Hírek

Beavatkozások 2023. ápr 10–16.
2023. április 19. 14:18
Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a múlt héten is számos helyen avatkoztak be: szokásos körképünkben megmutatunk ezek közül néhányat.

A fotók minden esetben a beavatkozást végző önkéntes tűzoltó egyesület tulajdonát képezik. Ahol valamiért máshogy van, vagy nem egyértelmű a képek forrása, azt külön feltüntettük.

 

Pest vármegye

Hét személygépkocsi ütközött össze hétfőn délelőtt az M1-es autópálya 18-as kilométerénél, Biatorbágy közelében. A balesetben senki nem sérült meg, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A biatorbágyi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Kigyulladt egy hatvan négyzetméteres melléképület szerda délután Tóalmáson, a Béke utcában. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a melléképület már teljes egészében égett, a tűz további épületeket veszélyeztetett. A lángokat a tóalmási önkéntes és a nagykátai hivatásos tűzoltók eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd átvizsgálták a kiégett épületet. A tűzben négy gázpalack felhasadt.

Szombat reggel Budakeszin, a Meggyes utcából érkezett riasztás, mert egy autó az út melletti vízelvezető árokban volt. A budakeszi önkéntes tűzoltók kiérkezve a járművet zárt állapotban találták. A rendőrség a jármű vezetőjét rövid idő alatt megtalálta, aki nem sérült meg. Kiderült, hogy még az éjszaka folyamán manőverezett az árokba. A járművet a tűzoltók áramtalanították, kiemelését autómentő végezte el.

Fejér vármegye

Két személygépkocsi ütközött össze kedden, a kora délutáni órákban az M7-es autópálya 26-os kilométerénél, Tárnok közelében. A balesetben személyi sérülés nem történt, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A martonvásári önkéntes és az érdi hivatásos tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

Kápolnásnyéken a Fő utca és a Deák Ferenc utca kereszteződésében két jármű ütközött kedden. A kápolnásnyéki és pázmándi önkéntes tűzoltók közösen áramtalanították a járműveket és a forgalmi akadályt megszüntették. Személyi sérülés nem történt. (fotó: Kápolnásnyék és környéke Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület)

Győr-Moson-Sopron vármegye

Egy személyautó lehajtott az útról, majd az oldalára borulva az árokban állt meg kedden éjszaka a 8626-os számú úton, Und és Sopronhorpács között. A völcseji önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, majd visszavontatták az úttestre. A járműben csak a sofőr utazott, nem sérült meg.

Két személyautó ütközött csütörtök délelőtt a 1401-es számú, Ásványrárót és Dunaszeget összekötő úton. Az egyik jármű az árokban, a másik a buszmegálló öbölben állt meg. A lébényi és a mosonmagyaróvári hivatásos, valamint az ásványrárói önkéntes tűzoltók áramtalanították az autókat és két embert kiemeltek a roncsok közül majd átadták őket a mentőszolgálatnak, akik súlyos sérülésekkel kórházba szállították őket. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt.

Vas vármegye

Siló oldalán lerakódott olaj füstölt kedden délelőtt egy büki, állateledel gyártásával foglalkozó cég telephelyén. Az esethez a szombathelyi hivatásos, a csepregi önkormányzati, a horvátzsidányi önkéntes tűzoltókat, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. Az egységek leválasztották a silót az elektromos hálózatról, majd a magasból mentő szer segítségével feljutottak a mintegy húsz méter magas siló tisztítónyílásaihoz és felnyitották azokat. Megállapították, hogy a füstölést a siló belső falán letapadt olaj okozta. A tűzoltók vízzel átnedvesítették, illetve visszahűtötték a silót, megszüntetve ezzel a füstölést. Az eset kapcsán tűzvizsgálati eljárás indult.

Nógrád vármegye

Lerakódott korom égett egy családi ház kéményében kedden reggel Endrefalván, a Besztercebányai úton. A szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint a Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy önkéntese puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet, majd az izzó, égő részeket eltávolították, de dugulás miatt a kémény átjárhatóságát nem tudták biztosítani. A tulajdonos figyelmét felhívták, hogy a kéményt ne használja addig, amíg azt szakember nem vizsgálta felül. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Lehajtott az úttestről, majd a tetejére borult egy személyautó csütörtök délután Balassagyarmat és Őrhalom között, a 22-es főúton. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület önkéntesei a kerekeire állították, majd áramtalanították a járművet. Az autóban két ember utazott, őket könnyű sérülésekkel szállították kórházba a mentőszolgálat munkatársai.

Két lakóház udvarán és kertjében, összesen mintegy háromszáz négyzetméteren égett száraz fű kedden este Hugyagon, a Kossuth úton.  Egy személygépkocsi is teljes terjedelmében égett. A szécsényi és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentő Egyesület önkéntesei vízsugárral, két puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet, az oltásban helyiek is részt vettek. Sérülés nem történt.

Hajdú-Bihar vármegye

Öthektáros területen égett a nádas és a gaz kedd délután Tetétlennél, a Bocskai utcában. A püspökladányi hivatásos és a kabai önkéntes tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Somogy vármegye

Egy nyolcvan négyzetméteres családi ház egyik szobája és a berendezési tárgyai égtek szerdán Karádon, a Gárdonyi utcában. A karádi önkéntes tűzoltók megfékezték a tüzet és átszellőztették az épületet. A helyszínre vonultak a balatonboglári önkormányzati tűzoltók is, akik az önkéntesekkel közösen átvizsgálták a ház padlását, valamint kihordták a kiégett tárgyakat az udvarra. A lakóknak az önkormányzat biztosított ideiglenes szállást.

Bács-Kiskun vármegye

Kigyulladt és megközelítőleg egy hektáron égett egy erdős, bokros területen az aljnövényzet csütörtökön délután Orgovány külterületén. Az orgoványi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók négy vízsugár és kéziszerszámok segítségével fékezték meg a lángokat.