Hírek

Beavatkozások 2023. jún. 5–11.
2023. június 14. 16:07
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a baeavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Zala vármegye

Megcsúszott a vizes úton, majd egy villanyoszlopnak csapódott és kidöntötte azt egy személyautó hétfőn délután Bocskán, az Ady Endre úton. A riasztott gelsei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, amelyben csak a sofőr utazott. Az egység a helyszínt átadta az áramszolgáltató szakembereinek. Személyi sérülés nem történt.

Több helyszínen is dolgoztak a zalai hivatásos tűzoltók a heves esőzésekkel összefüggő káreseteknél a keddi nap folyamán. Kidőlt fa okozott forgalmi akadályt Nemesrádó külterületén, a keszthelyi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be. Egy tízméteres fa dőlt az útra Zalaszentgrót térségében, a helyi önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével szüntették meg a forgalmi akadályt. Egy áteresz eltömődése miatt nagy mennyiségű esővízzel telítődött egy árok, a felgyülemlett csapadék pedig egy garázst is veszélyeztetett Balatonberényben, a József Attila utcában. A vizet keszthelyi hivatásos tűzoltók kiszivattyúzták az árokból és a garázs elől, az átereszt pedig kitisztították. A gyalogosközlekedést veszélyeztette egy kidőlt fa, amely fennakadt egy másik fán Hévízen, a Park utcában. A keszthelyi hivatásos, valamint a helyi és az alsópáhoki önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el a forgalom biztonságát veszélyeztető növényeket. A 76-os főútra dőlt egy nagy méretű fa Alsónemesapáti térségében is. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel szüntették meg a forgalmi akadályt.

Vas vármegye

Fa dőlt az útra kedden hajnalban Peresznye közelében. A kőszegi önkormányzati, a helyi, a horvátzsidányi és kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész segítségével feldarabolták a fát és eltávolították a közútról.

Szerdán több esetben kidőlt fák és felgyülemlett csapadékvíz miatt riasztották a Vas vármegyei tűzoltóegységeket. Negyven centiméter magasan állt az esővíz egy családi ház pincéjében az iváni Kápolna utcában. A répcelaki önkormányzati tűzoltók kiszivattyúzták a vizet. Nagy nyárfa dőlt a felsőszölnöki Templom útra, Pankasz és Felsőjánosfa között is akadályozta a forgalmat egy öles faág. A körmendi és a szentgotthárdi hivatásos, valamint a felsőszölnöki önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel feldarabolták a növényeket, majd eltávolították azokat az úttestről.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Több szabadtéri tűz keletkezett hétfőn Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A kótaji Nyírfa utca melletti területen egy hektáron lángolt a száraz fű és a kommunális hulladék. Az újfehértói Böszörményi út mögött egy hektáron égett az aljnövényzet és szemét. Nyolcezer négyzetméteren, foltokban égett az avar és száraz fű a nyírmadai Szabolcs útnál, a rakamazi Dózsa György útnál száz négyzetméteren égett a vegetáció, a nyíregyházi Butykai úton kisebb facsomó kapott lángra. A helyszíneken a nyíregyházi, a baktalórántházi hivatásos, az újfehértói önkormányzati és a rakamazi önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat vízsugarakkal, kéziszerszámokkal.

Lakossági gázóradoboznak hajtott tegnap egy kisteherautó a tiszadadai Kossuth utca elején. A helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. Gázszivárgás nem volt, személyi sérülés nem történt. A helyszínt átadták a rendőrségnek, és a gázszolgáltatónak.

Pest vármegye

Fenyőerdő aljnövényzete kapott lángra hétfőn reggel Szigetújfalun, a Hatház utcánál. A tűz gyorsan és nagy területen terjedt. A lángokat a kis-szigeti önkéntes és a ráckevei önkormányzati tűzoltók eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd átvizsgálták a csaknem három hektáron leégett területet.

Öt gépkocsi szenvedett utoléréses balesetet csütörtök délután az M3-as autópálya 17-es kilométerénél, Fót térségében. A baleset következtében három jármű lehajtott az útról, fáknak, vadkerítésnek ütköztek, az egyik autó az oldalára borult. A műszaki mentést a fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltók végezték. Hárman könnyebben megsérültek.

Hirtelen lezúduló heves esőzés okozott gondot kedden délután Pest vármegyében. A nagy mennyiségű csapadékot az árkok, a csatornák nem tudták elvezetni, így a felgyülemlett víz utakat, pincéket, melléképületeket árasztott el. Tizennégy esetben kellett a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak vizet kiszivattyúzni az elárasztott helyiségekből. A legtöbb beavatkozás Biatorbágyon, Pátyon, Pomázon, Budakalászon és Szentendrén történt. Az esővíz mellett kidőlt fák és letört ágak adtak munkát a tűzoltóknak.

