Hírek

Beavatkozások 2023. máj. 29. – jún. 4.
2023. június 06. 09:13
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a baeavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Pest vármegye

Két személygépkocsi ütközött össze hétfőn délután Farmoson, a Szelei úton. A két gépkocsiban összesen négy ember utazott, az egyikük könnyebb sérüléseket szenvedett. A farmosi önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Kisteherautó és személygépkocsi ütközött össze kedden délután a 2-es főút 42-es kilométerénél, Vác közelében. A balesetben senki nem sérült meg, viszont az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A váci hivatásos és a váci önkéntes tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Villám csapott egy családi ház tetőszerkezetébe kedden délután Szentendrén, a Szüret utcában. Mire a szentendrei hivatásos, illetve a leányfalui és szentendrei önkéntes tűzoltók a helyszínre érkeztek, a tető már húsz négyzetméteren égett. A tűzoltók eloltották a tüzet, megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd átvizsgálták az épületet.

Villanyoszlopnak hajtott csütörtökön egy személyautó Solymáron, a Mátyás király utcában. Az oszlop megrongálódott az ütközés következtében. A balesethez a fővárosi hivatásos és a solymári önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanítottak, majd megszüntették a forgalmi akadályt. Egy ember könnyebben megsérült.

Vas vármegye

Túrázás közben megsérült egy kiránduló hétfőn délben Nagymaroson, a Julianus kilátó közelében. A megsérült ember nem tudott önerejéből lejutni a domboldalról, a lementéséhez kérték a katasztrófavédelem segítségét. A nagymarosi önkéntes és a váci hivatásos tűzoltók lehozták a kilátótól a sérültet, majd átadták a mentőknek.

Kidöntött egy fa távközlési oszlopot, majd a tetejére borulva az árokban állt meg egy autó szerdán reggel Mikosszéplakon, a Petőfi Sándor utcában. A vasvári önkormányzati és a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók áramtalanították és kerekeire állították a járművet. Az autó forgalmi akadályt nem képzett, ezért a helyszínen további tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. A balesetben az autó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Tolna vármegye

Három autó karambolozott kedd délután a Tolna vármegyei Tevelen, a 65-ös főút 21-es kilométerénél. Az ütközés következtében az egyik jármű az árokba hajtott, a sofőrje beszorult a roncsba. A bonyhádi és szekszárdi hivatásos, illetve a teveli önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki az árokba hajtott gépkocsi vezetőjét, azután átadták a mentőszolgálat munkatársainak. A súlyos sérültet mentőhelikopter szállította kórházba. A beavatkozás idejére az érintett utat teljes szélességében lezárták.

Fejér vármegye

Három személygépkocsi rohant egymásba kedden délután Ráckeresztúr közelében. A balesetben egy ember szenvedett súlyos sérüléseket, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Vaddal ütközött egy személykocsi szerdára virradóra Újszász és Abony között. A zagyvarékasi önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépkocsit. A járműben összesen négyen utaztak, közülük a mentők egy embert könnyű sérülésekkel szállítottak kórházba.

Fejér vármegye

A kedd délutáni heves felhőszakadásban befolyt a csapadékvíz két családi ház pincéjébe a Fejér vármegyei Vértesbogláron. A vértesboglári önkéntes tűzoltók mindkét épület alagsorából kiszivattyúzták a vizet. Személyi sérülés nem történt.

Komárom-Esztergom vármegye

A kedd délutáni felhőszakadás után Tarján vízelvezető árkai nem tudták elvezetni a hirtelen nagy mennyiségben érkező vizet, valamint a növényi hordalékot. A Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai részt vettek az érintett árokrészek kitisztításában.

