Tízéves visszatekintő: pályázatok
2023. június 15. 08:10
Milyen pályázatokon vettek részt az MTSZ tagszervezetei az elmúlt években, milyen kiegészítő támogatásokat szereztek tevékenységükhöz?

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkormányzati tűzoltóságok döntően három forrásból szerezhettek kiegészítő támogatást tevékenységükhöz.

• Belügyminisztérium
  • Európai Unió: INTERREG, KEHOP
  • Bethlen Gábor alapítvány (Falusi és Városi Civil Alap)

Belügyminisztérium

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek a 2012. évi 120 milliós támogatásról indulva 2017-re elérték a 700 milliós évi támogatást, amely azóta nem változott. 2020-ban 150 millió forintot és 140 ezer védőkesztyűt és orvosi maszkot kaptak a vírus elleni védekezéshez. Pályázni tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrzési feladatokra, műszaki, technikai és informatikai fejlesztésre, valamint az oktatás támogatására lehet.

A pályázati lehetőség biztosítja az egyesületek kiszámítható fejlődését, jelentős szerepet játszik abban, hogy folyamatosan erősödni tud az együttműködés a hivatásos és az önkéntes szervezetek között.

Az önkormányzati tűzoltóságok 2018-tól eszközfejlesztésre évi 225 millió forint összegben pályázhattak. Ezt új védő- és technikai eszközökre, járművek, illetve technikai eszközeik felújítására fordíthatták.

Európai Unió

A BM OKF vezetésével zajló KEHOP projekt 1,5 millárd forint értékben az önkéntes mentőszervezetek képzési és eszközfejlesztését szolgálta. 90 terepjáró gépjármű, nyolc megyében hatvanfős erdőtűzoltó csoportok felszerelése, 4300 egyéni védőeszköz, áramfejlesztők, szivattyúk, éjszakai munkavégzés és a helyszíni pihentetés feltételeinek biztosításához szükséges eszközök beszerzése, valamint kisgépkezelői képzések valósultak meg.

Az MTSZ 2014-ben indította el „Képzők képzése” programját Parajdon a Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltói Hálózat keretén belül. Azóta 2015-ben és 2017-ben, majd 2021-ben és 2022-ben került sor újabb képzésekre. A célkitűzések között szerepel, hogy az önkéntesek legyenek valós időben elérhetők egy MobilApp (3.0) segítségével; egységes képzés távoktatási felkészítéssel és képzők képzése módszertanú gyakorlati felkészítéssel; gyors 3-6 órán belüli segítségnyújtási képesség (már 100 kisbusz, 50 terepjáró pickup és 4 saját fejlesztésű hibrid utánfutó) a Kárpát-medencén belül.

A Budapesti Tűzoltó Szövetség koordinálásában eddig mintegy 2 millió EUR értékben pályáztak e célok elérése érdekében.    Ezek közül kiemelkedik INTERREG V-A Románia-Magyarország 2018-2020 (ROHU10) között lezajló, 110 millió forint értékű pályázat, amely az önkéntes szervezetek felkészültségének növelését szolgálta a román-magyar határon átnyúló veszélyhelyzetek hatékonyabb kezelése érdekében. Távoktatási anyagok, értesítési applikáció és két tűzoltó bemutató jármű készült.

Az International Visegrad Fund 8,5 millió forint értékű támogatásával 2020–2021 között, szlovák-magyar részvétellel az önkéntesek közötti együttműködés fejlesztése és kb. 200 fő részvételével erdőtüzes terepgyakorlat zajlott.

A Nyugat-Balkán (PREP-R) Zöld Központ kb. 40 milió forint összegű támogatásával 2020–2021-ben Szerbia (Vajdaság és Belgrád) és Bosznia-Hercegovina (Szerb Köztársaság) tűzoltóinak továbbképzése valósult meg a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra.

Magyar-szlovák együttműködésben, INTERREG támogatással 2020–2022-ben villámárvíz, kárhelyszíni elsősegélynyújtás, erdőtűz, viharkárok témájában készültek távoktatási anyagok, valamint öt kisbusz, négy hibrid utánfutó és egy mentőcsónak beszerzésére került sor.

Magyar-román-szlovák együttműködésben 2020–2022-ben 400 beavatkozóval nemzetközi árvízi védekezési gyakorlatot tartottak Budapesten, Dunaújvárosban, Vásárosnaményban, Komarnoban (SK), Szatmárnémetiben (RO).

Horvát, bolgár, szlovák, román, szerb, osztrák és magyar partnerekkel 2021–2022-ben az EU Duna Régió Stratégia (EUSDR) részeként a környezeti kockázatok kezelése, nemzetközi szakértői hálózat létrehozása volt a fő cél.

Idén zárult a DAREnet projekt, amelyben német, osztrák, szerb, horvát, belga, magyar partnerek vettek részt, s melynek fő célja a Duna régió árvízállóságának növelése.

Bethlen Gábor Alapítvány

A BGA Zrt. által kezelt Falusi Civil Alap, Városi Civil Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain 2020–2022 között önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) 539 sikeres pályázattal, 1,5 milliárd megítélt támogatási összértékkel vettek részt.

Sikeres pályázatok

• NEAG-KP-1-2021: 210 ÖTE, 330 millió forint
  • FCA-KP-1-2022: 73 ÖTE, 278 millió forint
  • FCA-KP-1-2021: 99 ÖTE, 409 millió forint
  • FCA-KP-2020: 125 ÖTE, 438 millió forint
  • VCA-KP-1-2022: 23 ÖTE, 78 millió forint
  • VCA-KP-1-2021: 9 ÖTE, 39 millió forint

Bejegyzésünk egy sorozat része, amellyel csütörtökönként jelentkezünk, s amelynek témája az elmúlt tíz évben történt események, eredmények felsorolása.

Előzmény: Tízéves visszatekintő: elismerések

A „Tízéves visszatekintő” című kiadvány „hagyományos” formátumban ide kattintva tölthető le: [pdf]