányzati és önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A gépkocsi utasai önerőből szálltak ki a mentőegységek érkezése előtt.

Kigyulladt egy három hektáros tarló, egy bálázógép, valamint csaknem ötven körbála szerdán délután a Tolna vármegyei Báta településen. A tűz oltására a bátaszéki önkormányzati és önkéntes, valamint a bajai hivatásos egységek vonultak. Több vízsugárral és erőgépek segítségével oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár azonban jelentős.

Vas

Kirándulás közben sérült meg hétfőn reggel egy gyerek lába a velemi erdőben. A kőszegi önkormányzati, kőszegszerdahelyi, bozsoki és a kőszegdoroszlói önkéntes tűzoltók a helyszínt gyalogosan közelítették meg, hordágyra fektették a sérültet és közös erővel a mentőautóba helyezték.

Két személyautó ütközött össze tegnap reggel Ostffyasszonyfa közelében. A balesetben az egyik autó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították. A sárvári hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket és megszüntették a forgalmi akadályt.

Bács-Kiskun

Berendezési tárgyak égtek egy hatvan négyzetméteres családi ház egyik szobájában hétfő délelőtt Lakiteleken, a Május 1. utcában. A tiszakécskei önkormányzati és a lakiteleki önkéntes tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat. A lakók rokonokhoz költöztek.

Zala

Tűzhelyen felejtett étel füstje okozott riadalmat egy egészségügyi intézményben hétfőn hajnalban Zalakomárban, a Péczely közben. A zalakarosi és a nagykanizsai hivatásos, valamint a szőkedencsi önkéntes tűzoltók a közművek elzárását követően, légzésvédelem mellett behatoltak az ingatlan konyhájába, ahol megtalálták az elszenesedett ételmaradványt, amit eltávolítottak. A beavatkozás idejére százhat embernek kellett ideiglenesen elhagynia az épületet. Személyi sérülés nem történt.

Három helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásra a vármegyén átvonuló zivataros időjárás miatt szerdán Zalában. Délután Keszthelyen egy megdőlt, forgalmat veszélyeztető fenyőfát távolítottak el a város hivatásos tűzoltói a Szent Miklós utcában. Ugyancsak a keszthelyi egységet riasztották Várvölgy külterületére, ahol egy kidőlt fát távolítottak el az úttestről. Az esti órákban pedig a szőkedencsi önkéntes tűzoltók távolítottak el egy 7-es főútra dőlt fát Zalakomár térségében. Az esetek során személyi sérülés nem történt.  

Győr-Moson-Sopron

Árokba hajtott egy tejet szállító kamion kedd délután a Győr-Ménfőcsanakot és Koroncót összekötő úton. A szerelvény vontató része az árokban állt meg, a pótkocsi keresztbe fordult az úttesten. A győri hivatásos és a koroncói valamint, a rábapatonai önkéntes tűzoltók áramtalanították a traktorrészt. A szerelvényért kamionmentő érkezett. Az eset során nem sérült meg senki.

Csongrád-Csanád

Egy mezőgazdasági gép, valamint több körbála is égett kedden Forráskútnál. A szegedi főügyelet a ruzsai és a szegedi hivatásos, valamint a csólyospálosi önkéntes tűzoltókat riasztotta a helyszínre. Az egységek közös erővel fojtották el a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg.

Hajdú-Bihar

Ötszáz négyzetméteren égett az aljnövényzet kedden délelőtt Pocsajban, a Diófa utcában. A létavértesi önkormányzati és a konyári önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet.

Komárom-Esztergom

Összeütközött egy tehergépkocsi és egy személyautó a 8119-es út Környe és Tatabánya közötti szakaszán. A személygépkocsi felborult, egy ember beszorult. Őt a műszaki mentést végző tatabányai hivatásos és környei önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett feszítővágó segítségével kiszabadították, majd kiemelték. A műszaki mentés és rendőrségi helyszínelés idején teljes útzár volt érvényben.

Somogy

Önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltók is dolgoztak szerda éjszaka a hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadék és az erős szél okozta károk felszámolásán Somogyban. Huszonhárom alkalommal kérték a tűzoltók segítségét, főként útra és vasúti sínekre dőlt fák, valamint a felgyülemlett esővíz eltávolítása miatt.  Nyolc esetben az úttestet kellett megtisztítania a tűzoltóknak a kidőlt fáktól. Berzence és Nagyatád külterületén, Tikosnál, Főnyed és Szegerdő között, Pusztakovácsinál és Szentgáloskérnél is a közúti közlekedést akadályozta egy-egy úttestre borult fa. Babócsa és Vízvár között, Lengyeltótinál, Kaposvár és Kaposfüred között, továbbá Heresznyénél a vasúti sínekre dőlt fa állt a vonatok útjában. Fonyódon, az egyik Fő utcai családi ház udvarán ketté tört egy diófa, amely rádőlt az épületre és megbontotta annak tetejét. A marcali hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók eltávolították a fát a lakóházról, majd sikerült visszahelyezniük a lesodort cserepeket, így megakadályozták az épület leázását.  Kilenc esetben – főként a Balatonnál – a nagy mennyiségben felgyülemlett esővíz miatt kérték a tűzoltók segítségét. Öreglakon egy garázsba folyt be a csapadék, amit szivattyúkkal tudtak eltávolítani a tűzoltók.

Pest

Pest vármegyét sem kímélte a szerda délután heves esőzéssel és viharos erejű széllel átvonuló vihar. A legtöbb beavatkozás a Dunakanyar településein történt. Összesen harmincnyolc esetben kellett kidőlt fákat, leszakadt ágakat, tizenhét esetben pedig pincékből, garázsokból kellett a befolyt csapadékvizet eltávolítani a tűzoltóknak. A legtöbb bejelentés Szentendre és a környező településekről érkezett. Leányfalun a Pándi Lajos utcában nyolcvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezetébe csapott a villám. A villámcsapás miatt kisebb tűz keletkezett. A helyi önkéntes és a szentendrei hivatásos tűzoltók a tetőhéjazatának megbontását követően átvizsgálták az épületet, a kisebb beizzást megszüntették. A váci, a szentendrei és a fővárosi hivatásos tűzoltók munkáját a helyi önkéntes tűzoltóegységek is segítették.

Nógrád

Három esetben riasztották kidőlt fákhoz a Nógrád vármegyei tűzoltókat szerdán. Reggel egy lehasadt faág zuhant egy Dobó úti családi ház tetejére, Bátonyterenyén. Délután a 2-es főúton, Szendehely közelében akadályozta a járműforgalmat egy kidőlt fa. Pár perccel később Horpács és Patak között zárta el az úttestet egy másik fa. A bátonyterenyei és a rétsági hivatásos tűzoltók, valamint az Érsekvadkert Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei motoros láncfűrészek segítségével számolták fel a károkat. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.