Hírek

Üveggranulátum lítiumion-akkumulátorok oltásához
2024. április 19. 08:19
A német fejlesztésű, szabadalmaztatott anyag, a PyroBubbles a fejlesztők leírása alapján A, B, C, D és F osztályú tüzekre is jó, használható alternatívát ad a lítiumion-akkumulátorok tüzéhez. Mint a kísérleteknél kiderült, ideális száraz oltóanyagként a tűzoltóvíz vagy oltóhab helyettesítésére.

Mi ez pontosan?

Ez az üveggranulátum, melynek szemcsemérete 0,5-5 mm között mozog, főként szilícium-dioxidot tartalmaz. Egyik legnagyobb előnye, hogy körülbelül 1050 °C-on olvad meg, így zárt hőszigetelő réteget alkot a tűz forrásánál. Könnyűsége miatt a folyadék felületén marad, ezáltal alkalmas gyúlékony folyadékok tüzeinek oltására is. Hidrofób, víztaszító és elektromosan szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá újrahasznosítható az alkalmazás után összegyűjtve. Semleges kémhatású, pH-értéke 7 és 9 között van. Vezetőképessége kevesebb mint 150 μS/cm, ami jóval az engedélyezett határérték alatt van. Egy köbméter anyag súlya körülbelül 235 kg. Ezek alapján az MPA Dresden Kutatóintézet a terméket szilárd és folyékony anyagok oltására alkalmasnak ítélte az A, B, D és F tűzosztályok számára.

 

Lítiumion-tüzek oltása

Az anyag hatékonyan alkalmazható lítiumion-akkumulátorok tüzeinek oltásánál, az alábbiak miatt:

  • Az égő anyagot lefedve, ráolvad arra és ezzel elzárja az anyagot a környezeti levegőtől.
  • Nagy fajlagos hőkapacitása miatt elnyeli (abszorbeálja) a hőenergiát.
  • Az akkumulátor hőmérsékletét – hűtőhatása révén – csökkenti.
  • Az anyag pórusai pedig csökkentik az égésgázok eltávozását.

Másrészt megelőzési céllal is használhatják, amire alacsony hővezető képessége teszi alkalmassá, védve az éghető anyagot. Ehhez különféle szállító/tároló edényeket és az ADR nek megfelelő konténereket fejlesztettek ki.

 

Fémtüzek oltása

A magas hőmérsékletű (akár 2000 °C feletti magnézium) égő fémtüzek oltása nem jelent problémát, mivel a granulátumot a tűzre helyezve az magas hőmérsékleten megakadályozza a tűz terjedését, elszigeteli az égő anyagot a környezettől, majd az olvadás során felhalmozódó hőenergiával végül egy zárt, kemény réteget képez az égő felületen, így elzárva a fémet a levegőtől. Hatékony oltóképessége mellett könnyen tárolható, nagy részben újrahasznosítható. Egyszerűen felszívható porszívóval vagy felszedhető lapáttal.

 

Éghető folyadékok oltása

A PyroBubbles egyenletesen terül szét az éghető folyadékok felületén, ahol először sűrű réteget alkot az égő felületen, megakadályozva ezzel a további párolgást és a gázok újragyújtódását, majd elszigeteli az éghető folyadékot az oxigéntől. Különleges tulajdonsága, hogy nem függ a gyúlékony folyadék polaritásától, így biztonságosan és hatékonyan oltja az égő alkoholokat és ketonokat anélkül, hogy veszélyeztetné a visszagyulladást. Ez teszi alkalmassá a környezetbarát és költséghatékony alternatívává a filmképző habokhoz képest, különösen a környezeti szempontból kritikus fluorozott habképzők helyettesítésére. Alkalmazható szinte minden tűzveszélyes folyadék oltására, és szigetelő tulajdonságainak köszönhetően működő elektromos berendezésekben is használható.a

Az oltóanyag kijuttatására háromféle megoldást dolgoztak ki:

  • Meghajtó palackkal és speciális sugárcsővel kialakított 50 kg-os mozgatható tűzoltó készülékkel;
  • utánfutóra szerelt egységgel, amelynél az oltóanyag akár külső tartályról is beszívható; vagy
  • konténerre szerelt nagyobb teljesítményű egységgel, amely 3 - 4 tonna/óra szállítási kapacitással és maximum 8 méteres lövő távolsággal rendelkezik.

A poszt a Rescue Security & Safety VII projekt részeként jelent meg.

A projektet a Miniszterelnökség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta