Hírek

Beavatkozások 2024. jan 22–28.
2024. január 30. 08:03
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Bács-Kiskun

Teljes terjedelmében égett egy mintegy huszonnégy négyzetméteres melléképület hétfőn délelőtt Orgovány külterületén. Az ingatlanban kéziszerszámokat és kisgépeket tároltak. Az orgoványi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Nógrád

Lerakódott korom és kátrány égett egy Rákóczi úti családi ház kéményében, Ipolytarnócon. A lángok a kéménybe épített gerendára és a ház födémszerkezetére is átterjedtek. A salgótarjáni és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a HELP Mentőegyesület önkéntesei eloltották a tüzet, majd eltávolították a kéményből a lerakódott égésterméket. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Fa dőlt egy személyautóra csütörtökön korán reggel Nógrád településen, a Hunyadi utcában. A jármű sofőrje sérülések nélkül el tudta hagyni a gépkocsit. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei motoros láncfűrész segítségével eltávolították a kidőlt fát. Az egységek a forgalmi akadály megszüntetése után átadták a helyszínt a rendőrségnek.

Három alkalommal riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat a viharos szél miatt csütörtökön. Kora délután Tereske és Szátok között dőlt az úttestre egy kiszáradt fa. A rétsági hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével szüntették meg a forgalmi akadályt. Pár órával később a 22-es főúton, Érsekvadkert közelében lesodorta az úttestről és az út melletti árokba lökte egy teherautó ponyvás pótkocsiját a szél. A rétsági hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei megnyitották és rögzítették a pótkocsi ponyváit. A teherautó ki tudta húzni a vontatmányt az árokból és folytathatta útját. Egy óra elteltével egy családi ház tetőszerkezetét bontotta meg a viharos erejű szél Diósjenőn, a Kámor utcában. A rétsági hivatásos tűzoltók és a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei a cserepek visszahelyezésével helyreállították a tetőt. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Pest

Frontálisan karambolozott két személygépkocsi kedd délután Pilisvörösváron, a 10-es főút 21-es kilométerszelvényénél, a Piliscsabai utca és a Szabadság út találkozásánál. A pilisvörösvári önkéntes tűzoltók áramtalanították az egyik járművet, majd a fővárosi hivatásos tűzoltókkal közösen megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.

Több közlekedési táblának, majd egy fém villanyoszlopnak hajtott egy személygépkocsi szerda délután Nyáregyháza közelében. A gépkocsiban két felnőtt és egy gyermek utazott, mindannyian könnyebb sérüléseket szenvedtek, az összetört autó forgalmi akadályt okozott. A helyi önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Egy családi ház udvarán álló, körülbelül tizenkét méter mély kútba esett egy kutya vasárnap délután Acsán, a Hatvani úton. A berceli hivatásos tűzoltók dugólétra segítségével stabilizálták az állat helyzetét. Az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei mentőállvány felállítása után kötéllel leereszkedtek a kútba és kiemelték a kutyát. A baleset során az állat nem sérült meg.

Pest vármegyét sem kímélte a vasárnapi napon a viharos erejű szél. Száz bejelentés érkezett a műveletirányításra. Negyvennégy alkalommal kidőlt fák és letört ágak eltávolítása érdekében vonultak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók. Öt helyen lakóépület és melléképület tetőzetét bontotta meg a szél. A legtöbb káresemény Gödről, Szentendréről, Pócsmegyerről és Pomázról érkezett. Hosszabb-rövidebb ideig áramkimaradás is volt a térségben, a szolgáltató folyamatosan dolgozott károk felszámolásán.

Zala

Vágástéri hulladék és szemét égett több kupacban hétfőn délután Murakeresztúron, a Kossuth úton. A helyi önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugárral oltották el a tüzet.

Somogy

Hat közlekedési balesethez riasztották a somogyi tűzoltókat kedden, a csúszóssá vált utak miatt. Kaposváron, a Sikálós úton két autó is elakadt a jeges burkolaton. Egyik esetben a kaposvári hivatásos, másik esetben pedig a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói segítették a bajba jutott sofőrt, hogy folytatni tudja útját. Répáspusztán egy helyi járatos busz megcsúszott és keresztbe fordult az úttesten. A buszt az összes utas épségben elhagyta, ezután a KÖTÉL Egyesület önkéntesei csörlővel kivontatták az árokból a járművet. Az út melletti árokba borult és fejtetőn állt meg egy személyautó Bárdudvarnok külterületén, a bányai elágazónál. A kocsiban csak a sofőr utazott, aki a kadarkúti önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt kiszállt az autóból. Enyingen, a Váci Mihály utcában is felborult egy kocsi, amelyben ketten utaztak. A műszaki mentést a siófoki hivatásos tűzoltók végezték el. A jármű egyik utasa megsérült a balesetben.

Megcsúszott, majd árokba csapódott egy személygépkocsi vasárnap este Somogysámsonban, a Kossuth Lajos utcában. A szőkedencsi önkéntes tűzoltók mentesítő anyaggal felitatták a kifolyt olajat és hűtővizet, megvilágították a helyszínt a társszerveknek, és segítettek az úttesten lévő törmelékek eltávolításában. A mentők egy embert súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Tolna

Kigyulladt egy lakóház tetőszerkezete szerda délután Nagykónyi településen, a Vásártér utcában. A dombóvári hivatásos, valamint a tamási önkormányzati és önkéntes tűzoltók kiérkezésekor a tető teljes terjedelmében égett. A beavatkozó egységek négy vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt, azonban az ingatlan lakhatatlanná vált, ezért egy felnőtt és három gyermek rokonokhoz költözött.

Borsod-Abaúj-Zemplén

Tűz ütött ki egy családi házban szerdán délelőtt Bükkszentkereszten, a Petőfi utcában. A tűzesethez a település önkéntes tűzoltói érkeztek elsőként, akik két felmelegedett háztartási gázpalackot kivittek az épületből. A lángokat, amelyek két helyiséget érintettek és a födémszerkezetet is megrongálták, a miskolci és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók oltották el. Az eset során nem történt sérülés, a lakók elhelyezésében az önkormányzat segített.

Jász-Nagykun-Szolnok

Kigyulladt egy kétszáz négyzetméteres ingatlan tetőszerkezete csütörtökre virradó éjjel Zagyvarékason, a Sziget utcában. A szolnoki és a ceglédi hivatásos, valamint a zagyvarékasi önkéntes tűzoltók hat gépjárművel érkeztek a helyszínre és megfékezték a lángokat. A tűzben az épület tetőszerkezete megsemmisült, illetve két szoba és a fürdőszoba kivételével minden helyiség károsodott. Az ingatlan négy lakója közül kettőt könnyű sérülésekkel, kettőt pedig füstmérgezés gyanújával szállították kórházba a mentők, majd később az önkormányzat szállásolta el a családot.

Komárom-Esztergom

Tűz keletkezett csütörtök este egy családi ház szobájában, Tarjánban, a Kossuth téren. A lángok átterjedtek a tetőtérre is. A tatabányai hivatásos, valamint a vértestolnai és a tarjáni önkéntes tűzoltók négy vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. Az oltási munkálatokon húsz tűzoltó dolgozott egyidejűleg. Az egységek az utómunkálatok során a tetőszerkezetben található izzásokat szüntették meg. A tűz idején a házban senki nem tartózkodott.

Győr-Moson-Sopron

Kigyulladt, majd teljes terjedelmében égett egy csarnoképület tetőszerkezete csütörtök délelőtt Győr-Ménfőcsanakon, a Győri úton. A győri, a pannonhalmi, a lébényi és a csornai hivatásos, valamint a győrújbaráti önkéntes tűzoltók hat vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek ezután átvizsgálták az épületet és megbontották a tetőszerkezetet további izzó részeket keresve. Az üzemben heten dolgoztak a tűz keletkezésekor, mindenki időben kimenekült az épületből.

Fejér

Motorvonattal ütközött egy személygépkocsi vasárnap kora délelőtt Fehérvárcsurgónál, az Igari úti átjárónál. A balesetben a Székesfehérvár és Bodajk között közlekedő vonat második kocsija lekapcsolódott és kisiklott, és megdőlt a töltésen. Az autó egyedül utazó vezetője a roncsok közé szorult, őt a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók feszítővágóval szabadították ki a roncsok közül. A sofőrt súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentők. A vonaton tizenheten voltak, közülük egy ember könnyebben sérült. Az utasokért vonatpótló autóbusz érkezett. A balesethez a fehérvárcsurgói és a bodajki önkéntes tűzoltók is vonultak.