Hírek

Összefoglaló az MTSZ Tűzoltóverseny Bizottság 2024. február 17-i üléséről
2024. február 19. 15:25
Az ülésre az MTSZ székhelyén került sor, amelyen részt vett Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, az MTSZ elnöke, Schäffer László az MTSZ Tűzoltóverseny Bizottság vezetője, valamint 14 vármegyei tűzoltó szövetségtől 27 fő küldött.

Dobson Tibor elnök úr köszöntötte a résztvevőket, külön kiemelve Vecsernyés Mónikát, a közelmúltban megválasztott Baranya Megyei Tűzoltó és Katasztrófaelhárító Szövetség elnökét, Czifra Zsoltot, a Magyar Tűzoltósport Egyesület (MTSE) elnökét, Nemes Istvánt, az Országos Kismotorfecskendő bajnokság szervezőjét.

Elnök úr tájékoztatást adott a jelenlévőknek a 2023. év legfontosabb eseményeiről, valamint az MTSZ 2024. évi és középtávú terveiről. Jelentős és jól sikerült esemény volt 2023-ban a XI. Országos Ifjúsági és X. Országos Hagyományos Tűzoltóverseny Miskolcon. Megköszönte a B-A-Z Megyei Tűzoltószövetség és a Tűzoltóverseny Bizottság szervező munkáját. Sikeres évet zárt 2023-ban a versenymozgalom. Jó versenyzés volt minden MTSE, valamint a kismotorfecskendő vizes szerelés. Az MTSZ elnökség támogatta ezen rendezvényeket, melyek fonatosak és jól egészítik ki egymást. A jövőben is biztosítani szeretné az elnökség ezeket a területeket. 2024-ben fontos szerepet kap az MTSZ rendezvényeknél Lakitelek, mivel a korábbi években megszokott Balatonföldvári helyszínben változások várhatóak. Kérte, hogy a versenyzés szervezői kérjék bátran az MTSZ elnökség segítségét 2024-ben is.

Az elnöki tájékoztatót követően Schäffer László bizottságvezető javaslatára az ülésen résztvevők elfogadták a korábban megküldött napirendeket, s ennek megfelelően folytatódott az értekezlet.

Schäffer László szóbeli kiegészítést adott az előre megküldött beszámolóhoz, megköszönte az önkéntes szervezői, versenybírói tevékenységet, jónak értékelte a tűzoltóversenyeken résztvevők felkészülését, a CTIF Ifjúsági Bizottságban végzett tevékenységünket. Jól sikerült a Kapocs-kupa verseny szervezése, külön kiemelte a videobíró alkalmazását, ami Miskolcon is hasznos volt. A rédei raktárban tárolt versenyfelszerelések használatát biztosítottuk valamennyi tűzoltóverseny-formához, de kérte, hogy a versenysorozatok végeztével kerüljön minden eszköz vissza a raktárba, s ha meghibásodás történt azonnali tájékoztatást kér a minél előbbi javítás elvégzéséhez.

Czifra Zsolt MTSE elnök sikeres évről számolt be, különösen a jótékonysági tevékenységükhöz kaptak komoly segítséget a résztvevőktől, szponzoroktól. Nemzetközi figyelemmel is találkoztak, ennek köszönhetően 2024-ben bővíteni szeretnének ebbe az irányba is.

Nemes István tájékoztatójában kiemelte, hogy továbbra is népszerű a kismotorfecskendő vizes szerelési verseny, jó évet zártak. Kérdésként merült fel az ülésen, hogy az ifjúsági tűzoltók részére miért nem hirdetnek versenyt. Nemes István elmondta, ha ilyen vonatkozásban több ifjúsági csapat is jelzi részvételi szándékát, részükre szervezhető külön kategória. Érdekesség volt Parádon az éjszakai veseny.

Kovács Klaudia sikeresnek értékelte a Zala MTSZ berkeiben az ifjúsági tűzoltók részére CTIF szabályzat szerint szervezett Melinda-Kupát, megköszönte az ehhez nyújtott MTSZ versenybírói segítséget. Jó kezdeményezésnek tartotta több résztvevő ezt a versenyformát, sőt felmerült, hogy a jövőben célszerű lenne országrészi versenyeket szervezni több vármegyei szövetség összefogásával a fiatalok részére.

Tóth Ferenc elmondta, hogy a vármegyei szövetségektől kérésként merült fel a versenyre felkészítők képzése, mivel az elmúlt években többen életkoruk miatt is kiestek a felkészítésből, újabb érdeklődők vannak a CTIF versenyformára. Kéri ilyen irányú képzés, gyakorlati oktatás szervezését, amelyhez szívesen adja tapasztalatait.

Horváth Gábor kérte a versenyfelszerelések felülvizsgálatát, szükség esetén pótlását, különösen a szívó oldali eszközök vonatkozásában.

Árvai Imre jelezte, hogy a CTIF versenyszabályzatban változás várható, ezeket megküldi a CTIF Ifjúsági Olimpiára utazó versenyrajoknak. Amennyiben változik a CTIF versenyszabályzat, a magyar szabályzatot kiegészítjük ezekkel.

A 2024. évi versenyek közül kiemelkedő lesz a CTIF Ifjúsági Tűzoltó Olimpia Olaszországban, Kapocs-kupa Tótkomlóson, Melinda kupa Zala Vármegyében, valamint az MTSE és a kismotorfecskendő versenysorozat.

Előre tekintve a 2025. évre a XII. Országos Ifjúsági és XI. Országos Hagyományos versenyre keresünk versenyszervező vármegyét.


 

Kapcsolódó képek:

Összefoglaló az MTSZ Tűzoltóverseny Bizottság 2024. február 17-i üléséről Összefoglaló az MTSZ Tűzoltóverseny Bizottság 2024. február 17-i üléséről Összefoglaló az MTSZ Tűzoltóverseny Bizottság 2024. február 17-i üléséről
>>> További képek a galériában <<<