Kigyulladt két bontásra váró személyautó Bábolnán, a Kőrisfa úton szerda reggel. Mindkét gépkocsi teljes terjedelmében égett, amikor az ácsi és a nagyigmándi önkormányzati, valamint a bábolnai önkéntes tűzoltók a helyszínre érkeztek. A tűz a szomszéd házat veszélyeztette, amely három méterre volt az égő autóktól. Az egységek négy vízsugárral és kéziszerszámok segítségével eloltották a lángokat, majd hozzáláttak az utómunkálatokhoz. A tűz gyorsdaraboló okozta szikraképződés miatt keletkezett. Személyi sérülés sem történt.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Két személyautó ütközött, majd az út menti árokban álltak meg szerda délután a 84-es és a 85-ös számú főutak kereszteződésében, Nagycenk térségében. A soproni hivatásos és a nagycenki önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelést követően megtisztították az úttestet a törmeléktől. Mindkét járműben egy-egy ember utazott, az egyik sofőr súlyos, a másik könnyű sérüléseket szenvedett, őket kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai.

Somogy vármegye

Egy traktor és egy személyautó ütközött össze szerda reggel a Nagyatádot és Somogyszobot összekötő út 7-es kilométerszelvényénél. A baleset következtében a traktor félig az úton, félig az árokban állt meg, a keresztben álló személygépjármű mindkét sávot elzárta. A nagyatádi hivatásos és a bolhási önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, ahol áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelés után megszüntették a forgalmi akadályt. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Tűz ütött ki egy több ezer négyzetméteres sertéstelepen csütörtök hajnalban, Somogyszob külterületén. A tűzesethez a nagyatádi, a barcsi, a nagykanizsai, a marcali, a kaposvári, a zalakarosi és a szigetvári hivatásos, a böhönyei önkormányzati, valamint a bolhási önkéntes tűzoltókat riasztották. Az egységek kiérkezésekor az egyik – csaknem háromezer négyzetméteres – épület már teljes terjedelmében égett és a tetőszerkezete is beomlott. A tűzoltók a vármegyei tűzoltósági főfelügyelő irányításával, több oldalról támadva a tüzet, tíz vízsugárral megfékezték a lángokat. Az egységek munkáját egy erőgéppel is segítették, amellyel megbontották a tűzzel érintett épületrészt. A kilenc településről riasztott negyvenhat tűzoltónak több mint hat óra alatt sikerült teljesen eloltani a lángokat. A tűzoltók a felderítés során senkit nem találtak az épületekben. A tűzben mintegy négyszáz sertés elpusztult, további húszezret azonban sikerült megmenteni az egységeknek.

Heves vármegye

Balesetet szenvedett egy kerékpáros csütörtökön este Felsőtárkány határában, egy turistaúton. Az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport önkéntesei az egri hivatásos tűzoltók és arra járó emberek segítségével hordágyba rögzítve, kézi erővel, illetve terepjáró járművel vitték a sérültet a nehéz terepen a mentőautóhoz. A kerékpáros bordatörést szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. 

Veszprém vármegye

Bajba jutott kirándulót mentettek a balatonfüredi önkormányzati és a balatonfüredi önkéntes tűzoltók Tihanyban, a Kecskeköröm utcánál. A túrázó egy sérülés miatt nem tudott továbbmenni, ezért az egységek hordágyon levitték a turistaútról és átadták a mentőknek. (fotó: Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóság)

Nógrád vármegye

Távközlési vezetékre dőlt egy tizenhat méter magas fa csütörtök délelőtt Csehátszentivánon, a Rákóczi utcában. A fa egy villamosvezetéket és a járműforgalmat veszélyeztette. A pásztói és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei létraszer és motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát a vezetékről.

Tűz keletkezett egy családi házban csütörtök délelőtt Érsekvadkerten, a Szent István úton. A százötven négyzetméteres ikerház konyhájában egy hűtőszekrény és egyéb berendezési tárgyak égtek. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók és az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesületének önkéntesei eloltották a lángokat, a hűtőt kivitték az épületből. A ház idős lakóját füstmérgezés gyanújával, kivizsgálásra kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai.