Beavatkozások 2024. ápr. 15–21.
2024. április 24. 09:03
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Pest

Egy hatvan négyzetméteres családi ház égett hétfőn délután Pilisen. A tűzoltók kiérkezésekor a tetőszerkezet teljes egészében égett. A monori, dabasi hivatásos és a nyáregyházai önkéntes tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. A tűz eloltását követően átvizsgálták, majd átszellőztették az épületet. Személyi sérülés nem történt.

Tűz keletkezett egy háromszázhúsz négyzetméteres saroképület alsó szintjén csütörtökön délelőtt Dunabogdányban, a Kossuth Lajos úton. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, az épület alsó része, ahol egy üzlet is volt, teljes egészében égett, a tűz a tetőre is átterjedt. A visegrádi önkéntes és a szentendrei hivatásos tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését, eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet.

Baranya

Tizenöt méter hosszan, foltokban égett az út melletti száraz fű hétfő délután Hidason, a 6-os számú főút 164-es kilométerénél. A tűzesethez a bonyhádi hivatásos és önkéntes tűzoltókat riasztották, akik vízsugár segítségével eloltották a lángokat.

Zala

Három helyen adott munkát az esős, szeles időjárás a zalai tűzoltóknak kedden. Tegnap délelőtt egy tizenöt méter magas akácfa és egy huszonöt méter magas tölgyfa dőlt a 7415-ös útra, Nova külterületén. A lenti hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel és egy helyszínre érkező munkagép segítségével megszüntették a forgalmi akadályt. A műszaki mentés idejére a jelzett helyen a forgalom szünetelt. Gelsén háztetőre dőlt egy nagy méretű tuja délután, az Alkotmány utcában. A helyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították a tuját, majd visszaigazították a helyükre az elmozdult tetőcserepeket. Nagykanizsán pedig egy fűzfa letört ága akadályozta a forgalmat a Hegyalja úton. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el az ágat. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Összeütközött két személygépkocsi csütörtök délután Borsfán, a Zrínyi úton. A járművekben összesen hatan utaztak, egyikük a kocsijában rekedt, őt a letenyei hivatásos tűzoltók a mentőkkel közösen szabadították ki. Az egység áramtalanította az autókat, munkájukat a letenyei önkéntes tűzoltók is segítették. A műszaki mentés ideje alatt a jelzett helyen szünetelt a forgalom. A balesetben egy ember súlyos, négy pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

Csongrád-Csanád

Fákat döntött ki a kedd délutáni órákban erős széllel érkező hidegfront Csongrád-Csanád vármegyében. Szeged térségéből érkezett a legtöbb bejelentés, hat esetben avatkoztak be láncfűrésszel a szegedi hivatásos tűzoltók kidőlt fák, leszakadt ágak miatt. Ezen kívül Mórahalom térségében két esetben a helyi önkéntes tűzoltók távolítottak el kidőlt fát, míg Szatymazon a Sándorfalvi Önkéntes Tűzoltóság beavatkozására volt szükség.

Teljes terjedelmében égett egy melléképület szerda este Forráskút külterületén. A szegedi, a kisteleki, a ruzsai és a kiskunmajsai hivatásos tűzoltókat riasztotta a főügyelet, a tűzoltók több vízsugárral oltották az épületet. Munkájukat a csólyospálosi és az üllési önkéntes tűzoltók támogatták. A tűzeset során személyi sérülés nem történt.

Hajdú-Bihar

Kabán, a Petőfi Sándor utcában egy nagy méretű kőrizsfa törzsének a belseje égett kedden. A kabai önkéntes tűzoltók eloltották a tüzet, majd motoros láncfűrésszel kivágták a fát.

Bács-Kiskun

Kigyulladt egy száz négyzetméteres melléképület szerda délután Bugac külterületén. A kiskunfélegyházi hivatásos és bugaci önkéntes tűzoltók négy vízsugárral fékezték meg a lángokat, amelyek az épület nagyjából felére terjedtek ki. Személyi sérülés nem történt.

Nógrád

Letért az úttestről és egy fának ütközött egy személyautó szerda délután Diósjenő és Tolmács között.  A rétsági hivatásos tűzoltók és a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították a járművet. A gépkocsiban csak a sofőr utazott, őt kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai.

Győr-Moson-Sopron

Vadat gázolt egy személyautó csütörtök este a 8518-as úton, Fertőboz és Hidegség között. Az ütközés után az állat a szemközti sávba csapódott, ahol egy másik autó is ütközött vele. A nagycenki önkéntes tűzoltók mindkét járművet áramtalanították. A két autóban összesen öten utaztak, nem sérültek meg. Az autók elszállításáig a forgalom tűzoltói irányítás mellett egy sávon, váltakozva haladt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Lerakódott korom izzott egy nagyhalászi és egy vásárosnaményi családi ház kéményében is vasárnap este. Előbbi helyen a nagyhalászi önkéntes és az ibrányi önkormányzati tűzoltók, utóbbi ingatlannál a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal szüntették meg az izzást. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik helyszínen sem volt szükség.

Heves

Elgázolt egy gyalogost, majd az árokba borult egy személyautó Horton vasárnap délelőtt, a 3-as főút Kossuth Lajos úti szakaszán. A hatvani hivatásos és horti önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. A kocsiban csak vezetője utazott, őt a hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt az önkéntesek kiemelték a járműből. Egy telefonoszlop is megrongálódott, a távközlési szolgáltató és a társzervek is a helyszínre vonultak. A balesetnek egy súlyos és egy könnyű sérültje volt.