Hírek

Beavatkozások 2023. máj. 8–14.
2023. május 17. 08:35
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Pest vármegye

Két kisteherautó hajtott egymásba kedden délután a 31-es főúton, Mende határában. Az összetört gépkocsik akadályozták a forgalmat. A gyömrői önkéntes és a monori hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt. A balesetben három ember szenvedett könnyebb sérüléseket.

Egymásba rohant két személykocsi csütörtökön délután az M0-ás autóút 60-as kilométerénél, a csömöri lehajtónál. A csömöri önkéntes tűzoltók áramtalanították az egyik járművet. A helyszínre vonultak a fővárosi hivatásos tűzoltók is, akik megszüntették a forgalmi akadályt. Személyi sérülés nem történt.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Személykocsi és kisteherautó karambolozott kedden délután Jászszentandráson, a Rákóczi úton. A hevesi hivatásos és a jászszentandrási önkéntes tűzoltók áramtalanították az autót, majd biztosították a helyszínt. A személykocsi két utasát a mentők kórházba szállították.

Kigyulladt egy terméktároló csütörtökön délután Jászalsószentgyörgyön, egy Fő úton található pékségben. A kemence mellett mintegy hét négyzetméteren égő tüzet a jászberényi hivatásos és a jászalsószentgyörgyi önkéntes tűzoltók a közművek elzárását követően vízsugarakkal fojtották el. A tüzet az egyik dolgozó elmondása szerint az okozhatta, hogy a kocsira megégett pékárut pakoltak, amely meggyújtotta az alatta lévő papírt. Az eset során senki sem sérült meg.

Veszprém megye

Kedden délelőtt a tapolcai önkéntes tűzoltók három gépjármű balesetéhez vonultak Hegyesd közelébe. Két autó a forgalmat is akadályozta. Az áramtalanítást és a rendőri helyszínelést követően az akadályt megszüntették. Személyi sérülés nem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Teljes terjedelmében égett egy négy négyzetméteres, szendvicspanelből készült tárolóhelyiség, illetve a benne felhalmozott, használt műanyag termékek kedden este Nyírbogdány és Székely között, egy kisipari telephelyen. A demecseri önkéntes tűzoltók vízsugárral oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Villanyvezetékre dőlt egy fa csütörtökön Nagyecseden. A nagyecsedi önkéntes tűzoltók biztosították a helyszínt, míg az áramszolgáltató szakemberei meg nem érkeztek, majd a feszültségmentesítést követően motoros láncfűrésszel eltávolították a fát.

Paszabon távközlési vezetékre dőlt egy fa csütörtökön, amelyet az ibrányi önkormányzati tűzoltók távolítottak el dugólétra és motoros láncfűrész segítségével.

Budapest

Mintegy kétezer négyzetméteren égett a nádas kedden délután Budapesten, a tizedik és a tizenhatodik kerület közötti területen. A fővárosi hivatásos, valamint a zuglói önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet.

Bács-Kiskun vármegye

Egy több mint harminc négyzetméteres, félig a földbe épített, fa tárolására használt pince gyulladt ki hétfőn kora este Szabadszálláson, a Tűzoltó utcában. A szabadszállási önkormányzati és önkéntes tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat. A tűzesetnél senki sem sérült meg.

Nógrád megye

Tűz keletkezett a helyi vasútállomás épületében hétfő délután Ipolytarnócon, a Vasút úton. A tűz az épület tetőszerkezetén pusztított körülbelül hat négyzetméteres területen. A szécsényi és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók, valamint a HELP Mentőegyesület önkéntesei fékezték meg a lángokat. Az egységek megbontották a tetőszerkezetet és eltávolították onnan az izzó részeket. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a lángok nem terjedtek át az épület más részeire. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Bontás alatt álló személyautók és háztartási gépek gyulladtak ki egy családi ház udvarán csütörtök délután Bátonyterenyén, a Béke úton. A bontásból származó hulladékok összesen nyolcvan négyzetméteres területen kaptak lángra. A helyi hivatásos tűzoltók és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei több vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt.

A diósjenői önkéntes tűzoltók megyei tűzoltó versenyről tartottak haza május 13-án, amikor egy bajbajutott, szántóföldre hajtott külföldi autóst láttak meg. A tűzoltók a nógrádi önkéntes tűzoltókkal közösen segítettek kijutni az autósnak az eső miatt felázott talajról. (fotó: Diósjenő ÖTE)

Vas vármegye

Előzést követően érintőlegesen ütközött össze két autó szerdán este a Kőszeg és Horvátzsidány közötti úton. A karambolt követően az egyik autó az árokban egy fának csapódott, vezetője beszorult a roncsba. A szombathelyi hivatásos, a kőszegi önkormányzati és a horvátzsidányi önkéntes tűzoltók áramtalanították a fának ütközött járművet, ajtaját feszítővágó segítségével távolították el, majd a beszorult sofőrt a mentőkkel együtt kiemelték. Az autó sofőrje a helyszínen életét vesztette. A tűzoltók munkáját nehezítette az a fás, bokros terület, ahova az autó becsapódott, ezért az egységnek a mentési munkálatokat megelőzően motoros láncfűrésszel el kellett távolítaniuk a növényzetet, hogy könnyebben hozzáférjenek a sérülthöz.

Somogy vármegye

Két autó karambolozott szerdán a 61-es főúton, Nagybajomban. Az ütközés következtében az egyik autóba beszorult a sofőr, őt a böhönyei önkormányzati és a nagybajomi önkéntes tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki. A műszaki mentési munkálatok idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.