Hírek

Beavatkozások 2024. ápr. 29. – május 5.
2024. május 07. 12:37
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Pest

Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután egy Kossuth úti családi ház kertjében, Csőváron. A berceli hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók körbeásták a csonkot, illetve a helyszínt biztosították. Az egységek átadták a helyszínt a gázszolgáltató munkatársainak.

Lesodródott az útról és árokba hajtott egy személygépkocsi csütörtök este a 31-es főút 37-es kilométerénél, Mende közelében. A gépkocsiban négy ember utazott, közülük hárman megsérültek, őket a mentők kórházba szállították. A gyömrői önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Két személygépkocsi ütközött össze szerdán délelőtt Páty közelében. Az ütközés következtében mindkét autó az árokba csapódott, egy ember a roncsba szorult. A helyi önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították a sérültet a roncsból, áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A műszaki mentés ideje alatt az érintett útszakaszt lezárták. A roncsból kimentett ember súlyos, rajta kívül még két ember szenvedett könnyebb sérüléseket.

Somogy

Kigyulladt a szauna hétfő délután egy balatonlellei, Mátyás király utcai épületben. A lángok átterjedtek a lakóház tetőszerkezetére, a hozzáépített féltetős épületrészre és elértek egy másik telken lévő faházat is. A balatonboglári önkormányzati tűzoltók kezdték oltani a tüzet, hozzájuk csatlakoztak a siófoki hivatásos, illetve a látrányi önkéntes tűzoltók. A munkálatokat a vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Bács-Kiskun

Hűtőszekrények és gázbojler, valamint berendezési tárgyak égtek hétfőn délután Császártöltésen, a Gőzmalom utcában, egy háromszintes ház pincéjében. A kiskőrösi hivatásos, a keceli önkormányzati és a császártöltési önkéntes tűzoltók a tüzet teljes légzésvédelem mellett vízsugarakkal eloltották. Sérülés nem történt.

Egy személygépkocsi cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsinak ütközött csütörtök délután, a 44-es úton Lakiteleknél. A tiszakécskei önkormányzati és a lakiteleki önkéntes tűzoltók a személygépjárművet áramtalanították, a forgalmi akadályt megszüntették. A tartály üres, de tisztítatlan volt, a Bács-Kiskun Vármegyei katasztrófavédelmi mobil labor iparbiztonsági helyszíni szemlét végzett. Személyi sérülés nem történt.

Nógrád

Füsttel telt meg egy négyemeletes társasház pincéje és lépcsőháza hétfő este Balassagyarmaton, a Madách ligetben. A helyi és a szécsényi hivatásos tűzoltók megállapították, hogy a füst a társasház kéményéből áramlott vissza, miután az egyik lakás cserépkályhájába befűtöttek a lakók. Az egységek, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei átszellőztették az épületet és kitisztították a kéményt, majd felhívták a lakók figyelmét, hogy ne használják az égéstermék-elvezetőt, ameddig azt kéményseprő szakember át nem vizsgálta. A beavatkozás idejére tíz ember hagyta el ideiglenesen a társasházat. Személyi sérülés nem történt.

Csongrád-Csanád

Két hektáron lángolt az erdő aljnövényzete hétfőn délután Szatymaz külterületén. A tűzesethez három szegedi hivatásos egységet riasztott a főügyelet, valamint a helyszínre kérte a sándorfalvi és a kisteleki önkéntes tűzoltókat, valamint a balástyai kutató-mentőcsoport tagjait. Az egységek több vízsugárral és puttonyfecskendőkkel oltották a lángokat, munkájukat az erős szél és az izzó törzsű, kidőlt fák is nehezítették. A szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a lángok nem terjedtek tovább a területen, és személyi sérülés sem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Berendezési tárgyak égtek egy nagyhalászi családi ház egyik szobájában. Az ibrányi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók gyorssugárral oltották el a tüzet, majd egy motoros ventilátorral átszellőztették az ingatlant. A házban senki sem tartózkodott a tűz keletkezésekor, személyi sérülés nem történt. A ház lakhatatlanná vált, így az ott élő két felnőtt és két gyermek elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak.

Öt négyzetméteren égett papírhulladék a balkányi Szitás tanyánál csütörtökön délután. A szakolyi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók vízsugárral avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt.

Jász-Nagykun-Szolnok

Összeütközött egy kisteherautó és egy személygépkocsi kedden délután a 32-es számú főúton, Jászalsószentgyörgy határában. A teherautón állványszerkezetet szállítottak. A szolnoki hivatásos, valamint a zagyvarékasi és jászalsószentgyörgyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a személygépkocsit, illetve megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben nem sérült meg senki.

Vas

Autószállító tréler és egy személyautó ütközött össze csütörtök hajnalban a 8-as főúton, Vashosszúfalu közelében. A karambolt követően a tréler első kereke kitörött, a személyautó pedig az árokban állt meg. A hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, valamint megszüntették a forgalmi akadályt. A balesetben az egyik autó vezetője megsérült, a mentők kórházba szállították.

Akácfa dőlt az útra vasárnap délután Jánosháza közelében. A sárvári hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel feldarabolták a fát, majd eltávolították a közútról. Az eset során nem sérült meg senki.

Silózás közben észlelt füstölést csütörtökön délután a szecskázónál egy traktor vezetője Uraiújfalu közelében, egy mezőgazdasági területen. A répcelaki önkormányzati és a jákfai önkéntes tűzoltók kiérkezése előtt a traktor kezelője porral oltó tűzoltó készülékkel megkezdte az oltást. Az egységek a fém alkatrészeket vízsugárral visszahűtötték. Az oltást követően a tűzoltók a munkagépet hőkamerával átvizsgálták. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Komárom-Esztergom

Letért az útról és a rézsün, instabil állapotban állt meg egy személygépjármű vasárnap délután Leányváron, a Bécsi úton. Az esztergomi hivatásos és piliscsabai önkéntes tűzoltók stabilizálták a járművet, majd visszavontatták az útra. A mentőszolgálat munkatársai a járműben utazó két embert könnyű sérülésekkel kórházba szállították.  

Veszprém

Ráfutásos balesetet szenvedett két gépkocsi a 8-as főút 87-es kilométerszelvényénél, Devecser térségében. A járművekben összesen négyen utaztak. Az ajkai hivatásos és a devecseri önkéntes tűzoltók végezték a műszaki mentést. A balesetben egy ember sérült meg.

Tolna

Öt körbála és négyszáz négyzetméteren száraznövényzet égett vasárnap délután Dunaföldvár külterületén. A dunaföldvári önkéntes és a solti hivatásos tűzoltók a tüzet vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották.