Hírek

Figyelmezető táblák és feliratok a napelemes rendszereken
2024. január 18. 08:17
A riasztást követő kiérkezéskor meg kell győződni arról, hogy az épületen alkalmaznak-e napelemes rendszereket. Ha igen, akkor a rendszer tűzeseti lekapcsolása hol és hogyan lehetséges. Szerencsére ezt a jogszabályok és műszaki irányelvek előírják a használóknak, így ezekre lehet a felderítés és az intézkedés során támaszkodni.

Figyelmeztető felirat és biztonsági jel

A napelemes rendszer létére az épület főbejáratánál, a tűzeseti lekapcsoló táblánál (ha ez nincs, akkor a tűzeseti főkapcsolónál) elhelyezett figyelmeztető felirat, biztonsági jel hívja fel a figyelmet.

Normál napelemes rendszer esetén:

„FIGYELEM, AZ ÉPÜLETBEN NAPELEM/PV RENDSZER ÜZEMEL! AZ AKTÍV VEZETŐK A PV INVERTERRŐL VALÓ LEVÁLASZTÁS UTÁN IS FESZÜLTSÉG ALATT MARADHATNAK!”

Hibrid napelemes (PV) rendszer esetén:

„FIGYELEM, AZ ÉPÜLETBEN HIBRID NAPELEM/PV RENDSZER ÜZEMEL! AZ AKTÍV VEZETŐK A PV INVERTERRŐL VALÓ LEVÁLASZTÁS UTÁN IS FESZÜLTSÉG ALATT MARADHATNAK!”

 

A napelemes rendszer tűzeseti lekapcsolásának jelölése

A napelemes rendszerben vagy az épületben lévő tűz esetén a legfontosabb feladat a rendszer lekapcsolása. Épülettűznél a tűzoltásvezető mérlegelheti az átterjedés veszélyét és annak megfelelően dönthet a lekapcsolásról.

A napelemes rendszer tűzeseti távlekapcsolási helyének jelölése: 

„NAPELEMES RENDSZER TŰZESETI DC-LEKAPCSOLÓ”

DC-oldalon a tűzeseti lekapcsolással nem lekapcsolható vezetékek (feszültség alatt maradó vezetékek) jelölése egy a kábelre erősített tábla. Felirata:

„NAPELEMES RENDSZER LEKAPCSOLÁSAKOR IS FESZÜLTSÉG ALATT MARADÓ DC-VEZETÉK”

alatta:

„ ← X,XX m →

Egy-egy táblát kell keresnünk beltéri és kültéri nyomvonal-szakaszonként a kábelen úgy, hogy a két tábla között legfeljebb 5 méteres távolság lehet.

Amikor a jelölendő nyomvonalszakasz hossza nem haladja meg az 5 métert, a nyomvonal közepén egy táblát találunk.

 

A poszt a Rescue Security & Safety VII projekt részeként jelent meg.

A projektet a Miniszterelnökség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta