Tízéves visszatekintő: társadalmi szerepvállalás
2023. április 20. 07:57
Az MTSZ tagszervezeteinek társadalmi szerepvállalása – a tűzoltás és műszaki mentés mellett – a helyi közösségekben, országos és immár nemzetközi szinten is jelentős. A szövetség ezekben koordináló, ösztönző szerepet betöltve segíti mindazt, amit talán néhány példa jól jellemez.

Árvízi védekezés, személymentés

2013 júniusában veszélyhelyzetet rendeltek el a drámai mennyiségű csapadék miatt a Dunán levonuló árhullám miatt. A magyarországi védekezés során az adatok szerint több, mint 10 millió homokzsákot használtak fel, 240 ezer köbméternél is több homokkal. A Magyar Tűzoltó Szövetség tagszervezetei az árvízvédelemben igen jelentős számban vették ki a részüket: százötven önkéntes tűzoltó egyesületből összesen háromezerötszáz fő önkéntes tűzoltó dolgozott mintegy 60 ezer munkaórát az érintett lakosok biztonságát szavatolva.

Tagszervezeteink Erdélyben és Olaszországban is segítették az árvíz elleni védekezést. A 2023. február 6-ai törökországi földrengés felszámolásában a Budapesti Tűzoltó Szövetség is részt vett.

Segélyszállítmányok

2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, amelynek következtében egy azóta is zajló háború kényszerítette menekülésre emberek millióit. A Magyar Tűzoltó Szövetség felhívására több tucat önkéntes és önkormányzati tűzoltóság csatlakozott, hogy segítse a nehéz helyzetbe került ukrán családokat. A helyileg szervezett gyűjtések eredményeképpen 36 millió forint értékben kb. 285 köbméternyi termék gyűlt össze, melyet 60 gépjárművel juttattak el Kisvárdára, a határra és esetenként Kárpátaljára, ahonnan Zsukovszky Miklós, a Beregi Református Egyházmegye esperese, a Derceni Református Egyházközség lelkipásztora, a tűzoltóság alapítója és parancsnoka valamint egyesülete szervezte a további munkát.

Viharkárok felszámolása

2021 júniusában félelmetes erejű vihar vonult át az országon, a Somogy megyei Kadarkúton hatalmas pusztítást hagyva maga után: több, mint háromszáz lakóházat rongált meg az alig két és félezer lelkes településen. A legnagyobb károkat a jégverés okozta, számos pala- és cserépfedésű lakóépület tetőszerkezete sérült meg. A vihart követő napon példátlan összefogás valósult meg a településen, ahol a tűzoltók, a település vezetői, a helyi lakosok és civil segítők dolgoztak a károk felszámolásán.

Közel 70 szervezet, nagyjából 350 fő vett részt a helyreállítási munkálatokban – a hivatásos tűzoltók mellett öt önkormányzati és ötvenkét önkéntes tűzoltóság önkéntesei.

2021 júliusában újabb erős vihar okozott komoly károkat: összesen 281 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára. Volt, ahol épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél, sok helyen pedig a dió és tojás méretű jégeső rongálta meg a házak tetejét. A baranyai megyei Sellyén bizonyult a legrosszabbnak a helyzet. Itt két önkormányzati, valamint huszonnyolc önkéntes tűzoltóság önkéntesei vettek részt a helyreállítási munkálatokban.

A 2020-ban Európába, így hazánkba is elérkező koronavírus-járvány fenekestől felforgatta az egyén és a közösségek életét. Az önkéntes tűzoltók a pandémia időszakában is kivették a részüket a munkából: a járvánnyal kapcsolatban összesen 4864 alkalommal avatkoztak be hazánk területén. Az elvégzett feladatok a járvány elleni védekezéstől (közterek, közösségi terek fertőtlenítése) a szociális jellegű tevékenységekig (önkéntes vagy hatósági karanténban lévő rászorulók számára bevásárlás, ételhordás stb.) terjedtek.

A 2023. február 4-ei viharkárok felszámolásában az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok az egész ország területén közreműködtek.

Bejegyzésünk egy sorozat része, amellyel csütörtökönként jelentkezünk, s amelynek témája az elmúlt tíz évben történt események, eredmények felsorolása.

Előzmény: Tízéves visszatekintő: szakmai fejlesztés