Hírek

Tízéves visszatekintő: versenyek, olimpiák
2023. május 18. 07:45
Kismotorfecskendő-szerelési bajnokság, kapocskupa, szakmai vetélkedők, TFA Hungary, nemzetközi tűzoltó olimpiák: a Magyar Tűzoltó Szövetség fontosnak tartja, hogy tagjai minél több megmérettetésen vehessenek részt. Visszatekintő-sorozatunkban most ezeket tekintjük át.

Az önkéntes tűzoltók számára a kismotorfecskendő az egyik leggyakrabban használt eszköz: tűzoltáshoz ugyanúgy használható, mint ár- vagy belvízi védekezéshez. A Magyar Tűzoltó Szövetség ezért két olyan versenysorozat megrendezését is támogatja, amely – a közösségépítésen és az erőnlét megőrzésén túl – hozzájárul a tűzoltók eszközkezelési képességeinek javításához.

Az Országos Kismotorfecskendő-szerelő Bajnokság évente több helyszínen, a szabadban zajlik, célja pedig – a nevének megfelelően – a résztvevő tűzoltók közötti összhang növelése, a kismotorfecskendő szerelésének és használatának javítása.

Az ún. kapocskupa ötletét 2013 szeptemberében vetette fel először Schäffer László, a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. Az Ausztriában már hosszú évek óta honos verseny – amely elemként a CTIF versenyprogramban is szerepel – a kismotorfecskendő szabályszerű szerelését tűzi ki feladatul. A 2015 óta minden évben megrendezett verseny fedett pályán is megrendezhető, így segíti a tűzoltók téli felkészülését.

Rendszeresen részt vettünk a katasztrófavédelem által meghirdetett szakmai vetélkedőkön, bel- és külföldi gyakorlatokon. 
Támogatjuk a TFA Hungary versenyeken tagjaink részvételét, ahol több kimagasló sikert értek el. Évente rendezzük a Létesítményi Tűzoltóságok Flórián kupa tűzoltó versenyét. 

 

Nemzetközi megmérettetések

Az egészséges versenyszellem kialakulásához természetesen a nemzetközi megmérettetés is hozzájárul. Kétévente a Magyar Tűzoltó Szövetség szervezésében kerülnek megrendezésre azok az országos „hagyományos” (a fenti, specializált versenyekkel ellentétben több versenyszámból álló) megmérettetések, amelyek győztesei aztán a Nemzetközi Tűzoltó Olimpián (Lengyelországban, Franciaországban, Ausztriában, Svájcban, Szlovéniában) képviselték hazánkat. A kijutásra érdemet szerző legjobb önkéntes tűzoltó egyesületek csapatainak kiutazását is a Magyar Tűzoltó Szövetség teszi lehetővé. Ennek eredménye az olyan sikeres szereplés, mint amilyen a 2022-es ilyen olimpia Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület három csapatáé is volt: ők egy arany, egy ezüst és egy bronzminősítéssel tértek haza.

 

Bejegyzésünk egy sorozat része, amellyel csütörtökönként jelentkezünk, s amelynek témája az elmúlt tíz évben történt események, eredmények felsorolása. 

Előzmény: Tízéves visszatekintő: 150 éves jubileum

A „Tízéves visszatekintő” című kiadvány „hagyományos” formátumban ide kattintva tölthető le: [pdf]