Tízéves visszatekintő: szakmai napok
2023. március 23. 07:52
A 2013–2023 közötti időszakról szóló visszatekintő-sorozatunkban ezúttal a Tűzoltó Szakmai Napokról ejtünk szót.

A Magyar Tűzoltó Szövetség 2016 óta rendezi meg a Tűzoltó Szakmai Nap elnevezésű rendezvényét Balatonföldváron, ahol az ország minden pontjáról várják a tűzoltókat továbbképzésre, szakmai eszmecserére, termékbemutatókra és közösségi programokra. A rendezvényt elsősorban önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltók látogatják, de az évek során egyre több hivatásos tűzoltó is képviseltette magát. A rendezvény sikerét jól mutatja, hogy 2022-ben – habár az időjárás nem volt éppen kegyes a szervezőkhöz – 762 látogató tette tiszteletét, ideértve a határon túlról érkezett magyar tűzoltó közösségek delegációit is.

Az esemény egyik legfőbb vonzereje, hogy a tűzoltók számos szakmai programon keresztül ismerhetik meg a szakmai újdonságokat és képezhetik tovább magukat.

• Technológiai bemutatók: A rendezvényen a hazai tűzoltó technika neves gyártói és forgalmazói gyűlnek össze minden évben, hogy legújabb fejlesztéseiket bemutassák. Az újdonságokat szakmai bemutatókon, bevetési, műszaki mentési gyakorlatokon keresztül ismerheti meg a közönség, ezzel párhuzamosan pedig lehetőség van az eszközök egyéni kipróbálására is.
  • Tudástranszfer: A tagszervezetek saját fejlesztéseinek bemutatása. A Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat keretein belül – határon túli magyar tűzoltók részvételével – kulcsfontosságú elméleti és gyakorlati tudás átadása is zajlik minden évben, amely erősíti a határon túli magyar közösségek katasztrófahelyzetekkel szembeni ellenállóképességét.
  • Az elméleti oktatás és a megismerhető szakmai háttéranyagok összeállításánál a szervezők különösen nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti károk megelőzését, illetve azok minimalizálását célzó tűzoltási technikák bemutatására, az alkalmazott tűzoltás és a beavatkozás irányítás módszereire.
  • Önvédelem: A tűzoltót érő veszélytényezők, a légzésvédelem és kommunikáció legújabb megoldásai is nagy szerepet kaptak.
  • Lakosságtájékoztatás: A rendezvényen számos olyan projekt is bemutatkozott, amely kifejezetten az önkéntes tűzoltó egyesületeknek nyújt segítséget a lakosság tűzvédelmi felvilágosításában.

A 2022-es rendezvény

Bemutató a 2021-es rendezvényről

Bejegyzésünk egy sorozat része, amellyel csütörtökönként jelentkezünk, s amelynek témája az elmúlt tíz évben történt események, eredmények felsorolása.

Előzmény: Tízéves visszatekintő: szervezeti változások

A „Tízéves visszatekintő” című kiadvány „hagyományos” formátumban ide kattintva tölthető le: [pdf]