Hírek

Beavatkozások 2024. jún. 17–23.
2024. június 26. 14:12
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Somogy

Letért az úttestről és árokba borult egy személyautó Szentbalázson, a Fő utcán, a 66-os főút 49-es és 50-es kilométerszelvénye között. A műszaki mentést a kaposvári hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók végezték, amelynek során áramtalanították a gépkocsit. Az autóban csak a sofőr utazott, aki a balesetet követően ki tudott szállni a járműből, de a sérülései miatt a mentők kórházba szállították.

Fejér

Egy nyerges vontató és egy kisteherautó karambolozott hétfőn délelőtt Alcsútdobozon, a Szabadság utcában. A káresethez riasztott bicskei önkormányzati és alcsútdobozi önkéntes tűzoltók rövid időn belül a helyszínre érkeztek, közös erővel megszüntették a forgalmi akadályt, majd megtisztították az úttestet a ráfolyt szennyeződéstől. A baleset során személyi sérülés nem történt.

Pest

Tűz ütött ki egy családi házban kedden délelőtt Biatorbágyon, a Petőfi utcában. Egy villanyóraszekrény gyulladt ki, a lángok az ingatlan egyik helyiségére is átterjedtek. A törökbálinti hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, amelyet rövid időn belül eloltották. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Csongrád-Csanád

Tűz ütött ki egy ásotthalmi tanya melléképületében hétfőn, a nádtető gyulladt ki. A szegedi és a ruzsai hivatásos egységek mellett az ásotthalmi és a mórahalmi önkéntes tűzoltók is a helyszínre érkeztek. Rövid idő alatt eloltották a lángokat, személyi sérülés nem történt.

Négy szabadtéri tűzesethez riasztották kedden a Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltókat. Kisteleken, Szegeden, Szentesen és Hódmezővásárhelyen csaptak fel a lángok az aljnövényzetben, vagy a betakarítás előtt álló gabonatáblában. A városok hivatásos tűzoltói, valamint a kisteleki és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók avatkoztak be.

Csongrád-Csanád vármegyében vasárnap is folytatódott a szombat esti vihar okozta károk felszámolása. Szombaton hetven, vasárnap pedig további nyolcvanhat műszaki mentést végeztek az egységek vármegye szerte. A lakossági bejelentések mintegy nyolcvan százaléka Szegedről és környékéről érkezett, ezt a területet érintette legerősebben a vihar, amely erős széllel és intenzív esőzéssel járt. A legtöbb helyen fák dőltek ki, több méteres ágak szakadtak le. A fák több parkoló autót is megrongáltak, távvezetékeket szakítottak le, lakóépületekben okoztak károkat. Mórahalmon egy hát tetőszerkezetét semmisítette meg egy villámcsapás, de volt, ahol körbálák gyulladtak ki. Egy szegedi, Petőfi Sándor utcai hotel parkolójában több autót kellett a kidőlt fák alól kiszabadítani. Csanyteleken pedig egy rossz állapotú ház fala dőlt ki. Összesen huszonnégy hivatásos és öt önkéntes egység dolgozott szombaton és vasárnap a településeken. Folyamatosan, címről címre haladva számolták fel a vihar nyomait. Vasárnap délutánra fejeződtek be a munkálatok.

Békés

Kigyulladt a disznóól egy családi ház udvarán kedden este Battonyán, a Hermann Gmeiner utcában. A tárolásra használt négy négyzetméteres melléképületben szalma és az ott tárolt lomok égtek. A helyi önkéntes és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a rendőrség által már részben eloltott területet kéziszerszámok segítségével megbontották, majd vízsugárral átlocsolták. A tűzeset során jelentős anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Zala

Összeütközött két személyautó szerdán a 7-es főúton, Zalakomár térségében. A zalakarosi hivatásos és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben ketten könnyű sérüléseket szenvedtek.

Győr-Moson-Sopron

Kettéhasadt és az útra dőlt egy akácfa szerda hajnalban Rábacsanakon, a Vasút utcában. A csornai hivatásos tűzoltók és a helyi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai feldarabolták a fát és letisztították az úttestet. Anyagi kár nem keletkezett és személyi sérülés sem történt az eset során.

Veszprém

Kigyulladt egy háromszázötven körbálából álló kazal szerdán Devecser külterületén, a temető mögötti területen. A helyszínre riasztott ajkai hivatásos és devecseri önkéntes tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották a tüzet. Munkájukat a tulajdonos által biztosított mezőgazdasági munkagéppel segítették, amellyel megbontották a bálákat, így a lángok továbbterjedését sikerült megakadályozni. Az egységek az utómunkálatok során átvizsgálták a területet, további izzást nem tapasztaltak.

Bács-Kiskun

Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze csütörtökön délelőtt Hetényegyházán, a Miklós Gyula utcában. A hetényegyházi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. A mentők két embert szállítottak kórházba.

Tolna

Mintegy ezerkétszáz négyzetméternyi területen foltokban égett az aljnövényzet szerdán délelőtt Dunaföldváron, a Baróta pusztán. A szabadtéri tűzesethez a dunaföldvári önkéntes és a solti hivatásos tűzoltókat riasztották, akik vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el lángokat.

Vas

Árokba borult egy személyautó tegnap reggel a 7417-es úton, Szatta külterületén. A baleset során a könnyű sérüléseket szenvedett sofőr az autóba szorult. Őt a lenti hivatásos és az őriszentpéteri önkéntes tűzoltók kiszabadították, majd átadták a mentőknek. Az egységek kerekeire állították, majd áramtalanították a gépjárművet, amelyet később biztonságos helyre vittek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Vasárnap estig csaknem kétszáz tűzoltói beavatkozás történt viharkárral kapcsolatosan Szabolcs-Szatmár-Beregben. A kárfelszámolás hétfő reggel is tart, több ingatlannál még szükséges a tűzoltói beavatkozás. Jéggel, nagy mennyiségű csapadékkal, erős széllel érkezett vihar szombat este Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe. Június 22-e estétől 23-a estig a katasztrófavédelem vármegyei műveletirányító központjába negyven településről összesen háromszázhuszonöt segélyhívás érkezett a viharral kapcsolatosan. Elsősorban nagy mennyiségben összegyűlt csapadékról, fakidőlésekről és megrongálódott tetőszerkezetekről, sérült épületekről érkezett jelzés. A legjelentősebb károk az ibrányi járásban történtek, Buj településen. A helyszíneken összesen húsz hivatásos, négy önkormányzati, tizenegy önkéntes egység és mentőszervezet összesen százhuszonkét tagja harmincnyolc járművel vett részt a kárfelszámolásokban. Bujon öt ingatlan vált lakhatatlanná, tizenhárom ember elhelyezéséről átmenetileg gondoskodnak.

Heves

A szombat késő éjjel, helyenként viharos széllel érkező zivatar miatt Heves vármegye tűzoltói harmincnégy alkalommal avatkoztak be vasárnap. Egerben, Bélapátfalván, Szilvásváradon, Tiszanánán, Detken, Noszvajon, továbbá Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Recsk, Kömlő, Tarnaszentmiklós határában, összesen harminckét helyszínen fák dőltek utakra, vezetékekre, ingatlanokra és egy helyen egy gépjárműparkoló területére. A növények a járműforgalmat akadályozták, vagy a gyalogosokra jelentettek veszélyt. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók motoros láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal távolították el a veszélyes fákat. Tiszanánán egy ingatlan tetőszerkezetét bontotta meg a szél, a város önkormányzati tűzoltói átmenetileg megszüntették a beázást, Bükkszéken pedig a pincében felgyülemlett, nagy mennyiségű esővíz veszélyeztettet egy családi házat, ott a helyi önkéntes tűzoltók szivattyúval avatkoztak be és távolították el a vizet.

Jász-Nagykun-Szolnok

A hétvégén Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye felett elhaladó zivatarlánc több településen okozott károkat, ahol számos esetben riasztották vihar miatt megdőlt, kettéhasadt fákhoz, leszakadt ágakhoz és vezetékekhez a hivatásos és önkormányzati tűzoltókat. A kiérkező egységek motoros fűrészekkel szüntették meg a közvetlen veszélyt okozó körülményeket, több esetben pedig segédkeztek a leszakadt faágak által okozott károk elhárításában. A heves villámlások következtében Túrkevén kigyulladt egy személygépjármű is, melyhez a mezőtúri hivatásos tűzoltók és a túrkevei önkéntes tűzoltók vonultak, két gépjárművel és oltották el a tüzet. A beavatkozás idejére félpályás útlezárás volt érvényben. Személyi sérülés nem történt.