Hírek

Égő lítiumion-akkumulátor: takarjuk le?
2024. február 14. 14:57
A 2024-es tudásanyagainkban eddig csak röviden, futólag említettük a tűzoltó takarókat. Azok ismeretében, amit eddig a lítiumion-akkumulátorok tüzéről megtudtunk, vajon ajánlható-e a tűzoltó takaró olyan tüzekhez, amelyekben elektromos járművek (legyen szó akár autókról, biciklikről, rollerekről) érintettek?

A probléma: a hőmegfutás

Figyelemfelkeltő és ismeretterjesztő anyagainkban sokszor, sok helyen leírtuk (és még le is fogjuk írni): a lítiumion-akkumulátorokkal kapcsolatban a legnagyobb veszélyt a hőmegfutás (thermal runaway) jelenti. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy mechanikai sérülés, túlmelegedés, belső zárlat hatására egy rendkívül gyorsan lezajló láncreakció fut le az akkumulátorban. Ennek során a gáz halmazállapotú elektrolit komponensek (a gyúlékony gázok) általában nyomás alatt távoznak az akkumulátorcellákból; ez egyrészt mérgező, másrészt tűz- és robbanásveszélyes is.

Gyakorlati szempontból ez gyors és heves füst- és lángképződéssel, robbanásszerű villanásokkal jár.

 

A tűzoltó takaró

A „tűzoltó takarók” speciális anyagból – általában nagy sűrűséggel rendelkező üvegszálas szövetből – készülő, kifejezetten a lángok elzárására szolgáló alkalmatosságok. A rendkívül jó tűzállóság és hőszigetelés miatt a takaró használata egy égő tárgy esetén két előnnyel jár:

  • elzárja a levegőt a lángok elől, szó szerint „elfojtja” a tüzet,
  • megvédi a környezetet az extrém hőhatástól, megakadályozza a lángok továbbterjedését.

Mindennek ismeretében ajánlhatók a „tűzoltó takarók” az elektromos járművek tüzénél?

A válasz igen, de vannak olyan kiegészítések, amelyeket mindenképpen tudnunk kell – ennek kifejtéséhez bontsuk ketté a témát.

 

A tűzoltó takaró kisebb tüzeknél

A kisebb elektromos járművek (biciklik, rollerek, tehát a gépjárműveknél kisebb személyi eszközök), de akár a háztartási eszközök (laptopok, telefonok stb.) esetén sikerrel alkalmazhatók az ilyen takarók. A laikusok általi alkalmazását azonban nehezítheti, hogy a hőmegfutásba került akkumulátorokra rendkívül heves láng- és füstképződés jellemző, és megfelelő rutin nélkül nem mindig és nem minden körülmények között lehetséges a tűzoltó takarót elővenni, kibontani és megfelelően felhelyezni.

 

A tűzoltó takaró nagyobb tüzeknél

Az elektromos gépjárművek esetén már ejtettünk szót az ecell-guard automatikus oltórendszerről, ami tűzoltó takarót alkalmaz a tűzoltóság riasztásával párhuzamosan.

De mi a helyzet abban az esetben, ha a tűzoltók (például egy önkéntes tűzoltó egyesület) maguk akarnak egy ilyen tűzoltó takarót használni?

A kifejezetten az elektromos gépjárművekhez ajánlott tűzoltó takarók is ugyanúgy működnek, mint kisebb társaik.

Nagyon fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a lítiumion-akkumulátorok a levegőtől való elzárás után is égnek tovább – ez a hőmegfutással kapcsolatos kémiai folyamat jellegzetessége!

Így tehát a tűzoltó takaró a tűz elfojtására nem alkalmazható, csupán a kontrollált kiégésre, vagyis a használata során

  • viszonylag alacsonyan tartható a környezet hőterhelése,
  • megakadályozható, hogy a lángok átterjedjenek a környezetre,
  • megfékezhető a mérgező gázok terjedése.

 

Természetesen számos gyakorlati teszt zajlott már a tűzoltó takarók elektromos gépjárművek tüzénél történő beavatkozásáról.

Az első még 2020-ban, az egyik gyártó és egy spanyol vizsgálócég közreműködésében történt:

A második tavaly, az USÁ-ban, az Oklahomai Állami Egyetem tűzoltóképző programjának keretében:

A tűzoltó takaró tehát egy olyan kisegítő eszköz, amely időt nyerhet a tűzoltók számára, segítségével kontrollálható az elektromos gépjármű égése – azonban a vízre mint oltó- és hűtőanyagra mindenképpen szükség lesz.

 

A poszt a Rescue Security & Safety VII projekt részeként jelent meg.

A projektet a Miniszterelnökség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta