Hírek

XIII. Országos Kismotorfecskendő Szerelési Bajnokság ajaki futama
2024. június 05. 07:00
Ajakon került megrendezésre a XIII. Országos Kismotorfecskendő Szerelési Bajnokság futama és a II. Kárpát-medencei tűzoltó találkozó, melyet Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke nyitott meg.

Ajakon került megrendezésre a XIII. Országos Kismotorfecskendő Szerelési Bajnokság futama és a II. Kárpát-medencei tűzoltó találkozó. Az esemény 2024. máj. 31-én a helyi tűzoltókból verbuvált HamutipROCK formáció koncertjével vette kezdetét. A rossz idő ellenére, közel 200 fő tombolt a kellemes rockzenét játszó zenekar koncertjén, de a megjelentek hallhatták új köntösben a helyi egyesület indulóját is. A szombati program az immár hagyományosnak mondható felvonulással kezdődött, aminek részeként közel 20 tűzoltó gépjárműből álló konvoly tudatta a település lakosságával, hogy a város központjában a nap folyamán rangos esemény zajlik. A felvonulást követően kezdetét vette a szakmai rendezvény, melyet Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke nyitott meg.

A megnyitó alkalmával elismerések átadására került sor.

Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat emlékérem elismerésben részesült

  • András Róbert, a Csíkszentmiklósi Közbirtokosság elnöke,
  • Buda Zsolt tűzoltó százados, a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje,
  • Turik Zoltán, az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagja

Szent Flórián emlékérem elismerésben részesült

  • Hunyadi Imre, az Újfehértói Őrláng Városi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke,
  • Mártonfalvi György, az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagja,
  • Tóth István tűzoltó főtörzsőrmester, a Záhonyi Katasztrófavédelmi Őrs gépjárművezetője

Gróf Széchenyi Ödön emlékérem elismerésben részesül

  • dr. Ragány Adrienn, Ajak Város Polgármestere
  • Szabó Sándor, a Tuzséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke,
  • Rozinka Mihály, az Ajaki Tűzoltó Egyesület elnöke,
  • Zupkó János tűzoltó főtörzszászlós, a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője.

Az elismerések átadását követően, a résztvevők a helyi egyesület felújítás alatt álló szertárát díszítő instaláción lakatot helyeztek el az előjárók (a résztvevő csapatok pedig a nap folyamán). majd megtekintették a Balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda kis tűzoltóinak tűzoltási gyakorlatát. A bemutatót követően kezdetét vette a megmérettetés, mely során a versenyre kilátogatók 13 futamot láthattak modern kategóriában, 15 futamot retro kategóriában, de szurkolhattak a 3 női és 3 ifjúsági csapatnak is. A versennyel párhuzamosan került megrendezésre a II. Kárpát-medencei Tűzoltók Találkozója is, amelyen részt vettek csapatok a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, de tiszteletét tették lengyel és holland tűzoltók is!

A kellemes környezetben és időben a résztvevő csapatok a versenyfeladatokat balesetmentesen hajtották végre, mindannak ellenére, hogy előző este óriási mennyiségű esett, és a verseny ideje alatt is rövid ideig. A verseny ideje alatt, a Magyar Vöröskereszt Vármegyei szervezete hemoglobin, vércukor, koleszterin, vérnyomás és testzsír index mérést végzett az érdeklődők körében. A modern kategóriába a kismotorfecskendővel nem rendelkező csapatok részére a Tűzoltófelszerelések (Kemény Ambrus és Kata) biztosította a futam idejére a kismotorfecskendőt. Az utolsó futam után a versenybírók és a szervezőbizottság összesítette az eredményeket, és köszönhető a profi eredmény összesítő rendszernek -melyet Polgár Viktor biztosított a szervezők részére, a pályaelemekkel együtt-, pillanatokon belül meglett a végeredmény. Modern és Retro kategóriában egyaránt Vál ÖTE csapata érte el a legjobb eredményt, a Női Retro kategóriában a Lajosmizse ÖTP „Szikrák” csapata, míg Ifi kategóriában szintén Lajosmizse színeiben induló „Hamupipőkék” állhattak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Az eredményhirdetés során a szervezők számos ajándékkal díjazták a résztvevő csapatokat, így minden kategóriába érkeztek felajánlások (B-Safety, Tempo Loki, Flórián Team, PL Iparbiztonság, Vendo Box, Aquacinema, Cinemaqua, Sóstó ZOO, Nyírségvíz, Ö.T.R.A. tűzoltó applikáció, Nardotech Kft., Tűzoltódelszerelések, Ajaki Nőegylet, Tesco Kisvárda, Kiss B. Ker. Kft. Vöröskereszt), de a „Legtávolabbról érkező csapat” is díjat kapott, melyet a Budapesti Tűzoltó Szövetség ajánlott fel. A versenyt követően Hasulyó Tibor és Ferenci József szórakoztatta a résztvevőket, de lehetőség nyílt megtekinteni a BL döntőt is a helyszínen.

A szervezők ígéretet tettek, hogy 2025-ben is megrendezik a Kárpát-medencei Tűzoltók Találkozóját, illetve az Országos Kismotorfecskendő Szerelési Bajnokság egy futamát Ajakon, ahol a helyszín adott, a helyiek vendégszeretetéről nem is beszélve!

Beszámoló: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltószövetség

Fotó: Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete


 

Kapcsolódó képek:

XIII. Országos Kismotorfecskendő Szerelési Bajnokság ajaki futama XIII. Országos Kismotorfecskendő Szerelési Bajnokság ajaki futama XIII. Országos Kismotorfecskendő Szerelési Bajnokság ajaki futama
>>> További képek a galériában <<<