Hírek

Köszöntő – Flórián-nap alkalmából
2023. május 04. 07:00
Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe – 1991 óta ez a nap a Tűzoltók Napja, amikor a tűzoltókra irányul a figyelem. Ebből az alkalomból Dobson Tibor tű. vőrgy., az MTSZ elnökének köszöntőjét tesszük közzé.

Tisztelt Bajtársak!

Amikor a Magyar Tűzoltó Szövetség 2013. március 2-án megtartott tisztújító közgyűlésén a tagság véleményét képviselő küldöttek bizalmat szavaztak, és elnökké választottak, megfogalmazódott egy igény a régi hagyományok alapján egy újjászerveződő Magyar Tűzoltó Szövetség létrehozására. Ennek megvalósításában sokan vállaltak partnerséget – az 1990-es újjáalakulás után, így egy újabb fontos állomás következett be a hazai tűzoltó mozgalom életében az egységes szövetség létrejöttével.

Az elmúlt tíz év alatt sok örömteli eredményünk volt: teljesen újjászerveztük az MTSZ együttműködési és nemzetközi kapcsolatrendszerét – különös tekintettel a határon túli magyar tűzoltó közösségekre –, szakmai, társadalmi, kulturális és sport esemény-sorozatokat hoztunk létre, képzéseket indítottunk, tűzoltó zenekari találkozókat szerveztünk, méltóképpen megemlékeztünk a Szövetség múltjáról, tagszervezeteink pedig megnövelt értékben pályázhattak működésükhöz szükséges eszközökre. Az állami támogatást a helyi és területi tagszervezetek így a különböző pályázatokból sikeresen kiegészítették.

További kihívások állnak előttünk – ezeket sem felejthetjük el –, mint a köztestületté válás, a tagszervezeteink feladatarányos támogatásának újragondolása, az önkéntes tűzoltó egyesületek jogállásának újrafogalmazása, önkéntes tűzoltóságok alakítása. Hiszek abban, hogy ezek mind olyan feladatok, amelyek elérhetőek és amelyek biztonságosabbá teszik hazánkat.

A Tűzoltók Napja, Flórián-nap alkalmából megerősítem a tíz éve tett ígéretemet: amíg az irányomban kifejezett bizalom töretlen, minden erőmmel és tudásommal azon leszek, hogy a megkezdett úton haladjunk tovább.

Az általunk védett közösségek összetartozásának erősítése az élet, a civilizációs és a természeti értékek megóvása érdekében kifejtett kiemelkedő helytállását valamennyi Tűzoltónak köszönöm, egyben felelősségteljes hivatásuk ellátásához további sikereket, jó egészséget és balesetmenetes szolgálatellátást kívánok!

Budapest, 2023. május 4.

 

Dobson Tibor tű. vezérőrnagy
elnök