Hírek

Beszámoló a CTIF Ifjúsági Bizottságának 111. ülésén való részvételről
2024. április 18. 07:57
Az olaszországi Borgo Valsuganában, 2024. április 12–14. között zajlott a a CTIF Ifjúsági Bizottságának 111. ülése, ahol az idei Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltó Olimpiai Játékok részleteit beszélték meg a résztvevők. Hazánkat Horváth Gábor és Schäffer László képviselte.

A konferencián 14 ország (Horvátország, Finnország, Csehország, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Svájc, Szlovénia, Portugália, Némethország és Anglia) vett részt. Magyarországot Horváth Gábor, a CTIF Magyarország Ifjúsági Bizottság vezetője, valamint Schäffer László, a Magyar Tűzoltó Szövetség Tűzoltóverseny Bizottság vezetője képviselte.

A helyi polgármester üdvözölte a jelenlévőket, majd a CTIF Ifjúsági Bizottság vezetője, Jörn-Hendrik Kuinke köszöntötte a találkozón résztvevőket és ismertette a napirendi pontokat.

Az év legjelentősebb eseménye lesz a 2024. július 21-28-ig megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltó Olimpiai játékok, melyre a Magyar Tűzoltó Szövetség 3 ifjúsági csapatot és 3 ifjúsági versenybírót delegál. Bemutatásra kerültek a verseny helyszínei. A résztvevők megtekintették a versenypályát, az olimpiai tábor szállásait, az étkezőt és a központi rendezvényeknek helyt adó főteret. Három iskolaépületben kerülnek elhelyezésre a résztvevők. Az iskolaépületek mellé zuhanyzó- és mosdókonténerek kerülnek telepítésre.

Ismertették a csapatok szállásbeosztását. A verseny idején több programnak ad helyet a fő tér: itt lesz a Nemzetek bemutatkozója, a Nemzetek kiállítása nevű program is.

Egyeztetésre került a verseny heti programja és a delegált versenybírók beosztása is. Véglegesítésre került a csapatok edzési és versenyzési beosztása is.

A versenyelőkészületek jó ütemben haladnak, kiváló munkát végeznek a szervezők.

A bizottság meghatározta a következő konferenciák időpontjait:

  • 2024. május 8-án online konferencia lesz,
  • 2024. július 27-én Borgo Valsugana, majd
  • 2024. november 17-én Bécs ad helyszínt a rendezvénynek.

A versenyterminus meghatározása is elkészült: 2026-ban Berlinben összevont nemzetközi tűzoltóverseny és 2029-ben Finnországban ifjúsági nemzetközi tűzoltóverseny lesz. A 2026 és a 2029 közötti időszakkal kapcsolatban megvitatásra került, hogy a 3 év kihagyás jót tesz-e az ifjúsági csapatoknak.

2025. május 28-31-ig Szófiában szervezi meg a CTIF az Ifjúsági szimpóziumot.

Lengyelországban 4-10 évesek kategóriájában nemzetközi gyermek tűzoltóversenyt szervez a Lengyel Tűzoltószövetség. Lengyel, német, cseh és ukrán vendég csapatok részvételére számítanak.

A delegáltak hatékonyan részt vettek az ülés munkájában.