Hírek

Beavatkozások 2024. jún. 10–16.
2024. június 18. 07:47
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Viharkárok

Csaknem háromszáz bejelentés érkezett hétfőn a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra az előző éjszakai vihar okozta károk miatt. A viharos erejű szél hatására rengeteg fa kidőlt és sok faág lehasadt, több épület megrongálódott. A károk felszámolásában negyvenhét hivatásos tűzoltó vett részt tíz technikai eszközzel, valamint hat önkéntes tűzoltó egyesület és egy mentőcsoport is közreműködött. Bátonyterenyén, a Váci Mihály és az Abonyi úton megbontotta a szél több családi ház tetőszerkezetét, volt ahol az épület kéménye is ledőlt, tovább rongálva a tetőt. A városban egy Orgona úti raktárépület kazettás üvegfala veszélyesen megdőlt. A Kossuth úton egy négyszintes ház héjazatáról leszedte a szél a burkolatot. Mivel az épület egyik lakása beázott, ezért lakóját ideiglenesen rokonok fogadták be. Az egységek címről címre haladva számolták fel a káreseteket. Karancsberényben a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt megáradt és kilépett a medréből a Dobroda-patak. A víz a Kisaranyi úton több lakóházat veszélyeztetett. A HELP Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület homokzsákok kihelyezésével segített a védekezésben.

Száznyolcvanöt esetben kérték a tűzoltók segítségét a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt Győr-Moson-Sopron vármegyében. Százhuszonnégyszer vízeltávolításhoz, kilencszer fakidőléshez vonultak a tűzoltó egységek. A hivatásosok munkáját tizenhat önkéntes tűzoltó egyesület is segítette. A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház alagsorában nagy mennyiségű csapadékvíz gyűlt össze, amelyet öt szivattyúval eltávolítottak az egységek. Az esemény nem okozott fennakadást az intézmény működésében.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a heves vihar következtében nyolcvannégy műszaki mentésnél avatkoztak be a tűzoltók. Három családi ház vált lakhatatlanná, egy miskolci ingatlan a csapadék miatt, egy alsózsolcai ingatlan villámcsapás következtében, egy szintén alsózsolcai háznak pedig a sérült tűzfalát kellett visszabontani. A három családi házból összesen tizenhét személynek kellett elhagyni az otthonát, nyolc személyt a családok átmeneti otthonában, kilencet rokonoknál helyeztek el. Nyolc személyautóban keletkezett kár Miskolcon a kidőlt fák miatt, az egyik helyszínen bázisdaru segítségével emelték le a húszméteres fát a járművekről. Miskolcon három helyszínen 110 köbméter, Nyékládházán két helyszínen 30 köbméter vizet távolítottak el a tűzoltók pincékből, garázsokból. Járdánházán a hivatásos tűzoltók és a települési mentőcsoport tagjai tizenöt ingatlannál ötszáz homokzsákkal védekeztek a házakba betörő víz ellen. Borsodnádasdon a Hódos-patak villámárvize miatt háromszázötven homokzsákkal védtek meg négy családi házat a település önkéntes tűzoltói.

A Vas vármegyei tűzoltókat és önkéntes mentőszervezeteket a hét első napján huszonhárom káresemény felszámolásához riasztották. A felázott talaj miatt hat kárhelyszínen fa dőlt ki, de a feladatok jelentős részét a lakóházak pincéjét és udvarát elárasztó víz eltávolítása, valamint az ingatlanok bevédése adta. Pornóapátiban lakóházak kerültek a víz fogságába, az egyik lakót a tűzoltók motorcsónakkal hozták ki a víz által körbevett területről. Jákfán a vízelvezető árkok teltek meg esővízzel, míg Balogunyomban és Sárváron több helyen is pincék elárasztásánál kérték a tűzoltók segítségét. Csánigon és Horvátzsidányban is a felgyülemlett esővíz jelentett veszélyt a családi házakra. A kidőlt fákat az egységek motoros láncfűrésszel darabolták fel, a pincékben felgyülemlett víz eltávolításához pedig szivattyúkat használtak. Egyik eset során sem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Hat kárhelyszínen kérték kedden a Vas vármegyei tűzoltók segítségét vihar és vízkárok felszámolásához.  Kidőlt fák miatt vonultak Őriszentpéteren, Katafán és Nagymizdó közelébe. A kidőlt fákat motoros láncfűrésszel darabolták fel. Kőszegen egy családi ház pincéjében gyűlt össze az esővíz, a helyi önkormányzati tűzoltók szivattyúval távolították el a csapadékot a helyiségből. A kámi árvízvédelmi töltés mentén a Csörnöc patak áradása miatt buzgár keletkezett. A vasvári önkormányzati, önkéntes, valamint a kámi és a csehimindszenti önkéntes tűzoltók a helyi lakosokkal közösen hétszáznyolcvan homokzsákot helyeztek el a buzgár megszüntetése érdekében. Egyik eset során sem sérült meg senki. 

Hétfő hajnalban Heves vármegyét is elérte a vihar, a zivataros időjárás miatt a vármegye tűzoltói huszonegy alkalommal avatkoztak be. Húsz esetben fákat, ágakat kellett eltávolítani, Bükkszéken egy pincében összegyűlt esővíz szivattyúzására volt szükség. A legtöbb beavatkozás a bélapátfalvai és a pétervásárai járásban történt, a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók motoros láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal távolították el az utakra, illetve ingatlanokra dőlt és veszélyesen megdőlt fákat.

A Hajdú-Bihar vármegyei tűzoltókat több településre is riasztották fakivágás miatt. Először a debreceni Zelemér utcába vonultak az egységek, mert ott egy fa egy családi házra dőlt. Ezután az Akadémia utcába riasztották őket, ott egy fa több ága lehasadt, az ágak a forgalmat veszélyeztették. Berettyóújfalu közelében több kisebb faág borult az úttestre, melyet a város tűzoltói kézi erővel távolítottak el az útról. Szintén Berettyóújfaluban, a Rákóczi utcában volt szükség a tűzoltókra, mert az óvoda udvarán egy fa kerítésre és járdára dőlt. Hosszúpályiban egy nagy hársfa akadályozta a forgalmat, ezért a debreceni hivatásos és a konyári önkéntes tűzoltók a fa ágait levágták. Zsákára a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók vonultak. Egy fa az úttestre dőlt, azért kellett motoros láncfűrésszel eltávolítani azt. Fülöp közelében egy tízméteres fa kettéhasadt, egyik fele egy vezetékre dőlt, ezért a fát a nyíradonyi hivatásos tűzoltók kivágták.