Hírek

CTIF Ifjúsági Bizottság ülése és Nemzetközi Ifjúsági Szimpózium
2023. május 26. 08:49
2023 május 18-21. között Horvátországban zajlott a CTIF Ifjúsági Bizottság ülése, valamint a Nemzetközi Ifjúsági Szimpózium, amelyen az MTSZ delegációja is részt vett.

Bizottsági ülés

A konferencia 10 ország (Horvátország, Finnország, Csehország, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Szlovénia, Bulgária és Magyarország, valamint online részt vett Luxemburg) képviselőinek részvételével zajlott. A találkozón a CTIF Ifjúsági Bizottság vezetője, Jörn-Heidrik Kuinke köszöntőjét a napirendi pontok és a Szimpózium menetének ismertetése követte.

Az ifjúságról friss létszámstatisztikát kértek, az adatokat a következő bizottsági ülésen kell leadni.

Az országok beszámoltak nemzetük ifjúsági tűzoltóinak aktuális helyzetéről.

Egyeztetés történt az elkövetkezendő időszak programjairól.

  • 2023.szeptember 22-25. Lisszabon, Ifjúsági Bizottsági ülés
  • 2023. november 11.10-12 Linz, Bírói képzés (országonként 3 fő)
  • 2024. március Borgo Valsugana, Ifjúsági Bizottsági ülés
  • 2024. július 21-28. Borgo Valsugana, Ifjúsági Olimpia
  • 2025.  május, Bulgária Ifjúsági Szimpózium

Az olaszországi olimpia helyszínéről, valamit a rendezők részéről a folyamatokról, és az előkészítés állapotáról tartottak egy tájékoztatót.

Szimpózium

2023. május 19-én, pénteki napon Fazana központjában zajlott a szimpózium hivatalos megnyitója. A megnyitó után a finn delegáció ismertette az országukban 25 éve működő NOUHÄTÄ (NE PÁNIKOLJ) nevű diákfelkészítő programot. A program a tűzesetek, balesetek, rendkívüli helyzetek és menekülés során történő teendőket ismerteti meg az általános iskolai tanulókkal. A felkészítő programba az iskolák neveznek, a tanárok oktatják az anyagot, készítik fel a diákokat. A felkészítést követően vizsgát tesznek a diákok, amely egy elméleti tesztfeladatsorból és szituációs feladatokból áll. A megyei versenyek legjobbjai egy országos fináléban mérhetik össze tudásukat.

A horvátországi esemény résztvevő ifjúsági tűzoltókból 3 fős vegyes csapatokat alkotva, egy egyszerűsített felkészítés volt a finn programból. Felkészítésülés után, a csapatok egy felnőtt tűzoltóval közösen tesztet töltöttek ki, amelyben felmérték az elsajátított ismereteket.

Délután szituációs gyakorlatokat kellett megoldaniuk az ifjúsági résztvevőknek.

Este a CTIF Ifjúsági Bizottság tagjainak bemutatták Pula város önkéntes és hivatásos tűzoltóság szertárait.

A program jó alapot adhat minden ifjúsági tűzoltó számára arra az esetre, ha hirtelen cseppen bele egy vészhelyzetbe, hogy akkor mit tegyen és még véletlenül se pánikoljon.

A programok során hajóúttal egybekötve a Brijuni Nemzeti Parkba látogattak el a tábor résztvevői.

A szombati napon minden ország a saját ifjúsági tűzoltóságáról tartott egy rövid prezentációt. Ezek után hirdették ki a verseny eredményét. Egy magyar, egy szlovén és egy horvát lányból álló csapat 3. helyezést érte el. A harmadik helyezést elért csapatban Horváth-Szanyi Zóra képviselte a magyar színeket.

Délután egy cseppkőbarlangba kirándultak, majd este záróesttel fejeződött be a program.

A delegáció:

  • Horváth Gábor, CTIF Magyarország Ifjúsági Bizottság vezető
  • Schäffer László, MTSZ Tűzoltóverseny Bizottság vezető
  • Orlovits Klaudia, Vértessomló ÖTE Ifjúsági Tűzoltó
  • Kocsor Enikő, Pázmánd ÖTE Ifjúsági Tűzoltó
  • Horváth-Szanyi Zóra, Kőszeg ÖTE Ifjúsági Tűzoltó

 

Kapcsolódó képek:

CTIF Ifjúsági Bizottság ülése és Nemzetközi Ifjúsági Szimpózium CTIF Ifjúsági Bizottság ülése és Nemzetközi Ifjúsági Szimpózium CTIF Ifjúsági Bizottság ülése és Nemzetközi Ifjúsági Szimpózium
>>> További képek a galériában <<<