Hírek

Beavatkozások 2023. máj. 22–28.
2023. május 31. 12:02
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Fejér vármegye

Hétfőn este szalagkorlátnak ütközött egy kisbusz az M7-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, Tárnok térségében, a Budapest felé vezető oldalon. Az érdi hivatásos és a martonvásári önkéntes tűzoltók áramtalanították a gépkocsit. A buszban négyen utaztak, közülük ketten sérültek meg könnyebben.

Tolna vármegye

Rosszul lett egy sofőr, ezért egy parkba hajtott gépkocsijával és utasával hétfőn délelőtt Bonyhádon, a Szabadság téren. A műszaki mentéshez a bonyhádi hivatásos és a bonyhádi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet. A sérültet mentőhelikopterrel szállították kórházba is érkezett.

Csongrád-Csanád vármegye

Szalagkorlátnak ütközött egy személyautó hétfőn, kora este Óföldeák közelében, az M43-as autópályán. A makói hivatásos és a földeáki önkéntes tűzoltók végezték el a műszaki mentést, senki sem sérült meg.

Veszprém vármegye

Kigyulladt a Kaposvár és Győr között menetrend szerint közlekedő utasszállító motorvonat műszerfala hétfő délután a gyömörei vasútállomáson. A mozdonyvezető a tűzoltók kiérkezése előtt egy porral oltóval eloltotta a tüzet. A téti önkéntes és a pápai hivatásos tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a szerelvényt, további felhevült részeket nem találtak. A vonaton harmincöten tartózkodtak, ők a következő járattal továbbutaztak. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Zala vármegye

Villanyoszlopnak tolatott egy kisteherautó kedden délután Hévízen, a Kölcsey Ferenc utcában. A hévízi önkéntes tűzoltók biztosították a helyszínt, míg az áramszolgáltató szakemberei meg nem érkeztek. Személyi sérülés nem történt.

Pest vármegye

Járdára dőlt egy fa Nagymaroson, a Váci úton kedden, kora este. A nagymarosi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel feldarabolták a fát, megszüntették a forgalmi akadályt.

Tűz keletkezett szerdán késő délután egy hulladéklerakóban Cegléd külterületén, az Emődi-dűlőben: az M4-es autóút közelében fekvő telepen mintegy kétezer négyzetméteren égett a szemét. A tűzhöz tizenöt gépjárművel – köztük kilenc vízszállítóval és két magasból mentő járművel – negyvenkilenc hivatásos és önkéntes tűzoltó vonult, akik több oldalról, két vízágyúval és négy vízsugárral kezdték oltani a tüzet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a Pest vármegyei főügyeleti osztályvezető irányításával. Munkájukat három munkagéppel és egy tehergépjárművel is segítette. A munkát eleinte az erős szél is nehezítette. A tűzoltók elsődleges feladata az volt, hogy megakadályozzák a lángok továbbterjedését, körülhatárolják a tüzet. A helyszínen a katasztrófavédelem két mobil laborja is folyamatos méréseket végzett, azonban a lakosság egészségét veszélyeztető mértékű koncentrációt nem mutattak ki a levegőből. A tűz oltásában a ceglédi, nagykátai, váci, dabasi, szigetszentmiklósi, jászberényi, szolnoki és kecskeméti hivatásos, a bicskei önkormányzati, valamint a farmosi, délegyházi, fóti és lőrinc-kertvárosi önkéntes tűzoltók vettek részt. (fotó: Pest vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat)

Egy motorkerékpár és egy személyautó karambolozott csütörtök kora délután az 5-ös főút 21-es kilométerénél, Alsónémedi térségében. A dabasi hivatásos és az ócsai önkéntes tűzoltók áramtalanították a személykocsit és együttműködtek a társhatóságokkal a mentés során. A motorost súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Vas vármegye

Vaslapokat és mosószert szállító kamion vontatmányának a kerekei és a ponyvája fogott tüzet kedden délután a 86-os főúton Kisunyomnál. A sofőr, miután észlelte a tüzet, lekapcsolta a kamiont a vontatmányról, azután egy porral oltó tűzoltó készülék segítségével oltani kezdte a tüzet. A szombathelyi hivatásos és a jáki önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat, majd hőkamerával átvizsgálták a jármű teljes szerkezetét és a rakományt is. A tűz a szállítmányra nem terjedt át. A tűzeset során nem sérült meg senki.

Bács-Kiskun vármegye

A nagy mennyiségben lehullott csapadék miatt tizenöt esetben kérték a tűzoltók segítségét az udvarokba, épületekbe, pincékbe és aknákba befolyó esővíz miatt Tiszakécskén. Az önkormányzati, az önkéntes és a hivatásos tűzoltók egyik helyről a másikra vonulva folyamatosan szivattyúzták a vizet. (fotó: Lakitelek ÖTE)

Nógrád vármegye

Gondot okozott a sok eső Nógrádban: a nagy mennyiségű csapadék miatt megduzzadt a Csesztve településen átfolyó patak, illetve szerda este kilépett a víz az elvezető-árkokból. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint a Magyargéc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei több családi ház vízóraaknájából távolítottak el vizet a településen. A patak egy helyen lépett ki a medréből, ott egy lakóházat veszélyeztetett. A vízszint hirtelen apadása miatt az egységeknek nem kellett homokzsákokat kihelyezni a településen. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, és személyi sérülés sem történt.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Árokba borult egy cseppfolyósított szén-dioxidot szállító kamion csütörtökön késő délután az M85-ös autóút bezi felhajtójánál. A lébényi és a csornai hivatásos, valamint az enesei önkéntes tűzoltók rögzítették a vezetőfülkét, hogy az ne tudjon elmozdulni, majd feszítővágóval kiszabadították a sofőrt és átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Az egységek többször átvizsgálták a szerelvényt, szivárgást nem tapasztaltak. A szállítmányozó cég a rakomány átfejtése miatt mentesítő kamiont küldött a helyszínre, a munkálatokat pénteken, a reggeli órákban kezdték meg. Az éjszaka folyamán az enesei polgárőrök biztosították a helyszínt. A mentésben részt vevő járművek miatt a forgalom egy sávon, váltakozva haladt.