Nógrád vármegye

Két alkalommal riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat szabadtéri tűz miatt hétfőn. Délelőtt Pásztón, az Alkotmány úton, egy kert végében két négyzetméteren összehordott zöldhulladék égett. A helyi hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével rövid időn belül eloltották a tüzet. Az esti órákban Magyargécen, a Mezei utcában keletkezett tűz. A helyszínen körülbelül nyolcvan négyzetméteren égett növényi hulladék egy erdő szélén. A lángokat a szécsényi és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint a Magyargéc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei fékezték meg. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.

Letért az úttestről és az árokba, a fák közé sodródott, ott pedig az oldalára borult egy személykocsi szerda reggel a 22-es főúton, Szécsény közelében. Az autóban csak a sofőr utazott, saját erejéből nem tudta elhagyni a járművet. A balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Szécsény és Térsége Polgárőr, Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesület önkéntesei a gépkocsi stabilizálása után feszítővágó segítségével szabadították ki a sérültet, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

A nagy mennyiségű csapadék miatt kiöntött a medréből a Nógrádsipeken átfolyó Rimóc-Sipek-patak. A medrét elhagyó patak harminckilenc ingatlant és öt embert veszélyeztetett. A káresetnél a balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a szécsényfelfalui, a magyargéci és az endrefalvai önkéntes tűzoltó egyesület, illetve a Szécsényi Járási Mentőcsoport önkéntesei avatkoztak be. Az egységek az épületek védelmében kétezer homokzsákot helyeztek ki az éjszaka során. A védekezésben a község polgármesterének irányítása mellett ötven helyi lakos is részt vett. Két embernek el kellett hagynia az otthonát, őket ideiglenesen rokonok fogadták be. Személyi sérülés nem történt.

A Csépe patak több helyen kilépett Nógrádmarcaliban az esőzések nyomán szerdán. A Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület megtisztította a patakmedret, homokzsákokkal védte a lakóépületeket, illetve a horgásztó vízleeresztő zsilippadlóinak kiszerelésével akadályozták meg, hogy a tó vize átszakítsa a töltést.

Győr-Moson-Sopron vármegye

A keddi esőzések miatt tizennyolc alkalommal riasztották a Győr-Moson-Sopron vármegyei tűzoltókat, tizenhatszor vízszivattyúzás, kétszer pedig kidőlt fa miatt. A mosonmagyaróvári egységek nyolc alkalommal vonultak, a kapuvári tűzoltókat három esetben riasztották, a győri egységeknek pedig kétszer kellett beavatkozniuk Győrben és Győrladaméron, illetve a répcelaki önkormányzati tűzoltók egyszer vonultak Ivánra. Az érintett települések főként Jánossomorja, Tét, Mihályi, Szany és Vitnyéd voltak. A hivatásosok munkáját Jánossomorja két önkéntes tűzoltó egyesülete, valamint a téti, a mosonszolnoki és a szanyi önkéntesesek, összesen huszonnégy fővel segítették.

Komárom-Esztergom vármegye

Öt helyre riasztották Komárom-Esztergom vármegyében a tűzoltókat a kedd délutáni felhőszakadással összefüggésben. Tatabányán és Ácson a térség hivatásos és önkéntes tűzoltói a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot pincékből, útszakaszok mélyebb pontjairól szivattyúzták.

Somogy vármegye

Villámárvíz alakult ki Karádon a szerda esti felhőszakadást követően. Két utcából kérték a helyi önkéntes tűzoltók segítségét, akik egy szerelőaknából és az udvarokból szivattyúval eltávolították a felgyülemlett esővizet. Az Erzsébet utcában hetven baromfi pusztult el egy zárt tyúkudvarban. A Karádra vezető úton lezúduló víz rengeteg hordalékot sodort magával, amelyet a tűzoltók eltávolítottak, megakadályozva, hogy az arra haladó autósok balesetet szenvedjenek.

Békés vármegye

Villám csapott egy családi ház tetőszerkezetébe tegnap este Battonyán, az Ady Endre utcában. A villámcsapás következtében egy tűzfalon lévő gerenda meggyulladt és a padlástér megtelt füsttel. A helyi önkéntes és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók eloltották az izzó, füstölgő részeket, majd hőkamerával átvizsgálták a házat. A tűz az épület többi részére nem terjedt át, az eset során senki sem sérült meg.

Csongrád-Csanád vármegye

Busznak ütközött, majd kigyulladt egy személyautó csütörtökön Sándorfalván. A szegedi hivatásos és a sándorfalvi önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre. Ekkorra a tüzet már az ott tartózkodók eloltották, az egységek áramtalanították a járművet, majd átvizsgálták a motorteret. Személyi sérülés nem történt.