Hírek

Beavatkozások 2024. jan 15–21.
2024. január 23. 13:02
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

Somogy

Lángba borult egy fonyódi családi ház tetőszerkezete kedd este a Bástya utcában. A marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati és a fonyódi önkéntes tűzoltók fékezték meg a tűz továbbterjedését és fojtották el a lángokat, amelyek a padlástérben keletkeztek. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét rá, hogy a kéményseprők kiérkezéséig a kéményt ne használják. A családnak nem kellett elhagynia az otthonát.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Lerakódott korom izzott egy gelénesi családi ház kéményében. A vásárosnaményi önkormányzati és a csarodai önkéntes tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el a parázsló részeket a kéményből. Személyi sérülés, lakosságvédelmi intézkedés nem történt.

Tolna

Árokba hajtott, majd egy fának ütközött egy személyautó kedd éjféltájt Fadd-Domborinál, az 5112-es számú út 11-es kilométerénél. A két utas közül az egyik súlyos sérülésekkel, de kiszállt a járműből, de a másik utas életét már nem lehetet megmenteni. A baleset helyszínére riasztott paksi hivatásos, tolnai önkormányzati és faddi önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével emelték ki az áldozatot a roncsból. A baleseti helyszínelés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Nógrád

Letért az úttestről és egy patakmederbe csapódott egy személyautó szerda délután Mátraszelén, a Táncsics úton. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei áramtalanították a járművet, majd a forgalom irányításában segédkeztek. A gépkocsiban csak a sofőr utazott, ő saját erejéből elhagyta a roncsot. Személyi sérülés nem történt.

Zala

Kútba esett idős ember mentéséhez riasztották a lenti hivatásos tűzoltókat szerdán délután Bajánsenyére, a Vörösmarty utcába. Az egység a helyi, valamint az őriszentpéteri önkéntes tűzoltókkal közösen dugólétra és kötél segítségével felszínre hozta a magatehetetlen személyt, akit átadtak a mentőknek, de ők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Kéményben lerakódott kátrány és korom izzott, emiatt pedig füst áramlott vissza egy családi házba vasárnap reggel Miháldon, a Fő utcán. A település önkéntes tűzoltói kiszellőztették az épületet, eltávolították a kazánból az égésterméket, majd kitisztították a füstelvezetőt. Az eset során senki sem sérült meg.

Budapest

Kigyulladt egy második emeleti társasházi lakás konyhája szerda délután Budapest negyedik kerületében, a Venetianer utcában. A fővárosi hivatásos és az újpesti önkéntes tűzoltók vízsugárral eloltották a lángokat, amelyek már a nappaliban lévő berendezési tárgyakra is átterjedtek. Az eset során egy ember megsérült, őt a mentőszolgálat kórházba szállította.

Pest

Kigyulladt és teljes egészében égett egy négyszáz négyzetéteres, egyszintes, nyolclakásos panzió tetőszerkezete és egy szobája szerda délután Vácrátóton, a Petőfi téren. A tűz gyorsan terjedt és a többi szobát is veszélyeztette. A váci, az aszódi, a gödöllői és a fővárosi hivatásos, valamint a váci önkéntes tűzoltók több vízsugár segítségével a tető megbontását követően megakadályozták a tűz továbbterjedését, eloltották a lángokat, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. A tűzoltók munkáját a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűz keletkezésekor az épületben hét ember tartózkodott, akik időben, sérülések nélkül elhagyták az égő ingatlant, elhelyezésükről a panzió tulajdonosa gondoskodott. A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja a tűz keletkezésének okát és a körülményeit.

Megsüllyedt az útpadka, ezért az oldalával a HÉV-sínekre dőlt egy autóbusz csütörtökön délután Dunaharasztiban, a Soroksári úton. Az autóbusz fennakadást okozott a HÉV-közlekedésben, a busz sofőrje könnyebb sérüléseket szenvedett. A helyi önkéntes, a szigetszentmiklósi hivatásos áramtalanították és átvizsgálták a járművet, majd tűzoltódaru segítségével az úttestre visszahelyezték az autóbuszt. A műszaki mentési munkálatokat a Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

Nógrád

Lerakódott korom és kátrány égett egy Petőfi Sándor úti családi ház kéményében szerda este Érsekvadkerten. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület önkéntesei eltávolították a kéményből az izzó részeket. Az egység felhívta a lakók figyelmét, hogy ne használják az égéstermék-elvezetőt ameddig azt kéményseprő szakember át nem vizsgálta. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Vas

Leomlott csütörtök este egy ivánci Kossuth Lajos utcai lakatlan épület utcafronti fala. A törmelék elzárta a járdát, a közút egy részét és maga alá temette a vezetékes gáz bekötésének a csövét is. A körmendi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók az omlásveszélyt jelentő elemeket erőgép segítségével lebontották, a területet körbekordonozták és a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereit. Az eset során nem sérült meg senki.

Győr-Moson-Sopron

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy rönkszállító vasárnap délelőtt Bakonyszentlászló külterületén. A pannonhalmi hivatásos tűzoltók és a Veszprémvarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vízsugarakkal megfékezték a lángokat. A tűzeset során senki nem sérült meg.

Fejér

Lesodródott az útról és fának ütközött egy kisteherautó vasárnap este Gyúrón, a Petőfi utcában. A teherautóban egyedül a sofőr utazott, aki önerejéből nem tudta elhagyni a járművet. A martonvásári önkéntes, a váli önkormányzati és az érdi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kinyitották a tehergépkocsi ajtaját, a súlyos sérüléseket szenvedett sofőrt kisegítették a roncsból, majd áramtalanították és átvizsgálták a gépjárművet.