Hírek

Tízéves visszatekintő: szakmai fejlesztés
2023. április 13. 12:07
Az önkéntes és az önkormányzati tűzoltóknak számos, a Magyar Tűzoltó Szövetség szervezésében megvalósult eseményen volt alkalmuk eszmét cserélni, illetve új ismereteket szerezni. Tízéves visszatekintőnkben most ezek közül szemezgetünk.

2016 novemberében, Budapesten zajlott egy szakmai egyeztetés az önkormányzati tűzoltó parancsnokok részvételével.

Balatonföldváron, 2016, 2017 és 2018 szeptemberében a szövetség konferenciát szervezett az önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltók számára, ahol szakmai újdonságok mellett meghallgathatták például Albert Kern, az Osztrák Tűzoltó Szövetség elnökének, vagy dr. Táncos Zoltán, a Szlovák Tűzoltó Szövetség alelnökének előadását a szomszédos országok tűzoltó szervezeti sajátosságairól.

Szintén Balatonföldváron zajlik 2016 óta minden évben a Tűzoltó Szakmai Nap elnevezésű rendezvény, alkalmanként akár hat-hétszáz résztvevővel, ahol az ország minden tájáról érkező tűzoltók szerezhetnek gyakorlati és elméleti tapasztalatokat egyaránt.

Az ún. Rescue Security & Safety (RSS) elnevezésű – a Balaton Fejlesztési Tanács és (2018-tól) az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló – projekt keretén belül 2016 óta folyamatosan készülnek továbbképzési anyagok. 2019-től a RSS az anyagok elektronikus formában történő terjesztésére váltott a könnyebb elérhetőség, a jobb visszakereshetőség és a fenntarthatóság miatt. A 2019 óta ingyenesen letölthető tudástár formájában gyűlő témák:

  • környezet- és tűzvédelem,
  • elsősegélynyújtás,
  • veszélyes anyagok,
  • személymentés,
  • biológiai veszélyforrások (ideértve a koronavírust is),
  • elektromos autók veszélyei és oltási technikák,
  • napelemekkel kapcsolatos tudnivalók és oltási technikák.

 

Képzések a határon túli magyar tűzoltók számára

A szakmai fejlesztésből nem maradhatnak ki a határon túli magyar tűzoltó közösségek sem. Már 2014-ben megindult az a folyamat, amely 2015 áprilisában végül a határon túli magyar tűzoltók képzésére és segítésére létrehozott Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat megalakításához vezetett:

2014 júliusában, augusztusában erdélyi és vajdasági önkéntes tűzoltók szakmai továbbképzése zajlott székelykeresztúri, gyergyófalui, martonosi és horgosi helyszíneken.

2014 szeptemberében nemzetközi tűzoltó konferencián találkozhattak a magyar, cseh, horvát, szlovák, osztrák tűzoltó szövetségek képviselői, valamint a Felvidék, Székelyföld és Vajdaság önkéntes tűzoltóságainak képviselői egy intenzív szakmai tapasztalatcserére.

2015 februárjában tűzoltó gépjármű és szakfelszerelés átadása történt Gyimeslokon, szeptemberben pedig hazai szakértők intenzív elméleti és gyakorlati továbbképzést tartottak felvidéki, kárpátaljai, székelyföldi, vajdasági önkéntes tűzoltóknak.

2016-ban továbbképzések zajlottak több helyszínen Felvidék, Kárpátalja, Székelyföld, Vajdaság önkéntes tűzoltói számára többek között viharkárok felszámolása, árvízvédekezés, eltűnt személyek felkutatása, közúti baleseti sérültek mentése, légi baleseti sérültek mentése, veszélyesanyag-baleset kezelése témájában.

2019–2022 között a határon túli magyar önkéntes tűzoltó parancsnokok és parancsnokhelyettesek az ún. „Képzők képzése” tanfolyamon sajátíthattak el továbbadható ismereteket, többek között távoktatási keretrendszerben.

 

Bejegyzésünk egy sorozat része, amellyel csütörtökönként jelentkezünk, s amelynek témája az elmúlt tíz évben történt események, eredmények felsorolása. 

Előzmény: Tízéves visszatekintő: szakmai konzultáció

A „Tízéves visszatekintő” című kiadvány „hagyományos” formátumban ide kattintva tölthető le: [pdf]