Hírek

Tízéves visszatekintő: az MTSZ számokban
2023. június 01. 08:22
A Magyar Tűzoltó Szövetség tagszervezetei jelentős szerepet játszanak hazánk tűzvédelmében. Hozzájárulásuk súlya a 2015-ös szinthez képest megduplázódott: 2022-ben több, mint 20 ezer alkalommal vonultak országszerte a legkülönfélébb káresetekhez. Máshogyan fogalmazva: az ország összes vonulásainak jóval több, mint ötödénél jelen vannak.


Hányszor avatkoztak be az MTSZ tagszervezetei?

Ez különösen az önkéntes tűzoltó egyesületek esetében figyelemreméltó. Az önkéntes tűzoltók ugyanis ezt a munkát szabadidejükben, „civil” munkájuk mellett végzik, sok esetben önállóan, hivatásos tűzoltók segítsége nélkül.


A beavatkozó ÖTÉ-k száma

 

A csak a hivatásos tűzoltók mellett beavatkozó, azok munkáját segítő közreműködő, illetve a hivatásos tűzoltók nélkül is bevethető önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) száma folyamatosan emelkedett. A közreműködő ÖTE-k száma 2010–2022 között két és félszeresére (283-ról 689-re) nőtt, míg a szigorú önálló beavatkozói státuszt a 2014-es bevezetéséhez képest (12 ÖTE) tavaly már ötször annyian (63 ÖTE) teljesítették.

Magyarországon a „nem hivatásos tűzoltóságok” közül a létesítményi tűzoltó-parancsnokságok speciális helyzetben vannak, hiszen működési területük az adott létesítményre (például a paksi atomerőműre) korlátozódik, így bár vonulási adataik kevésnek tűnnek, valójában óriási értéket védenek.

Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok 542 településen aktívak, 1,1 millió lakost látnak el, és beavatkozásaik kb. 75-80%-át önállóan hajtják végre.

Az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek 199 településen és Budapest hat kerületében vannak jelen, összesen 965 ezer lakos életére vigyáznak.

A létesítményi tűzoltóságok az ország gazdasági teljesítményét döntő mértékben meghatározó, elsősorban termelő cégek tűzvédelmének biztosításában töltenek be felbecsülhetetlen szerepet. Az üzemek működésbiztonságát az alacsony tűzesetszám, a létesítményi tűzoltóságok beavatkozásainak hatékonyságát a bekövetkezett tűzesetek gyors megfékezése melletti relatíve alacsony kárérték igazolja. Mindehhez a cégek által biztosított modern felszerelések, a tűzoltók képzettsége és helyismerete is hozzájárult.


Mennyire veszik ki részüket a beavatkozásokból az MTSZ tagszervezetei?

 

Bejegyzésünk egy sorozat része, amellyel csütörtökönként jelentkezünk, s amelynek témája az elmúlt tíz évben történt események, eredmények felsorolása. 

Előzmény: Tízéves visszatekintő: Füstmentes kampány

A „Tízéves visszatekintő” című kiadvány „hagyományos” formátumban ide kattintva tölthető le: [pdf]